Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаската полиция беше отличена със статуетката „Бялата птица“ (ОБНОВЕНА) (ВИДЕО И СНИМКИ)

Тя се връчва от автора Александър Пройнов-АпеР за 14-ти пореден път за значим обществен принос

6
Снимка: Свобода Атанасова

Директорът на бургаската полиция старши комисар Емил Павлов получи днес статуетката „Бялата птица“ от скулптора Александър Пройнов–АпеР. Наградата е отличие и признание за значим обществен принос, която всяка година творецът връчва на личност или организация, заслужила с делата си благодарността на обществото. Сребърната статуетка се връчва за 14-ти пореден път. 

„Полицаите защитават гражданите, понякога и с цената на саможертва“, каза Александър Пройнов, който лично пристигна в Бургас и връчи своята статуетка „Бялата птица“ на Областната дирекция на полицията.  Какво е историята на наградата, обясни той:

„Идеята ми е свързана с „Бялата лястовица“ на Йордан Йовков. Чисто естетически вече това е моето усещане, моето виждане или триизмерното изпълнение. Хубаво е да има една награда за значим обществен принос, с която да стартирам морална творческа подкрепа към гражданите, обществените организации, личностите на Северозападна България - Видин, Враца и Монтана. В последствие тази моя дейност се разрасна и всъщност моята „Бяла птица“ полетя из цяла България, където днес кацна на раменете на служителите на Областната дирекция на полиция в Бургас се ярък пример за морал, чест и достойнство.

Статуетката съм я изработил от бронз, посребрена, а постаментът е от южноафриканско габро. Табелката с надписа е дело на най-добрия ми приятел. “



Четиринайстата статуетка „Бялата птица“, изработена от АпеР получи старши комисар Емил Павлов, директор на бургаската полицията. Той сподели:

„Много важно за нас и за нашите служители е обратната връзка с гражданите. Това отличие е именно такова и показва, че стремежът ни да направим живота на хората по-сигурен и по-спокоен е точно така, затова тази награда за нас и нашите служители е една много голяма оценка. По този начин ние се чувстваме мотивирани.
Доста инициативи сме предприели от ОДМВР в Бургас - борбата с шумните автомобили, тъй като имаме доста сигнали от граждани в тъмната част на деня, от майки с деца, за водачи на автомобили. които създават неудобства. Доста усилия полагаме от няколко месеца и мога да твърдя, че доста старание полагат колегите да може да се изправим и да ограничим до минимум това нарушение, защото сигурността и спокойствието на гражданите е най-голямата цел.
Друга инициатива, която сме от предприели съвместно с Община Бургас. Да се стремим към ограничаване на тютюнопушенето сред подрастващите, защото бъдещето на една държава са младите и в случая учениците. Ние трябва да правим всичко възможно - да пазим техния живот и здраве, и да им даваме една спокойна среда“, посочи още ст. комисар Павлов.



Авторът на сребърната статуетка посочи още, че вижда в дейността на полицията висок морал, който прескача границите на защитата на обществения ред. Това е другата причина за връчването на отличието, добави Пройнов, който призова за едноминутно мълчание, в памет на всички полицаи, които са жертвали живота си за обществото.



Снимки и видео: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В 236 секции гласуват в Ямболско

В 31 МИР – Ямбол са сформирани са разкрити 236 секции, като има четири подвижни урни и четири в болниците. С машини ще може да се гласува в 155 секции, съобщиха от Районната избирателна комисия (РИК). Най-много са секциите в община Ямбол – 101, а най-малко са в крайграничната община Болярово – 20. В община Тунджа секциите са 49, в общините..

публикувано на 09.06.24 в 07:40

В област Сливен се гласува в 298 секции

В Сливенска област в 298 секционни избирателни комисии ще се гласува за Народно събрание и Европейски парламент. Право на глас за национален парламент имат 171 387 гласоподаватели, а за Европейски парламент 164 117.  В 248 секции ще има възможност да се гласува с машина и с хартиена бюлетина, обяви говорителят на РИК Галя Хачатурян и съобщи,..

публикувано на 09.06.24 в 07:20

756 изборни секции в Бургаско, в 595 има и машини за гласуване

В Бургаска област 362 885 души имат право да гласуват на парламентарните избори, а с близо 10 хиляди по-малко са гласоподавателите на изборите за европейски парламент. В 595 секции в областта ще се гласува с машини и бюлетини, а в 161 –а изборът ще се извършва само с бюлетини. За първи път след края на изборния ден Районната избирателна комисия ще..

публикувано на 09.06.24 в 07:00
Васил Вълчев, генерален консул в Истанбул

Всички 166 избирателни секции в Турция вече са запечатани

Всички 166 избирателни секции в Турция вече са запечатани успешно и са готови за утре, съобщи за БНР генералният консул на страната ни в Истанбул Васил Вълчев. Подготовката на изборите в Турция протича спокойно, благодарение на опита натрупан при предходните пет вота за Народно събрание от 2021 година насам, обясни Васил Вълчев: "Не очаквам да има..

публикувано на 08.06.24 в 20:20

Подготовката в Сливен за вота е безпроблемна, но смените в секционните комисии продължават

Безпроблемно протича раздаването на изборни книжа и документи и подготовката на машините за гласуване в Сливенска област, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Галя Хачатурян. Продължават обаче смените в секционните комисии. В Сливенска област в изборите за парламент право на глас имат 171 387 гласоподаватели, а за Европейски..

публикувано на 08.06.24 в 16:29

В четири секции в Турция ще може да се гласува и за евродепутати

В четири секции в Турция българските избиратели ще могат да гласуват не само за народни представители в бъдещия ни 50-и парламент, но и за евродепутати. Една от тях е в Истанбул, където двойният обем работа е забавил подготовката за утрешния изборен ден, но към момента във всички секции в югоизточната ни съседка тя протича без напрежение - съобщи..

публикувано на 08.06.24 в 15:57

Кметът Тихомир Янакиев даде началото на инициативата "Созопол в стихопейки"

Инициативата  „Созопол в стихопейки“ – част от проект за облагородяване на градската среда, стартира  до фонтана в градската градина на Созопол.  Кметът Тихомир Янакиев постави първите стихове и те са на автора на химна на Созопол Ради Кисьов. Близо 200  автори изпратиха своите произведения за конкурса. Всички, които отговарят на условието..

обновено на 08.06.24 в 14:56