Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БГ ФИШ: Не сме против перките в морето, борим се за нашия поминък

Браншът настоява за компенсации за онези, които ще бъдат ощетени от вятърните електроцентрали

| обновено на 30.01.24 в 09:49
Снимка: БГ ФИШ


Не сме против вятърните перки, а се борим за нашия поминък. Това заяви изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ Йордан Господинов по повод приетия на първо четене закон, който регламентира изграждането на вятърни електроцентрали в Черно море. Няма научни изследвания и програми за мониторинг, които да докажат как биха повлияли тези офшорни вятърни паркове на рибите, рапаните, които са основна суровина, на мигриращите видове риби, посочи Господинов. Няма платформа за диалог и резултатите са налице, категоричен е изпълнителният директор на БГ ФИШ:

"Хората са емоционални, защото това е техният бизнес. Те са вложили стотици хиляди левове  в кораби, България изгради рибарски пристанища, имаме предприятия за десетки милиони. Обучили сме хора. На всички е ясно, че вятърната енергия е добра, но ние искаме да бъде отдалечена достатъчно от брега. Искаме да бъдат разработени финансови стимули за хората, които ще бъдат ощетени. Отношението, което виждам от страна на депутатите законотворци и от експертите, които работят за офшорните вятърни централи, е меко казано пренебрежително"

Господинов заяви, че браншът е очаквал да бъде привлечен в определянето на зоните в морето, а говоренето по темата какви перки ще се правят-забити в дъното или плаващи платформи продължава да е разнопоосочно.

Среща по темата е предвидена на 6 февруари с всички заинтересовани страни. Господинов коментира:

"Можеше предварително да ни питат къде са проблемите. В Балтийските страни също ще се изграждат такива ветропаркове, но правителството преговаря с рибарите каква да бъде компенсацията на ден за ощетените. Ние при всички случаи ще бъдем ощетени. Въпросът е да не ги направят на брега, а на 100 метра дълбочина. Само че тези кабели ще бъдат по дъното, това означава, че там също ще бъде забранен риболовът. Това означава, че ние ще трябва да ходим по-надалеч и по настрани да ловим риба, а човекът, който живее в Шабла или Каварна, той има интерес да лови в акваторията пред своя бряг. "

Към момента от бранша не правят заявка за протести.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премахват се активи с отпаднала необходимост на пристанище Бургас-запад

Министерският съвет прие отправеното от концесионера „БМФ Порт Бургас“ предложение за изменение на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал Бургас-запад, сключен на 8 март 2013 г. С решението активи, които са публична държавна собственост, ще бъдат обявени за активи - частна държавна собственост и ще бъдат премахнати...

публикувано на 02.10.24 в 17:35

Официално: Община Созопол получи острови Св. Иван и Св. Петър за 10 години

Община Созопол ще управлява Археологически резерват "Острови Св. Иван и Св. Петър“ за срок от 10 години. Решението за безвъзмездно му предоставяне е прието днес на заседание на Министерския съвет. Реална част, която получава морската община е 140 761 кв. м. Те са изключителна държавна собственост. Недвижимата културна ценността се предоставя на..

публикувано на 02.10.24 в 17:19

Цена на природния газ от 63,72 лв. за MWh през октомври

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след..

публикувано на 01.10.24 в 18:09
Адриан Николов, старши икономист в Института за пазарна икономика.

Потенциалът за иновации на Бургас е 10 пъти по-малък, отколкото на София

„Потенциалът на Бургас и региона за иновации е около 10 пъти по-малък от този на широкия икономически център около столицата, около три пъти и половина по-малък от този на широкия център около Пловдив и около два пъти и половина от този около Варна“, каза старши икономистът в Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов в интервю за..

публикувано на 01.10.24 в 16:25

Завод за бронирани машини и дронове бе открит в Бургас

Догодина трябва да заработи заводът за бронирани машини и дронове в Бургас. Той е част от международната компания "International Armored Group", собственост на българина Антон Стефов. Лентата бе прерязана в присъствието на президента Румен Радев и много високопоставени гости.  Заводът се намира на ул." Българска слава", на  т.н 9 километър..

публикувано на 01.10.24 в 14:12

Мария Димитрова е новият зам.-кмет на община Царево

По покана на кмета на община Царево към ръководния екип се присъединява Мария Димитрова като заместник-кмет по „Туризъм и култура“. Мария Димитрова живее в Царево, семейна, с две деца.  Завършва средното си образование в музикалното училище “Добри Чинтулов” Бургас със специалност-български народни танци. Придобива бакалавърска степен в..

обновено на 01.10.24 в 11:35

Без спасители от днес по плажовете

Водноспасителната дейност у нас е на изключително високо ниво в това число и обучението на самите спасители, смята Николай Димитров, концесионер на плажа "Крайморие" и зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морските плажове. Според него родните спасители, които са изключително квалифицирани са много търсени от съседни туристически..

публикувано на 01.10.24 в 11:05