Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Бургас бе домакин на двудневен форум „Не на зависимостите!“


Бургас стана обект на двудневен младежки форум за превенции на рисковото поведение и различните видове зависимости сред младите хора до 29-годишна възраст. Форумът предизвика изключителен интерес сред учениците от бургаските гимназии и средни училища, за които темата зависимости се оказа съществена за обединяване на усилията в посока превенции срещу зависимостта от наркотични вещества, алкохол и електронна среда.  Дискусионните панели с излъчените образователни клипове по темите бяха наставлявани от специалисти - юрисконсулт и психолог – които предоставиха достъпна среда за открит и директен диалог с подрастващите за проблемите на зависимостта от наркотици, алкохол и електронна среда.


По време на двудневния форум младежите участваха в постановки, дискусии с аргументи за и против отделни съждения, провокираха се техните творчески и артистични способности във възприемане на различни роли, които практически ги подпомага да разпознават видовете зависимости, да усъвършенстват усещането на упражняването на личен контрол, да намират индикациите и сигналите на зависимостта и къде следва всеки да се потърси професионална помощ. Внимание бе обърнато на последиците от всяка от зависимостите като в дискусионните панели се провокираха мнения и аргументи на младите участници за разкриване на последиците за здравето, законовите рискове след употребата на психоактивни вещества и алкохол, какви заплахи крие Интернет и други. Бяха проведени анкети с цел анализ на информираността, както и предложени ролеви игри за изграждане на навици чрез психологическа подкрепа и демонстрация на реални житейски ситуации.

Двудневният младежки  форум се осъществи с подкрепата на кмета на Община Бургас - Димитър Николов, на г-жа Росица Димова - председател на Общински съвет по наркотични вещества;  г-жа Мария Атанасова - психолог на Сдружение  "Взаимопомощ към съзависими" и представител на  Общински съвет по наркотични вещества - гр. Бургас; г-жа Мария Рачева  - психолог на ПГХГ"Акад.Н.Д.Зелинский", 

Преки участници на Двудневния младежки форум бяха учениците от ПГРЕ "Г.С Раковски", СУ "Йордан Йовков", Търговска гимназия - гр. Бургас, ПГМЕЕ - гр. Бургас, СОУ "Кирил и Методи", ПГХГ "Акад.Н.Д.Зеленский", ПГ по Туризъм "Проф. Асен Златаров", Професионална техническа гимназия,  СУ "Иван Вазов", ПГЧЕ "Васил Левски" , ПГСИ " Пеньо Пенев" и др.


Форумът продължи два дни, а негов естествен завършек бе организирания от „Старс Академи“ ХЕПЪНИНГ под надслов „НЕ на зависимостите!“ – един различен начин младежи да апелират към здравословна и благоприятна среда за живот чрез музика, песни, танци и вокални изпълнения.

На 09 декември от 16:00 ч. се проведе хепънинг „Не на зависимостите!“, който събра над 200 жители на града, млади хора, различни социални групи и възрасти на едно място с цел-призив – “Нека младежите в гр. Бургас да спортуват, пеят, танцуват и всичко друго, което осмисля живота им пълноценно, нека да се наслаждават на радостни моменти, да бъдат щастливи и да споделят социалната кауза!”

В подкрепа на инициативата се присъединиха вокални и танцови школи от гр. Бургас - Танцова школа  "Ди енд Джи", с хореографи Галина Маджарова и Деляна Казакова, Вокална формация "Морски песъчинки" с вокален педагог Милена  Добрева, Вокално студио "Сезони" при Народно читалище Пробуда 1880г.с вокален педагог Кина Христова, Вокално студио  "Слънчеви капки" към НЧ "Фар", с вокален педагог Мария Митева; певицата Анастасия Мицегора, с вокален педагог Мариета Секлемова и със специалното участие на  Жаклин Костадиноа, също с вокален педагог Мариета Секлемова.


Включилите се в каузата участници получиха подаръчни аксесоари с логото на проекта и с отличителния слоган „НЕ на зависимостите!“. Поредицата от проведените двудневни форуми и хепънинги, свързани с превенции на зависимостите, ще завърши с последния по реда си в гр. Добрич.

“Във всички градове Варна, Бургас, Русе, Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново, Шумен имаше учудващо огромен интерес, което ни кара да обмисляме да организираме все повече и повече подобни инициативи, за да бъдем максимално полезни за всички зависими и независими младежи“, споделя Кристина Петрова – председател на сдружение „Старс Академи“.

Двудневният младежки Форум и Хепънинг срещу зависимостите - наркотици, алкохол и електронна среда - под надслов "Не на зависимостите!" бе организиран от Сдружение "Старс Академи" - гр.Варна по проект НПИМД-КО2-042/2023/25.03.2023 г. „НЕ на зависимостите!“ с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежките дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2023 г. Договор №25-00-61 от 18.07.2023 г. към Министерството на младежта и спорта.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата от Лятната академия организират базар с кауза до Часовника

Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия - филиал Бургас организира благотворителен базар под надслов "Деца помагат на деца". Събитието цели да се съберат средства за закупуването на материали за рисуване за деца в нужда. Благотворителният базар се организира за втора година. От една седмица..

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Несебър бе домакин на финала на турнира „Математика без граници“

За единадесета година Несебър бе домакин на финала на престижния международен турнир „Математика без граници“, който се провежда под патронажа на кмета на общината Николай Димитров. Награждаването на победителите се състоя на амфитеатъра в старинния град. „Купа на кмета“ бе връчена на шампионите Теодор Атанасов - 1 клас, София, и Владимир Джурица, 9..

публикувано на 02.07.24 в 11:46

Ученици от гимназията по транспорт изработиха соларна зарядна станция

Ученици от ПГ по транспорт в Бургас изработиха соларна зарядна станция за електромобили и собствени нужди. Те са от специалност "Електрически превозни средства".  Приспособлението не само зарежда електрически автомобили, но и охлажда училищните стаи през лятото и ги затопля през зимата. Конструкцията с мощност ~ 10 kW,  ще произвежда енергия за..

публикувано на 02.07.24 в 11:31
Българският национален отбор по математика на олимпиадата в Анталия.

Ученик от Бургас с бронзов медал на Балканската олимпиада по математика

Седмокласникът от Профилираната природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас Стоян Балтов спечели бронзов медал на Балканската олимпиада по математика за участници на възраст до 15 години и 6 месеца, съобщи Министерството на образованието и науката (МОН). Представянето на целия ни национален отбор на провелото се в Анталия,..

публикувано на 01.07.24 в 14:57

МОН публикува резултатите от изпитите след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от изпитите след 7. клас, съобщи пресцентърът му. Всеки може да провери резултатите на дете в системата https://infopriem.mon.bg , след като напише входящия му номер и идентификационния код. На националното външно оценяване по български език и литература се явиха 57 415..

публикувано на 01.07.24 в 14:47

Ученици от Френската гимназия с престижни награди

Престижни награди на различни конкурси по френски език, завоюваха ученици на  ПГРЕ „Г.С.Раковски“.  Биляна Стефанова от 12. клас спечили конкурса „Златното перо“ (La Plume d’Or) и завоюва престижното първо място. Конкурсът се организира всяка година от асоциация „Защита на френския език” и Алианс франсез-Бургас в качеството на местен партньор и..

публикувано на 01.07.24 в 11:08

Възможност за стаж на студенти по медицина в детски ясли и градини в Бургас

За трета поредна година Община Бургас дава възможности на студентите по медицина и здравни грижи за стаж през лятото в детски ясли и градини. Програмата се изпълнява в партньорство с Факултетите по „Обществено здраве“ и „Медицина“ към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Целта е запознаване на бъдещите медицински специалисти с организацията и..

обновено на 29.06.24 в 12:23