Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Чипилски: Летище Бургас отдавна е готово за обслужване на пътниците за влизането ни в Шенген

Снимка: БТА

Пътниците, обслужвани на бургаското летище са предимно от държави, част от Шенгенското пространство, а това е около 70% от всички, които са преминали през аеропорта.  Това обясни за БНР Бургас изпълнителният му директор Георги Чипилски. След като отпадне паспортно-визовия контрол от 31 март, ще намалее времето на проверките, което ще бъде в полза на всички пътници. 

„Потвърждавам, че Летище Бургас има готовност да обслужва пътниците от 31 март в режим на България в шенгенско пространство. Ние сме взели мерки много по-рано, не е някаква дейност, която току-що сме стартирали във връзка с решението, което беше взето.

Основната инфраструктура, която осигурява обслужването на пътници в Шенген, това е пътническият терминал, който още при проектирането беше структуриран, така че да може да се разделят потоците от хора и може веднага да започне да обслужва шенгенски пътници и други такива.

Така, че от 2013 година тази инфраструктура беше налична с малки дейности, които подобрихме.

Също работихме и по друга инфраструктура. Стартирахме проект с много голяма инвестиция и мога да потвърдя, че всичките съоръжения и сгради, които ще бъдат използвани за обслужване на пътниците, са приведени в режим, който съответства на шенгенския кодекс. Работихме много с голямо взаимодействие с колегите от гранична полиция във връзка с уточняване на процедури и съответно начина на работа.

Това, което мога да кажа като най-голямо предимство за пътниците е, че отпада паспортно-визовият контрол за пътници, идващи от шенгенско пространство, както и за пътниците в обратна посока, което автоматично намалява  времето на техните проверки и съответно стреса, който ще изживяват при тези проверки за паспортно-визов контрол отпада.

Разбира се ние сме планирали и други проекти, които ще създадат още по-голяма гъвкавост в обслужването на пътници, така че подготвяме се и за обслужване на пътниците и в условия на увеличен трафик.

Новите проекти, които сме планирали са свързани с нови съоръжения. В Терминал 2 ще има преустройство в някои части, както и на преустройство, което направихме в Терминал 1 на Летище Бургас, което ще създаде повече пространство за обслужването всички пътници, без значение дали са от страна в Шенген или не.“, допълни Георги Чипилски. 


 Още информация ще чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

АПИ кандидатства с 16 концепции за интегрирано градско развитие по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

 Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 16 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият бюджет на програмата е 3,6 млрд. лв., които се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие. От тях предвиденият финансов ресурс за интегрирано градско развитие на регионите е..

публикувано на 11.05.24 в 08:31

Началото на "Фестивала на зелениката" в Странджа е днес, домакин е село Граматиково

"Фестивалът на странджанската зеленика" ще се проведе на 11 и 12 май. Домакин на 20-тото му юбилейно издание ще бъде малкотърновското село Граматиково, съобщи директорът на ПП „Странджа“ инж. Румяна Цвяткова. „ Празникът ще включва различни приключения за участниците. Сред тях ще са традиционните вече и много харесвани кулинарен конкурс,..

обновено на 11.05.24 в 08:20

В Черноморец отключиха морето на летния Никулден

В Черноморец днес отключиха морето. Това се прави по традиция в деня на летния Никулден. Денят започна с литургия в храма "Св. Никола". На нея присъстваха кметът на Черноморец Росен Деспов, зам.-кметът на община Созопол Андрей Николов, председателят на общински съвет Созопол Станимир Андонов, общински съветници, началникът на Военноморска база Бургас..

публикувано на 09.05.24 в 12:23

Започва процедура по разширяване на граничния пункт „Малко Търново"

Започва процедура по изготвяне на проект по разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт „Малко Търново“. За това се договориха отговорните за целта институции на среща при премиера Димитър Главчев. На нея присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета..

публикувано на 09.05.24 в 11:33

Започва изплащането на помощите за фермерите заради войната в Украйна

Седмица по-рано от обещаното от служебното правителството започва днес изплащане на помощите на земеделските производители, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна. На компенсации имат право над 51 хил. фермери, между които ще бъдат разпределени 295 млн. лева.  166 млн. лв. от тях са за градинари, животновъди, пчелари, производители на..

публикувано на 09.05.24 в 08:32

През април: Повече работни места за търговия и туризъм

С 5% са се увеличили работните места през април според анализ на най-голямата платформа за предлагане на работа и подбор на персонал. Пазарът на труда отчита усилено търсене на работна сила в търговията и туризма. Търговията, хотелиерството и ресторантьорството търсят най-много служители и работници. Само в тези сектори предложенията са 2200 повече,..

публикувано на 08.05.24 в 14:23

В Китен посрещат лятото със завършена пешеходна алея край морето

Китен ще посрещне лятото със завършена пешеходна алея край морето. Това е дълго чакан проект , каза за БНР Бургас кметът Николай Марков. По думите му това ще позволи на жителите и гостите на града, той да бъде цялостно обходен край морето. Идеята за облагородяването на тази зона е от 30 години. Началото на проекта започна през 2020-та, а 2..

публикувано на 08.05.24 в 11:53