Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе от печат сборникът с наградени разкази на „Алеф”

Излезе от печат сборникът с разкази, наградени на десетото юбилейно издание на Международния ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.  Книгата  със заглавие „Истории за мрак и светлина”, каквато беше и темата на конкурса, съдържа 22 творби на талантливи млади разказвачи -  18 на автори от България и 4 на автори от Австрия, Полша, Румъния, и Израел.

Темата вдъхнови 170 млади разказвачи от 9 различни страни България, Израел, Унгария, Полша, Словакия,  Германия, Австрия, Испания и Румъния. Участниците в конкурса  не са се уплашили да съпреживеят страшните години на Холокоста,  да потърсят и да намерят истински истории за страданието и спасението и с типичната за младостта си дързост да ги пресъздадат в литературни произведения. Сред тях журито отличи 18 разказа, които са събрани в сборника и вече са на разположение на  читателите.

Младежите недвусмислено изразяват своята гражданска позиция. Поетът, издател, публицист и член на журито на конкурса  Румен Леонидов приравнява разказите им към най-доброто, написано в българската литература.

„Всички автори показват завидни литературни качества. Те имат много добра езикова култура и са изключително добре информирани не само за престъпленията в миналото,  но  правят и проекции със съвременността.  Притежават и типичната за младостта дързост. Вглеждат се в детайли, които ние,  възрастните, знаем, но заради политическа коректност или други опасения не се осмеляваме да назовем. Техните творби трябва да бъдат прочетени, трябва да бъдат  част от нашите библиотеки”, обобщава Румен Леонидов.


Освен талантливо пресъздадени епизоди за моралния бунт на обикновения човек срещу жестокостта на Холокоста, сборникът представлява интригуващо четиво, предизвикващо дълбок размисъл. Книгата е пъстра палитра от образи и от истински уроци по човечност. Уловили цялата тревожност на времето от средата на 20 век, Втората световна война и Холокоста, с похватите на художествената литература и често чрез необичайни трактовки, младите автори разказват за страха и надеждите на обикновените и много уязвими хора в объркания свят на война и омраза.  Книгата е уникално учебно помагало по темата за Холокоста, написано от ученици за ученици

Сборникът „Истории за мрак и светлина” е шестото поред книжно издание на Център „Алеф”, който ежегодно събира отличени в различните издания на конкурса творби. Министерството на образованието и науката определи сборниците като уникално учебно помагало за изучаването на история и литератури и го включи в националната кампания  „Час по достойнство”.

В електронен вариант „Истории за мрак и светлина” ще бъде достъпен на уебсайта на Център „Алеф”.

Вече е в ход единадесетото издание на конкурса, наградените разкази от който също ще бъдат събрани в сборник.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ФТА „Никола Гинов“ с голям концерт за 50-годишния си юбилей

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ при Младежкия културен център - Бургас, с художествен ръководител Димитър Гинов, ще зарадва своите почитатели с концерт. На 28 юни от 20:30 часа на сцената на Летен театър - Бургас ще се проведе спектакълът „Старини“ по повод 50-годишния юбилей на състава, за който билетите вече са в продажба на касата на..

обновено на 26.06.24 в 13:15

Бургаски писатели свалят шапките по време на литературна вечер

Литературна вечер с елементи на театралност и модно ревю предстои тази вечер в Дома на писателя в Бургас от 18, 30 часа. Тя е озаглавена "Шапка ви свалям!". Четенето включва поетични и белетристични творби, в които този знаков и за двата пола аксесоар присъства като сюжет или елемент от повествованието, обясни председателят на бургаската..

публикувано на 26.06.24 в 10:47

Пясъчен цирк акостира в Бургас (снимки и видео)

Пясъчен цирк акостира в Морската градина на Бургас това лято. Фестивалът на пясъчните фигури всяка година представя на своите посетители майсторски изработени скулптури на различа тема. Темата тази година е "В света на цирка". Участниците този път са общо 14 на брой. За първи път наред с четиримата утвърдени автори щафетата поемат и 10 млади..

публикувано на 26.06.24 в 10:33

Започнаха подводните археологически проучвания при нос Чироза

Започнаха подводните археологически проучвания при нос Чироза в залива Ченгене скеле, съобщават от Регионалния исторически музей в Бургас. И тази година екипът на проф. д-р Иван Христов от Национален исторически музей – София извършва детайлни проучвания на морското дъно в близост до светилището от II-I в. пр. Хр. при нос Чироза, проучвано през 2020..

публикувано на 26.06.24 в 09:42

„Солинария“ е младежки форум, развиващ талантливите деца

„Солинария“ е истински младежки форум, даващ възможност на талантливи деца да развият уменията. Това каза известният оперен певец Марио Николов, който е сред гостите на Младежкия арт фестивал от първото му издание. Дъщеря му Киара неизменно участва в майсторските класове по цигулка. "За поредна, вече четвърта година, ще проследя с радост..

публикувано на 25.06.24 в 12:15

Предстои "Нощ на музеите" в Поморие

На 29.06.2024 г. /събота/ Историческият музей и Община Поморие канят на „Нощ на музеите“. Събитието включва наситена и много интересна културна програма от 16 до 24 часа на различни места в града. Инициативата за провеждането на „Нощ на музеите” възниква във Франция през 2005 г., под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Броят..

публикувано на 24.06.24 в 17:13

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия на 25 юни от 10.30 ч. в Етнокухнята на музея на улица  „Славянска“ 69 . Събитието е част от проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“, в който Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на Бургаския Регионален исторически..

обновено на 24.06.24 в 16:34