Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорите на университетите в България против отмяната на таксите за студенти

Акад. Лъчезар Трайков
Снимка: БТА/Христо Касабов

Съветът на ректорите се обяви против предложението на правителството да отмени таксите за обучение на студентите по държавна поръчка. Днес председателят му акад. Лъчезар Трайков разпространи критичното становище на колективния орган, който обединява ръководствата на всички висши училища в България, след като на 29 януари министър-председателят Николай Денков оповести предложението с уверението, че то било е съгласувано със Съвета на ректорите.

Въведеният преди 25 години механизъм е базов за формирането на бюджетите на държавните висши училища, а студентските такси са основният източник на собствени приходи - посочва в становището акад. Трайков. Промяната на модела би била фундаментална и би означавала ревизия на цялата държавна политика във висшето образование.

"Предвид горното, би следвало осъществяването на подобни промени да бъде предвидено в стратегически документи, осигуряващи приемственост и предвидимост в законодателната политика на държавата" - отбелязва акад. Трайков, но допълва, че в Стратегията за висшето образование "подобна промяна не само не е предвидена, но за нея няма индикации и в свързаните с нея други политики, заложени цели и мерки по осъществяването им".

Непосредствено след публичното оповестяване на намерението за отмяна на таксите Министерството на образованието и науката публикува прессъобщение, в което твърди, че съгласуване със Съвета на ректорите е имало. Акад. Трайков отрича това чрез становището с думите, че "предложеният законопроект идва изненадващо и неочаквано".

"Голямото опасение на академичната общност е, че предложеният законопроект съдържа твърде много въпроси, на които не се дава ясен отговор, което пречи иначе похвалните намерения, които го подкрепят, да могат да бъдат реално осъществени".

Въпроси без отговори

"На първо място, принципното възражение на Съвета на ректорите е, че предложеният законопроект има за предмет частично палиативно решаване на въпроси, свързани с модела на финансиране на висшите училища. Едновременно в Народното събрание между първо и второ четене се обсъжда друг законопроект, регламентиращ концептуална промяна на начина на формиране на другото основно перо - това на разходната част на бюджетите на висшите училища, какъвто е размерът на работните заплати на академичния състав", се казва в становището. Става въпрос за законопроекта, който предвижда обвързване на асистентските заплати с минималната работна заплата за страната.

Георги Стойчев: При тези образователни неравенства у нас отпадането на таксите е нужна мярка

"Съветът на ректорите последователно в рамките на последните близо две години е поставял въпроса за цялостната промяна на модела на финансиране на висшите училища, който сме определяли като морално остарял и неефективен. Това обаче може и следва да стане единствено след обединяване и съвместно разглеждане на всички въпроси, както свързани с начина на формиране на приходите на университетите, така и на нормативната регулация на разходите им. Всеки друг подход може да бъде определен като еклектичен, нефокусиран и създаващ предпоставки за дълбоко разстройство в принципите на функциониране на системата, която би станала обект на неоправдани управленски експерименти", посочва акад. Трайков и призовава правителството и Народното събрание на дебат с академичната общност.

"На второ място - пише още той - огромно притеснение у нас буди фактът, че фиксиран на законово ниво ключов приходоизточник, служещ и като базов гарант за академичната автономия на висшите училища от политически конструираната изпълнителна власт, какъвто са таксите на студентите, се заменя с механизъм за компенсация, който няма определени в закона параметри и ще се определя на годишна база от внесения от изпълнителната власт Закон за държавния бюджет."

Подобна трансформация според ректорите не съответства нито на принципите, заложени в Закона за висшето образование, така и на залегналите в Конституцията на Република България, а също и в "редица добри практики на европейските институции и международни организации, следящи взаимоотношенията между държавата и автономните висши училища".

За да остават гимназистите в България, ще премахнат студентските такси

"Липсата на правила, по които да се осъществи предвидената компенсаторна калкулация, ще създаде огромни проблеми на висшите училища при редица специфични за всяко едно от тях ситуации, възникващи във връзка с обучението на студентите - опасяват се ректорите. - Не е ясно например как ще се компенсират училища, при които е налице обучение на един студент едновременно в две различни специалности, при съвместни обучения в две и повече висши училища, по какъв начин ще се вземе базата за изчисляване на компенсацията в различните висши училища, обучаващи в едно и също професионално направление, при които размерът на таксите варира, как ще се компенсират таксите на студенти, обучаващи се в т.нар. „облекчен режим“, как ще се отчитат инфлационните процеси и ред други въпроси."

Промяната на модела на споделено финансиране - от една страна, с държавна субсидия и, от друга, със студентски такси - "де факто слага край на ред политики, при които освобождаването от държавни такси беше основен мотивационен фактор за студентите", аргументират се ректорите. Такива са така наречените приоритетни професионални направления и защитени специалности. В тях се обучават кадри с очакван голям бъдещ недостиг на кадри, но към които няма голям интерес. Именно студентите в тях сега са освободени от такси. Тази политика беше въведена по времето на министъра на образованието Красимир Вълчев - сега председател на комисията по образование в Народното събрание - и вече дава добри резултати. Например студентите в педагогическите специалности се увеличиха много - резултат, постигнат и паралелно с друга политика - за увеличаване на заплатите в сектора.

Студентските съвети нямат еднозначен отговор за семестриалните такси

Напълно се обезсмисля и Наредбата за условията и реда за заплащането на разходите за обучението на студенти със сключен договор с работодател - изтъкват ректорите. Договорът осигурява безплатно обучение на студента, а на работодателя - гарантиран бъдещ служител.

"Макар и косвено, освобождаването от такси ще повлияе върху цялостната пазарна ситуация на търсене на висше образование у нас, което ще рефлектира върху работата на частните висши училища", се казва още в становището.

"Поставянето на всички студенти под общ режим, каквато мярка се явява предлаганото освобождаване от такси на общо основание не е социална мярка, както се твърди в мотивите на законопроекта. Това е така, защото въвеждането й облагодетелства в еднаква степен и социално обезпечените с финансови възможности младежи, желаещи да продължат обучението си, за които поемането на студентските такси не е проблем. Обратното, социалната политика се изразява в даване на подходящи стимули в увеличен размер, на лица в затруднено финансово положение. В този смисъл, увеличаване на кръга студенти и докторанти, получаващи помощ от страна на държавата чрез механизма на стипендиите и допълнително подпомагане на политиката на повишаване на заплатите не само на академичния, но и на неакадемичния състав на висшите училища би улеснило постигането в много по-голяма степен на целения с проектозакона краен резултат. Подобни идеи се съдържат в становището на синдикатите и следва да бъдат задължително обсъдени, защото без да нарушават модела на споделено финансиране, постигат идентичен и дори по-добър ефект.

Това би било и действително добра държавна политика по стимулиране на качеството на обучение, осигурена по подходящ начин", пишат ректорите.

В заключение те предлагат законопроектът да бъде "видоизменен чрез намирането на много по-добри и целенасочени нормативни решения, като мерките за социална подкрепа, каквито се явяват освобождаването от такси, да бъдат модифицирани в мерки за целево подпомагане, с цел покриването им от страна на широки категории социално уязвими студенти и докторанти. Не бива при провеждане на политиките в сектора от страна на законодателната и изпълнителната власт да се забравя, че механизмът на държавна регулация винаги следва да бъде допълван и коригиран от този на пазарна ориентираност и конкуренция, за което настоящият модел се явява много по-добра гаранция".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от Строителната гимназия в Бургас спечелиха 1 място в архитектурен конкурс

Във Велико Търново се проведоха тематичните финали на проект „Аз мога да строя - DELECTO“ на Камарата на строителите в България, подкрепен и от други браншови организиции. Участваха 62 ученици, разделени на 13 отбора. Те представяха строителните гимназии от осем града – Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Велико Търново, Пазарджик, Хасково и Монтана...

публикувано на 20.05.24 в 14:35

В университет "Проф. д-р Асен Златаров" денят е неучебен, но работен - остават в протестна готовност

В бургаския университет „Професор д-р Асен Златаров" 20 май е обявен за неучебен, но работен ден. С решение на академичния съвет за това е спусната заповед на ректора по предложение на Съвета на ректорите, поясни доцент Павлина Милушева, председател на синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ в университета: "ВОН-КНСБ като синдикална организация за..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

МС осигурява 80 млн. лв. за възнаграждения в държавните висши училища

Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са вече приети от МС. Още в петък полагащите се 39 млн. лв. допълнително..

публикувано на 20.05.24 в 09:25

Вариант номер 1 изтеглиха на втората задължителна матура

Преди минути в Министерството на образованието и науката (МОН) бе изтеглен вариант номер 1 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас. На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална..

публикувано на 20.05.24 в 07:49
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Министър Цоков увери, че на 20 май по сметките на ВУЗ-овете ще са 39 млн. лв. от Бюджет 2024

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете . Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров и добави: "Обсъдихме със служебните..

публикувано на 19.05.24 в 14:15

"Приказка за стълбата" на Христо Смирненски се падна на държавния изпит днес

Интерпретативно съчинение на тема "Цената на компромиса" по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски се падна днес на държавния зрелостен изпит по български език и литература.Учениците  можеха да избират дали да разсъждават върху автора на "Братчетата на Гаврош" или да пишат есе   „Мълчанието – сила или слабост“...

публикувано на 17.05.24 в 12:34
Снимка: Архив

Удължават срока за записване на ученици в първи клас след първо класиране в Сливен

Срокът за записване на ученици в I клас след първо класиране се удължава до 6 юни, съобщават от Община Сливен. Електронната система за подаване на заявления за учебната 2024/2025 година започва на 20 май от 13 часа и ще бъде затворена на 27 май.  Началната дата за записване на приетите ученици е 30 май. До края на юни ще се извършат три класирания...

публикувано на 17.05.24 в 11:33