Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Недялкова е носителят на литературния "Пегас" за 2023 г. на Община Бургас


Наталия Недялкова е носителят на литературния "Пегас" за 2023 г. на Община Бургас. Тя бе отличена за стихосбирката си "Стихоанализа". Годишните литературни награди бяха обявени на церемония тази вечер в бургаската опера. "Щастлива съм!, възкликна от сцената поетесата и преводач:

""Стихоанализа" я написах аз, но благодарността ми е към онези, които дадоха всичко от себе си. Зад книгата се крие много труд на хората, които допринесоха тя да стане факт. Огромна благодарност на Община Бургас за финансирането на тази книга, на анонимния конкурс за ръкописи, който даде зелена светлина на книгата, на журито, на редактора Роза Боянова и издателство "Либра скорп". Благодаря на автора на корицата Мариян Зингаров и автора на фотоси Вили Колева. И на всички вас, които давахте кураж и вдъхновение, както и повод да се пише поезия-тези, които бяха добронамерени, благодаря и на тези, които бяха критични. Всяка критика има в себе си градивен елемент и ни помага да поемем във вярната посока."


Наградата на проза "Петко Росен" бе присъдена на Динко Динков за сборника с разкази "Богородични морета". Той заяви:

 "Имах детската радост, че тази книга с любовта която е в нея, събра страхотен екип от добри хора. Благодаря на жена си, която е винаги до мен е и пръв редактор на текстовете ми."

Динков благодари на Ваньо Вълчев и Донка Кънева за работата по книгата, както и на издателите си от "Либра скорп".


 Плакетът на името на Христо Фотев получи Елена Янева за стихосбирката "Ето какво", която в момента е в Нидерландия.

Номинациите в трите категории са възоснова на докладите за поезия на професор Калина Лукова и за проза на професор Клео Протохристова.

Заместник-кметът с ресор култура Диана Саватева също поздрави отличените:

"Всеки, който пише, иска да бъде награден и забелязан, но ценното днес е, че всеки един от авторите получи представа от професионална гледна точка накъде върви и съвет накъде трябва да продължи. Повярвайте ми, това е също толкова важно, колкото номинацията и наградата. Нека да вярваме, че по-добрите книги, които ще напишем, ни предстоят."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорен ансамбъл "Никола Гинов"-едно танцово семейство на 50 години

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ отбелязва 50-годишен юбилей с голям концерт на Летния театър. Събитието е на 28 юни от 20.30 часа. Пред Морското казино е подредена и тематична изложба за историята на ансамбъла. Над 200 танцьори, певци и музиканти на възраст от 6 до 62 години ще излязат на сцената, за да отбележат подобаващо..

обновено на 28.06.24 в 15:42

В Бургас гостува изложбата „Пафтите – вселена от знаци“

Изложбата „Пафтите – вселена от знаци“ на Регионалния исторически музей в Русе ще гостува на Бургас. Експозицията може да бъде разгледана от  3 юли 2024 година (сряда) от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. „Славянска“ 69. В залата за временни експозиции на първия етаж ще бъдат представени над тридесет образци на ювелирното изкуство. Пафтите са..

публикувано на 28.06.24 в 14:42

Вечната приказка "Красавицата и звяра" в мюзикъл на бургаска сцена

Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ ще бъде представен на 1 юли от 20.30 часа на Летния театър в Бургас. Продукцията на Държавна опера Варна е основана на френската класическа приказка и адаптирана от едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, който печели „Оскар“ за 1991 г. Оценен на Бродуей като един от най-добрите мюзикъли на всички времена, той..

публикувано на 28.06.24 в 14:00

Мери Бойс Бенд с концерт за рождения ден на остров Света Анастасия

Концертът на Мери Бойс Бенд на остров Света Анастасия ще бъде истинско морско приключение. На 15 август (четвъртък), навръх 10-тия рожден ден на най-популярната туристическа дестинация в България и имения ден на Мери, групата ще изпълни най-големите си хитове. На живо ще прозвучат любими песни от албумите „Непознати улици“, „Само за теб“, „Дългият път..

публикувано на 28.06.24 в 13:41
архив

Ясни са групите, които ще свирят на Джулай морнинг в Бургас

Бургаският концерт на Джулай морнинг ще се проведе до Моста с начало в 20 часа на 30 юни, информират от Общината. Както всяка година, ще бъде осигурена дежурна медицинска помощ и воден спасител, охрана и дървен материал, с който компаниите да си запалят свой огън, около който да се съберат. Входът за концертите е свободен. За доброто музикално..

публикувано на 28.06.24 в 13:35

"Тайният оркестър" с концерт на "Солинария" в Созопол

Произведения от световната класика са подготвили музикантите от „Тайният оркестър“ за четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“. Новосформираният камерен оркестър е съставен от млади музиканти, лауреати на множество национални и международни конкурси и фестивали, разказва диригентът Николай Стоев.  "За фестивала "Солинария сме ви..

публикувано на 28.06.24 в 11:57

Магията на хоровото пеене във фестивала "Нека да е лято..."

Бургас е домакин на Втория национален хоров фестивал с международно участие. Инициативата за тридневното събитие е на читалище „Фар 1946“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас и Министерството на културата. Откриването е от 18.30 в дома на НХК. 9 хорови състава с над 150  изпълнители пристигат в Бургас за фестивала, който се..

обновено на 28.06.24 в 11:21