Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След изграждането на частен водопровод и ахеологически дейности:

Живеещи на "Буджака" газят кал и питат докога

Община Созопол е дала срок на участниците в строителството до 8 декември да възстановят пътя

| обновено на 08.12.23 в 20:55

От седмица живеещите на улица „Южна“ в созополската местност Буджака газят кал и не могат да стигнат до домовете си с автомобил. Улицата не е възстановена след изпълнението на проект за частен водопровод и съпътстващи археологически дейности.

Таня Греко разказа: "Съпругът ми преживя инсулт миналата есен. Той непрекъснато се притеснява, че ако стане нещо не може да дойде линейка. С колата затъвам. От тази страна не може да се излезе, от другата има строеж и ситуацията е същата. В момента ходя пеша да си вземам пратки, защото не могат да дойдат до вкъщи. В тинята сме с ботуши-погледнете ни!"

Според Лорис Бернаскони подобна ситуация не е цивилизована в XXI век, а улицата е трябвало да бъде възстановена веднага.


Като "безобразие" и "безхаберие" от страна на институциите ситуацията определи Зоя Калафатева: "Ограничават ни достъпа до жилищните ни сгради. В съседство има много хотели и къщи за гости, които ако имат резервации, в момента трябва да ги ануилрат,  защото туристите няма как да стигнат дотук. Всички тези дейности са извършени без никакви сигнализация-няма информационни табели-кой го прави, защо, каква е стойността."

Недоволството е насочено към действията, последвали строителството, а не към частния инвеститор, става ясно от думите на Йосиф Спиридонов:
"Ние сме дискриминирани-нямаме достъп до медицинска помощ, до магазини, децата ни не могат да отидат на училище. Като в концлагер сме! Трябваше веднага на момента да се реагира. Пътят да го поправят, пък после да видим в кой е отговорността."

Пътят е правен от живеещите на улица "Южна" и настояването им е да бъде възстановен в същия вид.


Всички норми на българското законодателство по случая с Буджака и улица „Южна“ са спазени. Това заяви директорът на Общинския културен институт „Музеен център“ в Созопол Димитър Недев. Археологът поясни:

"Конкретно тази зона е разположена между два археологически паметника-могилен некропол "Буджака" и некропола Солинария. Трасето на водопровода по улица "Южна" е между тези два паметника. Те имат статут, който изисква пълно археологическо проучване. В останалата цялата зона на "Буджака" се изисква археологическо наблюдение, което ние сме задължени да извършим, тъй като цялата проектна документация се е съгласувала в Министерството на културата. Спрели сме изпълнението на действието, за да се произнесат компететнтните органи, в случая Община Созопол, какво се прави по-нататък."

.Ангажиментът по възстановяването на участъка е извън нас, допълни Недев. 


Местност ”Буджака” се намира извън строителните граници на населеното място – гр.Созопол, същата не е включена в регулационните граници на града и съгласно предвижданията на действащ Общ устройствен план /ОУП/ на Община Созопол попада в устройствена зона Ов – рекреационно устройствена зона за вилен отдих. По желание на някои от собствениците, същите са провели процедури за промяна предназначение на имотите си и са ги застроили съгласно предвижданията на подробните устройствени планове за конкретните имоти, уточняват по казуса от Община Созопол. Част от територията на местността все още е с непроменено предназначение – земеделски имоти.

Улица „Южна” в местността ”Буджака” попада в обхвата на екологична защитена зона и защитена територия за опазване на недвижимо културно наследство, намира се извън строителните и регулационни граници на град Созопол, във вилна зона, съгласно действащ ОУП. За част от трасето на улицата има одобрени улични регулации. Извършващите се строително-монтажни работи за обекта уличен водопровод с дължина на трасето около 540 м. попадат в обхвата на одобрена улична регулация на улица ”Южна”. Те се извършват съгласно одобрени строителни книжа за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строежи на техническата инфраструктура.


Предвид създаденото неудобство на живеещите в близост до трасето на водопровода, с писмо от 5 декември на кмета на Община Созопол е указано на участниците в строителството в срок до 8 декември да възстановят пътната инфраструктура в целия обхват на трасето на уличния водопровод. Предстои общинска администрация да извърши проверка. При неизпълнение ще бъде потърсена отговорност, а общинската администрация ще да предприеме действия по възстановяване на уличната настилка и достъпа на живущите до имотите им.


Повече чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

Отбелязват в Ямболско 121 години от рождението на Джон Атанасов

В Ямбол и село Бояджик започват събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов. По повод годишнината е предвидена тридневна програма, подготвена от  териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Ямбол и община Тунджа. На 4 октомври се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чиито корени..

публикувано на 30.09.24 в 07:15

Почетоха загиналите на пътя мотористи

Над 100 мотористи от бургаска област се събраха пред Пантеона, за да почетат загиналите си на пътя колеги. Инициативата се провежда за девета поредна година, посочиха организаторите. Събираме се тук, за да покажем на всички, че ние сме хора, а не донори, каза Атанас Киров от бургаския мотоклуб Ню Рейс. "За миналата година, за периода от 1-ви..

публикувано на 29.09.24 в 12:10

Фестивалът на арменската култура събира над 130 участници в Бургас

Третото издание на ,,Ереван в Бургас" ще се проведе днес. Морският град ще посрещне самодейни и читалищни състави от Русе, Варна, Хасково, Комотини (Гърция) и Букурещ (Румъния) Тази година фестивалът ще обедини творчеството на повече от  130 деца и юноши в танцовото и певческото изкуство от цяла България и чужбина. Гостите от Гърция и Румъния ще се..

публикувано на 29.09.24 в 08:23

Превенцията трябва да е водеща при решаването на проблема с райския газ

За противодействието на широкото разпространение и употреба на райския газ сред подрастващите не са достатъчни само наложената с новите разпоредби пълна забрана и предвиденият за спазването им контрол . Необходима е и превенция , която може да бъде осъществявана и чрез различен тип комуникация за разясняване на рисковете и последиците..

обновено на 28.09.24 в 15:34

Ремонт на зала "Младост" със СПА и фитнес, отвън водна площ и биоградина

Жителите на комплекс "Славейков" първи имаха възможност да видят проекта за ремонт на зала "Младост" и преобразяване на района около нея. Той бе представен с допитване до хората за това кои идеи одобряват и какво те биха предложили, за да бъде по-функционално и полезно за самите тях околното пространство. Залата е вече оградена, а ремонтът й започва..

обновено на 28.09.24 в 14:51
Тихомир Янакиев

Започват основни ремонти на централни улици в Созопол

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подписа споразумения между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Община Созопол за реализацията на три проекта на обща стойност 1 565 000 лева, съобщиха от пресцентъра на крайморската община. Първият е за изграждане на уличен водопровод и улична канализация в местността Мисари в..

публикувано на 28.09.24 в 12:20

Училище "Петко Росен" отбеляза Европейския ден на спорта

Бургаското Средно училище „Петко Росен“ отбеляза вчера Европейският ден на спорта – 27 септември, с разнообразни активности и специални гости. В сутрешната гимнастика се включиха плувецът рекордьор Цанко Цанков и гимнастичката  Валерия Дочева. Краят на сутрешната част бе отбелязан с право хоро, в което се включиха всички присъстващи. През..

публикувано на 28.09.24 в 12:06