Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Янев, областен управител на Бургас:

Само съдът може да върне на наследниците земите в бившите поделения край Черноморец

(архив)
Снимка: Даниела Костадинова

Единствено чрез съда наследниците на земи, попадащи на територията на бившите военни поделения край Черноморец, могат да възстановят собствеността си в реални граници. Това каза областният управител на Бургас Пламен Янев след среща с представители на инициативния комитет за възстановяването на земите на местните хора. 

В края на миналата година близо 100 души наследници на земите в местностите Акра, Таласакра и Червенка, където се намират бившите военни поделения с отпаднала необходимост, са получили уведомления, че държавата им предлага като компенсации терени далече от морския бряг. Това изкара хората на протест. 

Днес представители на инициативния комитет за възстановяването на земите на местните хора се срещнаха с областния управител на Бургас Пламен Янев, за да потърсят съдействие от него. Основното им искане е наследниците на имоти, попадащи на територията на бившите военни поделения да получат земите си в реални граници, а не да им се предлага неравностойна замяна. След срещата, обаче, те заявиха, че са неудовлетворени от получените отговори. 

"Срещата се проведе, за да се внесе един песимизъм, че нищо по административен път не може да бъде свършено. Че всичко е предрешено, че не може планът да се атакува. Опитаха се да противопоставят интереса на цялата Община, "имаме план за обезщетение, а вие се опитвате с вашите искания за 600-700 дка да разрушите доброто обезщетение, което сме подготвили за всички". Въобще тонът на разговора, в който време г-н Янев беше точно такъв", сподели Васил Жечев.

Защо единственият шанс хората да си получат земите в реални граници е да водят съдебни дела и какви са възможните варианти, да бъдат компенсирани наследниците, обяснява областният управител Пламен Янев:

"Връщането в реални граници става единствено и само след съдебно решение, където се доказва реалността на границите. Такива решения има в момента, които са върнати точно на тези места, където хората имат претенции. Редът, по който се върви е обезщетяване в землището, в което са били отчуждени земите. Там не е реална граница, там е в землището. В момента претенциите са за над 1 400 дка, в землището на Черноморец има малко над 400 дка. Ако не се вземе някакво решение на високо ниво, където е поставен казуса, тези земи ще стават и все по-малко", коментира Пламен Янев. 

В момента по изготвен план за обезщетения част от наследниците получават като компенсация за земите си терени край странджанските села Равна гора, Крушевец и Зидарово. Според частните собственици, обаче, замяната на земи край морето с терени във вътрешността на община Созопол е неравностойна. 

Подробностите в звуковия файл.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затворници овладяват агресията чрез дихателни техники

„Свобода зад решетките“ е специална програма за занимания на затворници с йога и дихателни упражнения. Тя се реализира напълно безплатно в страната чрез обучени инструктори, част от  международната хуманитарна и благотворителна организация „Изкуството да живееш“.  Един от тях е Константин Драгов. Той е национален координатор и първият..

публикувано на 18.05.24 в 16:33

Над 200 души се събраха днес на традиционния събор в село Камен връх

Над 200 души се събраха днес на традиционния събор в село Камен връх. Отбелязват се  222 години от основаването на селището, 90 години от преименуването му и 153 години от построяването на православния храм „Свети Атанасий", припомни кметът на община Болярово Христо Христов, който отправи поздравления към кметския наместник Красимир Бодуров и към..

публикувано на 18.05.24 в 14:18

Румен Радев в Ямбол:Неприемливо е продължаването на войната между Русия и Украйна

Продължаването на войната е пагубно  за Украйна, Русия и всички нас, заяви президентът Румен Радев и допълни, че е не възможно Русия да бъде победена. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани именно покрай войната в Украйна. Насаждането на нетърпимост и омраза към чуждия..

публикувано на 18.05.24 в 13:13

С благотворително четене събират средства за сдружение "Онкоболни и приятели"

Благотворително литературно четене на авторската стихосбирка „Обич за народа“ ще се проведе днес от 18:00 часа в Културен дом НХК.  Входът е свободен. Целта на дарителската кампания е да се подпомогне Сдружение „Онкоболни и приятели“. Автор на стихосбирката „Обич за народа“ е Стамат Стойчев, който е и организатор на благотворителната инициатива.

обновено на 18.05.24 в 12:29

"Зеленият уикенд" в Бургас започна с Карнавал на биоразнообразието

С Карнавал на биоразнообразието започна Зеленият уикенд . В него се включиха над 150 деца от 22 учебни заведения. Организатори са Българска фондация "Биоразнообразие" в партньорство с Община Бургас и РИОСВ-Бургас. Темата тази година бе "Бургас на три езера" . „Всички ние трябва да се използваме от тази природна даденост, да..

обновено на 18.05.24 в 08:16
Община Болярово

Информационна среща в Болярово по Проект „Еко-кошница, моля!“

На 24 май от 15:30 часа в сградата на НЧ „Възраждане-1912г.“, град Болярово МИГ – Елхово – Болярово, съвместно с община Болярово, организира информационна среща в изпълнение дейностите по Проект „Еко-кошница, моля!“. Проектът е изпълняван съгласно административен договор № РД 50-54/17.03.2023 г. по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за..

публикувано на 17.05.24 в 16:41

19 души са загинали при трудови злополуки в страната

В следствие на трудов травматизъм от началото на годината 19 души са загубили живота си в страната.  Сериозен ръст на трудовите злополуки се отчита и за цялата 2023 година, съобщи директорът на агенция "Главна инспекция по труда" Екатерина Асенова на регионален форум в Ямбол.  Статистиката показва, че трудовите злополуки стават..

публикувано на 17.05.24 в 16:33