Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

82-ма поети кандидатстваха в конкурса „Христо Фотев“

Христо Фотев
Снимка: https://licatanagrada.com

Приключи приемът на книги за участие в престижния национален литературен конкурс „Христо Фотев“. Те са около 100, сътворени от 82 автори. Числата се разминават, тъй като някои поети са издали повече от една книга през последните 2 години и регламентът им позволява да кандидатстват с всяка от тях.

Конкурсът се организира от Община Бургас, Министерството на културата, Сдружение „Бургаска писателска общност“, Съюза на българските писатели и Сдружението на български писатели. Той се провежда под патронажа на кмета Димитър Николов. Носителят на Националната награда „Христо Фотев“ се определя от седемчленно жури. Той получава парична премия, диплом от Община Бургас и пластика „Златно перо“ от Съюза на българските писатели. Наградите се връчват на рождения ден на Христо Фотев – 25 март.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои "Нощ на музеите" в Поморие

На 29.06.2024 г. /събота/ Историческият музей и Община Поморие канят на „Нощ на музеите“. Събитието включва наситена и много интересна културна програма от 16 до 24 часа на различни места в града. Инициативата за провеждането на „Нощ на музеите” възниква във Франция през 2005 г., под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Броят..

публикувано на 24.06.24 в 17:13

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия на 25 юни от 10.30 ч. в Етнокухнята на музея на улица  „Славянска“ 69 . Събитието е част от проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“, в който Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на Бургаския Регионален исторически..

обновено на 24.06.24 в 16:34

Музикалният проект "Мистерия и свобода" с премиера в Бургас

Музика от цяла Европа представя концертът  "Мистерия и свобода", чиято бургаска премиера е тази вечер от 20:30 ч. на летния театър. Класика, фолклор и романси ще бъдат представени в една нова композиция по различен начин - размиване на границите между музикалните стилове. Концепцията, драматургията и музикалното ръководство на този..

публикувано на 24.06.24 в 12:13

Хилда Казасян и Плевенската филхармония представят "Да обичаш Гершуин" в Бургас

Концерт-спектакълът "Да обичаш Гершуин" - третият проект с филмова музика на Хилда Казасян, ще бъде представен в Бургас на 25 юни.   След успеха на двата филмови проекта "Да послушаме кино" и "Световното кино в музика", след спечелената награда "Кристална лира" за върхови постижения в областта на българското музикално изкуство,..

обновено на 24.06.24 в 11:25

Младежкият арт фестивал „Солинария“ предлага шест дневна програма

Шест дневна програма ще предложи на публиката четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“. То ще се проведе от 2 до 13 юли на магичната сцена в Созопол. На нея ще излязат, както млади и талантливи изпълнители, така и утвърдени имена, каза за БНР – Бургас артистичният директор на фестивала Йосиф Спиридонов.  "Нашата цел да създадем..

публикувано на 24.06.24 в 10:59

В Бургас заплитат еньовски венец

Бургас ще отбележи Еньовден със заплитане на еньовски венец за здраве и добруване. По традиция той се състои от седемдесет и седем билки и половина.  Всяка година лековитите треви за него берат не босоноги моми в бели премени, а художникът и реставратор от бургаския музей Иван Арабаджиев.  "Само той знае къде са най-големите туфи с еньовче, а то е..

обновено на 24.06.24 в 08:32

Дариха ценна юридическа литература на бургаската библиотека

Книгата  "60 години българско правосъдие 1878 - 1941" бе дарена от бившият конституционен съдия проф. Снежана Начева на Регионалната библиотека "Пейо Яворов". Тя разказа за приносът на изданието в правото и преподавателската дейност.  Към дарението беше прибавен още един жест - редки юридически книги подари на библиотеката адвокат Иво Баев. С тези..

публикувано на 23.06.24 в 15:56