Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как бургаски медиатори се борят за връщането на децата в клас:

„Вдигнах го спящо от пода, купих му закуска и го заведох на училище“

400 момчета и момичета от областта са приобщени през 2023 г. Първенец е ОУ „Христо Ботев“ в кв. Победа

| обновено на 29.01.24 в 13:33

400 отпаднали ученици в област Бургас са били върнати в класните стаи през 2023 г., съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Петя Петрова пред БНР - Бургас. Общият им брой е 5004. От тях 2898 са в чужбина. Записаните ученици в образователните институции на територията на областта са 46 670. Училището първенец с 25% приобщени отново деца при направени 90 обхода е основното „Христо Ботев“ в кв. „Победа“.

Връщането на ученик изисква много повече от прилагането на регламентираните мерки: осигуряването на безплатна закуска и безплатни учебници и тетрадки, разказва пред БНР - Бургас директорката Магдалена Япаджиева. На практика, учителите и медиаторите обгрижват учениците си и често заместват семействата, в които понякога и двамата родители са далеч – работят в чужбина и децата отглеждат баби, лели, по-големи братя и сестри. С колегите си Япаджиева носи дори дрехи и обувки от своите деца, защото има ученици, чиито семейства не ги пускат, защото не могат да ги облекат и обуят. Отделно всичко в училище е безплатно: закуска, учебници, тетрадки.


Магдалена Япаджиева

Всеки учебен ден призори директорката и четиримата образователни медиатори проверяват кои деца не са на училище, питат класните кои са болни и тръгват да търсят останалите из ромската махала. Педагозите не се притесняват да обикалят улиците сами. Някои от тях работят в училището от десетилетия. Хората ги познават и уважават. Но има проблем - пуснатите свободно кучета. „Моля някой съсед да ми помогне – кучетата ги познават“, обяснява медиаторът Георгина Димитрова. Тя работи в квартала от 20 години, преди е била учителка по руски в същото училище. Преди дни намерила отсъстващ петокласник спящ на пода у дома. 

"Сутринта отидох, събудих въпросния Андрей от пети "В" клас. Взех го от леглото. Не е правилно да кажа "взех го от леглото", защото всъщност той спеше на земята. Събудих го. Минахме на първата закусвалня в квартала. Казах му да си избере закуска. Нахраних го и го доведох в училище" - разказва Димитрова, за която този случай не е изолиран. Друг път се налага разговор със семействата, които я познават отлично, но не винаги разбират защо му е на детето образованието. Нали и те не са учили?


Георгина Димитрова

Разковничето е в изградената доверителна връзка между двете страни и в постоянството. „Ключът е постоянната работа. Не се отказваме. Не става с магическа пръчка, не става от един път. Ако при тези семейства отиде някой, когото те не познават, и тръгне с лошото, няма да се случат нещата“ – казва директорката и пояснява, че под „лошото“ има предвид заплахи и писане на актове за административни нарушения.

Що се отнася до образователните резултати, педагозите се борят, на първо място, учениците им да са грамотни, а след това - да повишат резултата на учениците си националните външни оценявания.

„Отлепихме се от дъното. Миналата година резултатите – аз съм реален човек – не бяха добри, но бяха обнадеждаващи. Имахме по-голям процент средни оценки, тройки. Нямаме шестици тук, но си спомням един експерт от министерството, който каза: „Вашите тройки може би се равняват на шестиците на децата от математическа гимназия“. Защото за да научиш това дете и да изкара средна и добра оценка, защото имахме и четворки, значи е положена – повярвайте – доста сериозна подготовка“, коментира Япаджиева.

За ограмотяването помага фактът, че към училището има помещения за предучилищни групи, където записват деца от 5-, а вече и от 4-годишна възраст. Основната задача на възпитателите е децата да научат български език, който за тях е на практика чужд. През 2016 г. по Българо-швейцарската програма се изгражда пристройка към училището, където се помещават по четири групи петгодишни и четири групи шестгодишни. "Оттогава се вижда, че има по-сериозно дръпване по отношение на ранното детско развитие. И когато те са в групите две години, вече и 4-годишни записваме, идват, без да знаят езика, но в първи клас вече имат познания. И на колегите, съответно, им е по-лесно в този процес на ограмотяване", казва Япаджиева. От втория учебен срок училището започва и подготовката на своя програма по ограмотяването с фокус върху българския език в партньорство с Бургаския свободен университет, който ще осигури квалификация на началните учители, свързана с ограмотяването на децата.


Светлана Атанасова

Но има момчета и момичета, които не са минали предучилищна и не знаят езика. Например са били в чужбина с родителите си, връщат се на по-голяма възраст и започват отначало. Такъв е Жеко, който е на 16 години, но е шестокласник. Пред БНР – Бургас той споделя, че иска да продължи да учи, да вземе книжка и да стане шофьор на автобус. Ходи редовно на училище – даже няма закъснение, потвърждава класната му и учителка по френски език Светлана Атанасова. За нея работата с класа била много, много трудна: много лоша дисциплина, никакъв колектив, всеки с всеки е на контра, споделя тя. В крайна сметка успели да се сработят.


16-годишният Жеко.

Именно защото много ромски деца не знаят български, директорката и учителите настояват да работят с по-малки класове. Да се работи, както в чуждоезикова паралелка – до 12 ученици в група. Сега обаче паралелките им стигат и до 27 деца и овладяването на часа не е лесна задача.

Инциденти в училището има, но не и случаи на тежка агресия – категорична е директорката Япаджиева. За осигуряването на реда и безопасността на учители и ученици се грижат охраната, отдел „Закрила на детето“ и полицията. На екран в директорския кабинет се излъчва в реално време какво се случва във всяка класна стая. „Ако нещо се е случило, родителите идват да разговаряме, но много бързо разбират, че трябва да има дисциплина и правила. Моментално реагираме“, допълва тя.

Училището е основно, до 7. клас. Всички завършват – уверява директорката. Оттам нататък се насочват към близките училища на територията на квартала. Много често се записват в Професионалната техническа гимназия. Има случаи, в които момичетата „изчезват“ – признава директорката, но не иска да говори за ранни бракове. Не събираме такива данни, казва тя.

Тази година в ОУ "Христо Ботев" са записани 755 ученици. 23-ма самостоятелна форма - възрастни, които искат да вземат диплома, останалите са в дневна форма. 175 са децата в предучилищните групи.

Разговора чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вариант номер 1 изтеглиха на втората задължителна матура

Преди минути в Министерството на образованието и науката (МОН) бе изтеглен вариант номер 1 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас. На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална..

публикувано на 20.05.24 в 07:49
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Министър Цоков увери, че на 20 май по сметките на ВУЗ-овете ще са 39 млн. лв. от Бюджет 2024

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете . Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров и добави: "Обсъдихме със служебните..

публикувано на 19.05.24 в 14:15

"Приказка за стълбата" на Христо Смирненски се падна на държавния изпит днес

Интерпретативно съчинение на тема "Цената на компромиса" по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски се падна днес на държавния зрелостен изпит по български език и литература.Учениците  можеха да избират дали да разсъждават върху автора на "Братчетата на Гаврош" или да пишат есе   „Мълчанието – сила или слабост“...

публикувано на 17.05.24 в 12:34
Снимка: Архив

Удължават срока за записване на ученици в първи клас след първо класиране в Сливен

Срокът за записване на ученици в I клас след първо класиране се удължава до 6 юни, съобщават от Община Сливен. Електронната система за подаване на заявления за учебната 2024/2025 година започва на 20 май от 13 часа и ще бъде затворена на 27 май.  Началната дата за записване на приетите ученици е 30 май. До края на юни ще се извършат три класирания...

публикувано на 17.05.24 в 11:33

Ректорите се събират извънредно за да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до..

публикувано на 17.05.24 в 11:18

20% от зрелостниците в Ямбол не са допуснати до матурата по БЕЛ

Близо 20% от зрелостниците в област Ямбол не са допуснати до матурата по български език и литература заради слаби оценки. На изпита днес ще се явят 702 зрелостници. Заявления са подали 861 ученици от 18 училища в областта, като от тях 159 не са допуснати, уточни Стойко Стойков от Регионалното управление на образованието в Ямбол (РУО). "Повечето са..

публикувано на 17.05.24 в 08:20

Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература. Тя ще започне в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори. 3 385..

публикувано на 17.05.24 в 07:56