Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 загинали и много ранени след силното земетресение в Япония

В Япония до момента има 30 загинали и много ранени след земетресението от 7,6 по Рихтер и поредицата вторични трусове. Продължава издирването на оцелели. Премиерът Фумио Кишида съобщи, че в страната има множество срутени и запалени сгради.

 Японската телевизия NHK съобщи за над 100 изгорели магазини и къщи и при голям пожар в град Ваджима, префектурата Ишикава. Според медията пожарът не е загасен. Фумио Кишида описа ситуацията като борба с времето за спасяването на затрупаните хора.

Той подчерта, че властите вече са разположили около 1000 военни от японските сили за самоотбрана в засегнатите райони и ще продължат да оказват помощ.

Спасителните операции в най-пострадалия район на полуостров Ното обаче са затруднени от повредените пътища. Затова ще бъдат направени опити той да бъде достигнат по вода, след като вече бяха отменени всички предупреждения за очакваното цунами. По данни на местната метеорологична служба общо 155 труса са били регистрирани от вчера насам. Повечето от тях са със сила над 3 по скалата на Рихтер, като в началото на днешния ден са били усетени 6 силни земетресения.

Великобритания е готова да подкрепи Япония и следи развитието на ситуацията след земетресението, което вчера засегна централната част на страната, каза британският премиер Риши Сунак.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Габриела Руменова

Нелоялните практики на търговците по Великден продължават

Нелоялни практики с цени и етикети наблюдаваме и тази година по Великден, каза Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Тя уточни, че и през този празничен сезон има онлайн оферти за козунаци, които често подлъгват потребителите да закупят подобен тип артикул през Интернет. Причината е, че няма как да знаем за произхода на..

обновено на 03.05.24 в 12:02

България е на 59-о място в класацията за свобода на медиите на „Репортери без граници”

България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в годишната класация за свободата на медиите на „Репортери без граници” (RSF) за 2024 г., публикувана в петък по повод 3 май - световния ден на свободата на печата. Страната ни значително подобрява позицията в глобалния рейтинг, който включва 180 държави. Тя обаче остава на дъното в рамките на ЕС, където..

публикувано на 03.05.24 в 11:35

Десислава Георгиева не приема нито храна, нито вода, на Разпети петък

Разпети петък е най-тъжният ден от страстната седмица и постът е най-строг.  Това коментира журналистът Десислава Георгиева, която всяка година спазва християнската традиция.  Постното време прави християните по-смирени. Въпреки трусовете в Българската православна църква, след смъртта на Патриарх Неофит и преди това на Митрополит Йоаникий, се..

публикувано на 03.05.24 в 10:28

Църквата в с. Долно Ябълково пази имената на дарителите си върху каменен олтар

Уникална история пази селската църква в средецкото село Долно Ябълково.  „Рождество Богородично“ е построена през 1892-ра година, малко след освобождението със средства от дарители. И макар в момента населеното място да обитават само около 15 души, навремето населението е наброявало над 3 хиляди, разказа селският наместник Наска Цветкова. В момента..

обновено на 03.05.24 в 08:29

Предупреждение за силен дъжд, на места придружен с гръмотевици

Предупреждение за опасно време е обявено за почти цялата страна. Жълт код за обилни количества дъжд е обявен за областите Бургас, Сливен и Ямбол.  В Югозападна България действа оранжев код за силен дъжд, придружен с гръмотевици. В планинските райони валежите ще са значителни. Има условия и за градушки, информират от Националния институт по..

публикувано на 03.05.24 в 07:34

Разпети петък е

Разпети петък е ! Счита се, че това е най-тъжният деня, защото е разпнат Божият син Иисус Христос. Днес е ден на душевно пречистване и ден, в който не се работи. На Велики петък Иисус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На Велики петък не се..

обновено на 03.05.24 в 07:00

Откриха детска екологична площадка на Ченгене скеле

Детска екологична площадка бе открита на Ченгене скеле, съобщи кметът Димитър Николов в социалните мрежи.  Изградена е от естествени материали, с въжено мостче, малки стени за катерене, чешмички и освен за игри, площадката има и образователни функции. Така най- малките докато се забавляват, ще научават любопитни факти за нашето прекрасно Черно..

публикувано на 02.05.24 в 17:03