Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Кръстина Асенова и нейният сапунен свят от цветя

Тя изработва от глицеринов сапун букети, мъфини и фигурки

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Днес ще ви представя Кръстина Асенова от Аксаково. Тя е майка на Александър, на 4 годинки, с аутизъм. Кръстина изработва красиви цветя от глицеринов сапун, от него прави и плодови мъфини, за които използва истински плодове. Тя от скоро се занимава с това, но вече е майстор в направата на интересни неща. Момченцето й Алекс е чакано и желано дете, а за състоянието му семейството му научава скоро: 

"Преди 2 години и половина му беше поставена диагнозата аутизъм. Доста дълго време ми трябваше да осъзная какво се случва! Започнахме да водим Сашко на терапии, за да му помогнем да се подобри. Посещаваме "Карин дом", работим с психолог, логопед, посещаваме музикотерапия, ерготерапия и хипотерапия. Те му повлияват много добре и от известно време се опитва да казва думи и да създава изречения. Това много ни  радва! Той посещава и детска градина до обяд и там специалисти работя с него, за подобряване на състоянието му. "  

повече може да чуете в звуковия файл:


Кръстина Асенова е член на фейсбук групата "Купи подарък" от скоро. Тя първоначално се е представила с детски диадеми, а сега предлага сапунени букети. Как се правят научава от своя приятелка също майка на дете с увреждане. Кръстина непрекъснато разнообразява асортимента си, като постига интересни цветове и добавя различни видове цветя. 

"Любими за изработка са ми лалетата, има затворен вариант има и разцъфнали, които се изработват по - трудно. В началото ми беше трудно, но вече се справям много по - бързо и по - лесно. Започнах и сама да си изработвам и калъпчета. Групата много ми помага, както финансово, така и емоционално. Обратната връзка от клиентите ми стопля душата!"  

Кръстина сподели, че хобито й и дава възможност да се откъсне от проблемите и да се прояви като творец.  

повече може да чуете в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отлага се откриването на мотосезона в Бургас

Отлага се планираното за днес откриване на мотосезона. То ще се проведе в някой от следващите дни. Мястото е Морската гара. Това каза пред БНР Бургас Румен Люцканов, от Hooligans MC Burgas Като организатори на това зрелищно събитие Румен Люцканов  сподели, че ще има много атракции, с най-големия отбор по стънт и дрифт шоу в България - Extreme..

обновено на 04.05.24 в 11:24

Ямбол посреща Великден с три уникални триметрови яйца, изработени от хиляди цветя

В навечерието на Великден, централната градска част на Ямбол е празнично украсена. Тази година традиционното оформление е обогатено с нов елемент – триметрово яйце, изработено изцяло от декоративни цветя. С това големите уникални цветни яйца в Ямбол вече са три, които са изработени с изключително внимание и майсторство. Всяко от тях впечатлява със..

публикувано на 03.05.24 в 14:00
Златина Колева - вляво и ТШ

Айтоски танцьори ще представят страната ни на световно първенство в Чехия

Танцова школа „Тиара“ спечелиха четири квоти за световното първенство по танци Dance World Cup в Прага, Чехия. На квалификационния кръг в София те са представили пет танца, като четири от тях са успели да спечелят квоти. Ръководителят на школата в Айтос Златина Колева посочи: „Условията бяха съответния танц да събере..

обновено на 03.05.24 в 13:17

Багрилница за великденски яйца се проведе в центъра на Бургас

Багрилница на великденски яйца се проведе на Велики Четвъртък до Часовника в Бургас. Жените от пенсионерския клуб и читалище „Васил Левски“ в кв. Горно Езерово показаха как са се боядисвали в миналото яйцата с естествени материали. Традиция за християните по цял свят е боядисването на яйца. Прието е обичаят да се състои на..

публикувано на 02.05.24 в 15:02

Иван Звездев приготвя в Бургас морски ястия за Летния Никулден

Летният Никулден ще бъде отбелязан за първи път в Бургас на 9 май, информират от Общината. Популярният майстор готвач Иван Звездев ще приготви морски ястия за всички, които се включат в празника. На площад „Тройката“ Звездев ще направи рибена чорба по специална рецепта, от която ще бъдат раздадени 1 400 порции безплатно на присъстващите. Другият..

публикувано на 02.05.24 в 11:21

Магдалена Русева изработва прекрасна великденска украса

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 28.04.24 в 17:30

Виолета Пефтичева с нова фотосесия, като Круела Де Вил

Популярният бургаски фотограф Виолета Пефтичева изненада с нова артистична фотосесия. Този път младата дама влезе в ролята на Круела Де Вил - страшната любителка на модата от 101 далматинци на Дисни. Споделя, че го прави, за да провокира себе си в светлина, в  която трудно би могъл да я види някой.   „Благодарение на операцията, която..

публикувано на 28.04.24 в 13:00