Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири супер модерни лаборатории работят в университет “Проф. д-р Асен Златаров”

Снимка: Община Бургас

Четири супер модерни лаборатории вече работят в университет “Проф. д-р Асен Златаров”

С отворени врати в научноизследователски лабораторен комплекс завърши проектът УНИТ-е (Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото).

Ректорът на университета проф. Христо Бозов заяви, че четирите лаборатории за върхови постижения ще бъдат еталон за развитие и връзка между науката и практиката, защото това ще бъде не само академично понятие, а ще бъде център, който и ще се произвежда продукция, полезна за бизнеса.

Първата е лаборатория за създаването на прототипи, в която са налични лазерен гравир, 3D – фреза, заедно с климатизация и системи за вентилация. Учените показаха как гравирът изработи малки метални елементи, които могат да служат дори и за направата на сувенири. 

Лабораторията за прототипиране и верификация позволява насищане на печатни платки и електронни модули. То е от две части. В първата машина има множество фидери с различни размери. В тях автоматична „ръка“ поставя компонентите за платките с изключителна точност – под 50 микрона. Производителността на машината е около 10 000 компонента в час.

Втората част е конвейрна пещ с четири зони, където платките преминават през термична обработка. Лабораторията може да се ползва от бизнеса за прототипиране и производство на малки серии електронни и компютърни компоненти за устройства и машини. Има и техника, която позволава прецизен ремонт на платки.

По проекта е изградена още Станция за мониторинг на качеството на въздуха. Тя показва данните в реално време.

Най-интересна за посетителите беше лабораторията за интелигентни системи, която освен компютърната техника, разполага и с хуманоидни роботи NAO и Cruz. Cruz забавлява гостите с танци, но всъщност може да бъде и много полезен. Например в болниците, където може да помага с носенето на лекарства и с връзка на пациента с неговите близки по интернет. NAO показа изклютелна гъвкавост и може да разказва на туристи за световни забележителности.

В лабораторията е ситуиран и енцефалограф, който може да бъде полезен в медицината. А в бъдеще чрез него ще се управляват и роботите. Има и друг апарат, който ще се използва за диагностициране на рак на гърдата.

Научният ръководител проф. Симонов показа и суперкомпютъра на лабораториите. Той е с 64 хил. ядра и може да се нарече Суперкомпютъра на Югоизточна България. 

По проекта е извършена модернизация  на сградата на бившия Технически колеж, която включва  подмяна на дограма, саниране и обновяване на фасадата, пълен ремонт на общите и санитарните помещения, ремонт на четири лаборатории, съгласно съвременни изисквания, монтаж на система позволяваща използване от хора с увреждания, пълна подмяна на електроинсталацията и реализирана локална компютърна мрежа, в съответствие със съвременните изисквания.

До сградата е прекарана оптична свързаност, позволяваща връзка с университетската мрежа и независим достъп с пропускателна способност 10G.

Проектът УНИТе е с основна цел създаване на Център за върхови постижения в областта на информатиката и информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

Партньори по проекта са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, който е водещ партньор, и ще работи заедно с Технически университет – София, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Синдикати и университети организират протест, правителството им обеща 39 млн. лева

Синдикатът "Висше образование и наука" към КНСБ  обяви, че организира на 20 май в София пред Министерството на финансите протест на представителите на университетите, НИМХ, БАН ,Селскостопанската академия и други синдикални организации. Причината е, че обещаното   увеличение на заплатите във висшите училища и научните институции не..

публикувано на 15.05.24 в 15:49
Снимката е илюстративна

Организират шествие на бургаските абитуриенти

Организират шествие на бургаските абитуриенти, съобщи кметът Димитър Николов в социалните мрежи. Тази година ще бъдат изпратени 2200 абитуриенти. Парадът на зрелостниците ще е на 23 май в 19.00 часа и ще бъде предвождан от представителния Бургаски духов оркестър. С шествието ще се даде възможност на младите хора и техните семейства също да..

публикувано на 15.05.24 в 15:47

Болярово изпраща тържествено 13 абитуриенти на 23 май

Тринадесет са момчетата и момичетата, които завършват успешно тази година Средно училище „Д-р Петър Берон“ в Болярово. На 23 май от 18:00 часа те ще бъдат тържествено изпратени, а абитуриентският бал ще е в ресторант в Болярово. И тази година по предложение на кмета на община Болярово Христо Христов беше отпуснато финансово стимулиране за всички..

публикувано на 15.05.24 в 11:34

Протест: На 20 май всички държавни и част от частните университети няма да отворят врати

Съветът на ректорите на висшите училища у нас отправи отворено писмо до президента, до служебния премиер, до министри, до българския еврокомисар, до омбудсмана, до председатели на парламентарни комисии и до председателите на парламентарни групи "по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование (ЗВО)"...

публикувано на 15.05.24 в 10:36

Учители от ПГСАГ „Кольо Фичето“ участваха в Международен научен форум „Пътят на светлината“ в Атина

Бургаската професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия като училище посланик на ЕП установи контакти с БНУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в Атина. Във връзка с 20 годишния юбилей на институцията учителите по история и цивилизация -Станислава Димитрова, Ваня Казакова и Петя Кудева - старши посланици на ЕП посетиха мероприятията..

публикувано на 14.05.24 в 17:00

Царевски преподавател с награда "Учител на годината"

Синдикатът на българските учителите връчи отлицие "учител на годината” на инж. Тодор Христов от училище „Н.Й.Вапцаров“- Царево. Той преподава  по математика и информационни технологии в местното училище. През годините той е бил преподавател по хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг, а също така „Учител по Химия и ОСС“ и „Учител по технологии и..

публикувано на 14.05.24 в 11:03

Представят архитектурния проект на бъдещия Факултет по фармация в Бургас

Архитектурният проект на сградата на бъдещия Факултет по фармация ще бъде представен на 22 май от 11:00 ч. в аулата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, съобщават от лечебното заведение.  „Архитектурното бюро, което спечели обществената поръчка за изготвяне на проекта, ще го презентира пред Академичния състав на университета. Каним фармацевтите..

публикувано на 14.05.24 в 09:39