Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаската полиция беше отличена със статуетката „Бялата птица“ (ОБНОВЕНА) (ВИДЕО И СНИМКИ)

Тя се връчва от автора Александър Пройнов-АпеР за 14-ти пореден път за значим обществен принос

6
Снимка: Свобода Атанасова

Директорът на бургаската полиция старши комисар Емил Павлов получи днес статуетката „Бялата птица“ от скулптора Александър Пройнов–АпеР. Наградата е отличие и признание за значим обществен принос, която всяка година творецът връчва на личност или организация, заслужила с делата си благодарността на обществото. Сребърната статуетка се връчва за 14-ти пореден път. 

„Полицаите защитават гражданите, понякога и с цената на саможертва“, каза Александър Пройнов, който лично пристигна в Бургас и връчи своята статуетка „Бялата птица“ на Областната дирекция на полицията.  Какво е историята на наградата, обясни той:

„Идеята ми е свързана с „Бялата лястовица“ на Йордан Йовков. Чисто естетически вече това е моето усещане, моето виждане или триизмерното изпълнение. Хубаво е да има една награда за значим обществен принос, с която да стартирам морална творческа подкрепа към гражданите, обществените организации, личностите на Северозападна България - Видин, Враца и Монтана. В последствие тази моя дейност се разрасна и всъщност моята „Бяла птица“ полетя из цяла България, където днес кацна на раменете на служителите на Областната дирекция на полиция в Бургас се ярък пример за морал, чест и достойнство.

Статуетката съм я изработил от бронз, посребрена, а постаментът е от южноафриканско габро. Табелката с надписа е дело на най-добрия ми приятел. “



Четиринайстата статуетка „Бялата птица“, изработена от АпеР получи старши комисар Емил Павлов, директор на бургаската полицията. Той сподели:

„Много важно за нас и за нашите служители е обратната връзка с гражданите. Това отличие е именно такова и показва, че стремежът ни да направим живота на хората по-сигурен и по-спокоен е точно така, затова тази награда за нас и нашите служители е една много голяма оценка. По този начин ние се чувстваме мотивирани.
Доста инициативи сме предприели от ОДМВР в Бургас - борбата с шумните автомобили, тъй като имаме доста сигнали от граждани в тъмната част на деня, от майки с деца, за водачи на автомобили. които създават неудобства. Доста усилия полагаме от няколко месеца и мога да твърдя, че доста старание полагат колегите да може да се изправим и да ограничим до минимум това нарушение, защото сигурността и спокойствието на гражданите е най-голямата цел.
Друга инициатива, която сме от предприели съвместно с Община Бургас. Да се стремим към ограничаване на тютюнопушенето сред подрастващите, защото бъдещето на една държава са младите и в случая учениците. Ние трябва да правим всичко възможно - да пазим техния живот и здраве, и да им даваме една спокойна среда“, посочи още ст. комисар Павлов.



Авторът на сребърната статуетка посочи още, че вижда в дейността на полицията висок морал, който прескача границите на защитата на обществения ред. Това е другата причина за връчването на отличието, добави Пройнов, който призова за едноминутно мълчание, в памет на всички полицаи, които са жертвали живота си за обществото.



Снимки и видео: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мостът в Бургас.

Община Бургас след смъртоносните скокове от моста: Монтирали сме камери, инспектори наглеждат района

"Община Бургас е монтирала камери, а инспектори от дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" винаги са наглеждали Моста и са помагали на МВР, ако се наложи примерно проверка на документи или задържане. Защото общинските инспектори нямат такива правомощия като истинската полиция.  На Моста също така са поставени спасителни пояси",..

публикувано на 28.06.24 в 15:41

Изграждат улично осветление по пътя Сарафово-Бургас, ремонт и на ул. „Уилям Гладстон“

Продължава изграждането на улично осветление на републиканския път I-9 Сарафово-Бургас, в участъка от пътния възел „Тромпета“ на Северния обход до Гробищния парк, съобщават от Общината. От 01 юли в дните от понеделник до четвъртък, ще се въвежда краткотрайна организация на движение за времето от 09:30 до 15:30 часа. Ще се затваря за автомобили лявата..

публикувано на 28.06.24 в 15:38

Оригинални подправки и рисуване с къна на Индийския шопинг фестивал в Бургас

Индийски ароматни свещи, много подправки и рисуване с кана ви очакват на Флората в Бургас Това са само част от стоките, които могат да бъдат намерени на Шопинг фестивала, посветен на далечна Индия. Второто му изданието в морския град  бе открито днес и ще продължи две седмици, до 14 юли. Българска търговско-промишлена палата е партньор на..

публикувано на 28.06.24 в 14:09
Доц. Светла Далакчиева пред изложбата в музея, която посетителите ще могат да разгледат от днес.

Савани с жирафи, слонове и маймуни: Палеофест в Бургас показва Балканите преди милиони години

"Ще разкажем на какво са приличали Балканите преди няколко милиона години. По това време по нашите земи е имало савани, тук са се разхождали жирафи, слонове, носорози, хищни котки, антилопи, хиени, маймуни." Това разказа по повод откриващия се днес "Палеофест Бургас"  главният уредник на Природонаучния музей в града доц. д-р Светла Далакчиева...

публикувано на 28.06.24 в 14:04
снимката е илюстративна

За трудност при изплащане на пенсиите в срок сигнализира омбудсманът на Бургас

За трудност при изплащане на пенсиите в срок съобщава общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев. Той е получил  жалба, че в първия ден за получаване на пенсиите, 07.06.2024 год. от пощенски клон на ул. “Ст. Стамболов“ № 43,  още в 13.45   часа плащането на пенсиите е прекратено, поради липса на средства. В първият ден, по график  в..

публикувано на 28.06.24 в 12:54
снимката е илюстративна

Стартира нова програма за саниране за 12 общини

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания и технически паспорти могат да кандидатстват по нова процедура за саниране, обявиха от община Сливен. Програмата е свързана със засегнатите от трансформацията в Маришкия басейн, а средствата за саниране на многофамилните жилища се очакват от Плана за справедлив преход. Общо 12 общини са предвидени за..

публикувано на 28.06.24 в 12:17

Затварят улици в района на капаните на Северния плаж заради триатлон

За четвърта година Бургас посреща стотици състезатели по триатлон, които ще се борят за призовите места в първото за сезона състезание от календара на Българска асоциация по триатлон. То ще се проведе на 29 и 30 юни . Арена на събитията ще бъдат Северен плаж, алеята към квартал „Сарафово“ и улица „Поморийска“. За безопасно протичане на..

публикувано на 28.06.24 в 12:08