Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира деветото издание на Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“

Христо Фотев
Снимка: https://licatanagrada.com

Стартира деветото издание на Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“. Той се организира от Община Бургас, Министерството на културата, Сдружение „Бургаска писателска общност“, Съюза на българските писатели и Сдружението на български писатели.

Конкурсът се провежда през година в Бургас и е под патронажа на кмета на града Димитър Николов. Носителят на Националната награда „Христо Фотев“ се определя от седемчленно жури.

Той получава парична премия, диплом от Община Бургас и пластика „Златно перо“ от Съюза на българските писатели.

Наградите се връчват на рождения ден на Христо Фотев – 25 март.

В конкурса за поетична книга през 2023 г. могат да участват български поети, издали своите книги през последните две години, след 10 януари на годината на предходния конкурс.

Крайният срок за изпращане на книгите в 7 екземпляра е 10.01.2023 година. 


Книгите се изпращат на адрес:

Ул. „Александровска“ №26

Община Бургас

8000 Бургас

До зам.-кмет „Култура и вероизповедания“

За Национален конкурс за поезия „Христо Фотев“


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската съкровищница от музика, стихове и картини - тази вечер във "Флората"

Ценителите на камерната музика ще имат възможност да се потопят в неповторимата атмосфера на романтиката чрез музика, стихове и изобразително изкуство.  От 20.00 часа в Зала №4 на Експозиционен център „Флора“ – Бургас с опраното Мария Цветкова-Маджарова, басът Диман Панчев и пианистката Илиана Тодорова ще изпълнят произведения на Пьотър Илич..

публикувано на 16.06.24 в 15:17
Кадър от филма

Последен ден на фестивала за ново българско кино "Киноваканция" в Бургас

Последен ден на фестивала за ново българско кино "Киноваканция" в Бургас. В продължение на три дни публиката можеше да види най-новите български игрални, документални и анимационни  филми в зала "Тончо Русев" на Дома на Нефтохимика – Бургас.  Обединяващата тема е "Силата на волята". Днес от 16.00 ще могат да се гледат късометражните ленти за..

публикувано на 16.06.24 в 12:50

Започва седмица на Португалската култура в Бургас

Тази година Седмицата на португалската култура е посветена на две значими за португалската история събития - 500 години от рождението на великия португалски поет Луиш де Камоинш и 50 години от Революцията на карамфилите. Откриването е на 17 юни, понеделник, от 18. 00 часа в КЦ "Морското казино", а специален гост ще бъде директорът на Португалския..

публикувано на 16.06.24 в 12:14

Несебър става столица на детското изкуство

Фестивалът  „Слънце, радост, красота” ще превърне града на ЮНЕСКО в столица на детското изкуство за 22-ти  път. В дните от 15 до 20 юни на живописния полуостров ще се изявят 1000 участници от 4 държави – България, Грузия, Молдова и Украйна. През тези пет дни децата ще покажат своите умения в танцовото, певческото, инструменталното и изобразителното..

публикувано на 15.06.24 в 16:43

„На събор край Тунджа“ събра любители на българския фолклор

„На събор край Тунджа“ привлече днес в сливенското село Крушаре ентусиасти и любители на българския фолклор. Регионалният събор е традиционен и се провежда през година. В него участват фолклорни колективи и индивидуални участници от Сливенска област. Организатор е Община Сливен със съдействието на кметството в село Крушаре и местното Народно читалище..

публикувано на 15.06.24 в 15:42

55-ото издание на „Славееви нощи“ започва от днес в Айтос

Почти 200 танцьори и изпълнители се включват тази година в 55-ото издание на Националните фолклорни празници "Славееви нощи" в Айтос . Събитието се провежда от днес до неделя в Парк „Славеева река“. Откриването е тази вечер от 20 часа , каза секретарят на народно читалище Васил Левски, Цветелина Драгиева: „В рамките на празниците..

публикувано на 14.06.24 в 13:32

Киноваканция започва в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" отваря врати за трети път в Бургас. Прожекциите на ленти с награди от двата големи фестивала „Златна роза“ и „Златен ритон“ ще са в Дома на НХК. През последните години новото българско кино доказва своя подем, а Бургас се налага като предпочитаната дестинация за неговото снимане и..

обновено на 14.06.24 в 08:58