Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита Свети Атанасий Велики

На 18 януари Православната църква почита паметта на Свети Атанасий Велики. Светецът е познат като борец за автентичното и истинно учение на църквата. Свети Атанасий е определян като „баща на православното богословие, защото аргументира богословски и окончателно православната триадология - че трите лица на Светата Троица – Бог, Син и Свети Дух са единосъщни и равни. 

Свети Атанасий става знаме и стълб на православието след Първия вселенски събор, когато арианите на изток получават много голяма подкрепа. Тогава православните християни са гонени, преследвани и маргинализирани. Атанасий остава непримирим до послендите си дни срещу това статукво, заради което е живял в изгнание.

"Свети Атанасий Велики е роден някъде в периода около 295 година в столицата на Египет Александрия. Произхожда от бедно християнско семейство. Получил е прекрасно образование и въпреки всичко изучава усърдно свещеното писание“, припомни Отец Георги Марков – свещеник в храма "Св. Атанасий" в софийското село Лозен.  

„Той застъпва това време на най-тежките гонения преди признаването на християнството за законна религия в Римската империя. Полага най-големи усилия за изграждането на институцията на църквата вече в рамките на признатата от империята религия“, изтъкна проф. Павел Павлов – преподавател и изследовател по историческо богословие в Богословския факултет към Софийския университет.

Според народните вярвания от този ден зимата си отива, за да направи път на пролетта.

Близо 2000 са имениците на територията на община Сливен. Мъжете, носещи името Атанас са 1127. От тях 864 са от града. Името Атанаска носят 240 жени, като 153 са с постоянен адрес в града. 106 са мъжете, които се казват Наско. 82 от тях са с постоянен адрес в Сливен. Общо 30 господа носят името Таньо. 24 живеят в града. Анастасия се казват 145 жени в общината, 126 от тях са с постоянен адрес в Сливен. 134 дами носят името Тинка. От тях 66 са в града. Нася се казват 9 дами. Начо са 8 господа и 16 Таню.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тодор Иванов, ИТН: Трудно ще се състави правителство

С толкова партии, които влизат в новия 51-и парламент, трудно би се съставило правителство, коментира Тодор Иванов от Има такъв народ. Той е трети в листата на партията за Бургаско. Той припомни, че ще дадат всичко възможно, за да има България редовно правителство: „Няма да преговаряме единствено с ДПС на Пеевски. Разговори с тях са..

публикувано на 28.10.24 в 15:22

Бургазлии след вота: Очакваме партиите да се разберат или отиваме на нови избори

Седмите предсрочни парламентарни избори приключиха. Резултатите са такива, каквито гласоподавателите са решили. При това само тези, които отидоха до Секционните избирателни комисии и упражниха правото си на глас. Една част от тях са разочаровани от постоянната повторяемост на вота в последните 3 години, а други са доволни от подкрепата и този път..

публикувано на 28.10.24 в 14:50

Какви избиратели отидоха до урните? Профили от екзитпол на "Галъп"

Данните от екзитпола дават интересна картина на типа избирател, който е отишъл вчера до урните. Това каза пред БНР  социологът Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан". Типът избирател на ПП-ДБ е доста по-младежки в сравнение с този на ГЕРБ-СДС . При вота за ГЕРБ се разделят почти поравно висшистите и хората със средно образование,..

публикувано на 28.10.24 в 14:17

Димитър Вълчев:Част от избирателите ни с по-радикални виждания се отляха към "Възраждане", "Величие" и "Меч"

Националните резултати от парламентарния вот показват, че "Продължаваме Промяната"  ще успее да върне във времето избирателите, които преди това се оттеглиха от формацията. Това заяви кандидат депутатът и  четвърти в листата за Бургас на ПП-ДБ Димитър Вълчев.  Можем да постигнем повече в бургаски регион, потенциалът трябва да бъде разгърнат,..

публикувано на 28.10.24 в 13:58

Кои кандидат депутати от Бургас получиха най-много преференции?

9 166 избиратели са дали преференциален глас за водача на листата на ГЕРБ СДС – настоящият кмет на Бургас Димитър Николов на изборите вчера. Това го прави отличник по преференции на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. Веднага след него се нарежда вторият в листата на коалицията – победител ГЕРБ СДС – Жечо Станков. 3 079 души са..

публикувано на 28.10.24 в 13:30

Графична база в Морската градина ще се превърне в Център по изкуствата

В съвременен Център по изкуствата ще се превърне сегашната графична база в Морската градина. Това ще стане с реализацията на проект по трансгранично сътрудничество с Одрин. От българска страна партньори са и Дружеството на художниците и Община Бургас.  Дейностите по ратифициране на договора са на финален етап, уточни проф. Светозар Бенчев,..

публикувано на 28.10.24 в 12:55

Надявам се новия парламент да бъде конституиран по-бързо

Поредните неразбории свързани с машинното гласуване са белязали изминалите избори, смята адв. Момчил Момчилов, член на Районната избирателна комисия в Бургас. Според него обаче фрапантни грешки в избирателните списъци липсват. Около 10 са и били недействителните бюлетини свързани с двойното отбелязване на двете ДПС-та - феномен по-характерен за..

публикувано на 28.10.24 в 12:39