Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Биволарски: Има лек ръст на онкоболните в Бургаска област

В Бургаска област се наблюдава лек ръст на онкологичната заболеваемост, най-вече по отношение на карцинома на гърдата, на белия дроб, стомаха и на дебелото черво. Това съобщи началникът на отделението по медицинска онкология в Комплексния онкологичен център (КОЦ) д-р Иван Биволарски в отговор на въпрос от БНР – Бургас за данните през последната година в сравнение с предходните пет. 

Според лекаря те може да се дължат и на забавяне вследствие на пандемията от коронавирус: „Имаме лек ръст на заболеваемостта, но все пак трябва да се отбележи и фактът, че преди около две години изкарахме епидемия от COVID-19, която забави някои части от леченията. Те се натрупват и сега се провеждат такъв тип прегледи, които да вкарат (ситуацията – бел. ред.) донякъде в релси. Затова мога да кажа, че се касае за повишаване, но в никакъв случай за някакъв рязък скок в заболеваемостта. Тя следва стандартната за страната“.

Други посочени от него вероятни причини са застаряването на населението в страната, от което бургаските жители не правят изключение, както и „някакви други странични замърсители“. Извън цитираните видове рак има повишение и при останалите, но „в никакъв случай в много големи стойности“, увери той.

Днес (7 февруари) и на 14 февруари в КОЦ се провеждат безплатни прегледи, за които могат да се запишат както пациенти с ракови заболявания, така и хора, които просто искат да проверят здравния си статус, да зададат въпроси или дори да споделят страховете си. „Никой няма да бъде върнат“, увери д-р Биволарски и насърчи хората да се възползват от възможността. За да няма струпване пред кабинетите, желаещите могат да запишат предварително час на регистратурата или на телефонен номер 0894439603.

На въпрос какви симптоми трябва да накарат евентуалните пациенти да се обърнат към онколозите д-р Биволарски изброи: „Няма нормално състояние, при което да имат кръвохрач, няма нормално състояние, при което да имат постоянно повишена температура повече от четири, пет дена; няма нормално състояние, при което да имат болка където и да е в тялото си. Когато се появят тези симптоми, веднага трябва да потърсят лекарска помощ и да не забавят този процес. Тези дни, които отпускаме, са точно за такъв вид оплаквания“.

Извън сегашната кампания с безплатни прегледи от лечебното заведение планират и други, но те ще зависят от интереса към инициативата на 7-и и 14 февруари. Възможно е подобна да се организира веднъж месечно, например като ден на отворените врати.

Апелът на онколога хората да се възползват, е подбуден и от друг мотив: много болни от рак търсят помощта на медиците твърде късно, когато те не могат да направят много за тях:

„Това е един много болен въпрос за мен и за цялата ни общественост, но трябва с неприятно чувство да споделя, че всъщност диагностицираме заболяванията в много късен стадий. Мога да дам конкретен пример с рака на белия дроб, който за Бургаска и Ямболска област в най-късния стадий – четвърти – се хваща в 84% от случаите. Това е огромен процент! Огромен процент! Това са хора, които вече подлежат само на един вид лечение, което е палиативно (т.е. което води само до временно облекчаване на болка, страдание, без да лекува окончателно – бел. ред.)“.

Все пак има и положителна тенденция при някои видове рак, които в по-голям процент се диагностицират по-рано и тогава преживяемостта на пациентите е по-голяма.

„Ранните стадии са почти изключение, но има и радостна тенденция за някои заболявания като рака на гърдата, където скрининговата програма – макар и слабо застъпена в цяла България, я има и подобрява и диагностиката, и лечението, и преживяемостта при тези хора. Но не можем да се похвалим с много силни данни за ранната успеваемост при други заболявания като рак на стомаха, рак на белия дроб, рак на хранопровода или на дебелото черво“, каза д- Биволарски.

Последните официални данни за смъртността по видове заболявания на Националния статистически институт са за 2022 година. В Бургаска област от тях са починали 253.4 души на 100 хил. души население. Ракът на белия дроб е отнел живота на най-много хора в областта: 49.6/100 хил. души население, с голям превес на мъжете – 75.7 при 25.4 честота при жените. На второ място е ракът на дебелото черво с 37.7 души на 100 хил. души население.

Общо 16 301 българи са починали от рак през 2022 година, по данни на НСИ. Информация от последното издание на статистическия годишник за здравеопазване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва, че за същия период новооткритите заболявания от злокачествени новообразувания в страната наброяват 26 235. Най-голям брой са тези на храносмилателните органи, следвани от меланом и други злокачествени новообразувания на кожата, млечна жлеза, дихателни органи и гръден кош, мъжки полови органи, женски полови органи и пикочна система.

По данни на Здравния профил на България за 2023 г., изготвен от Европейската комисия, България е сред страните с най-висока смъртност както от предотвратими, така и от лечими заболявания. През 2020 г. ракът на белия дроб съставлява 12% от смъртните случаи, които биха могли да бъдат предотвратени. За разлика от спада в целия Европейски съюз, в България процентът на лечимата смъртност се е увеличил между 2018 и 2020 г., като колоректалният рак съставлява 10% от смъртните случаи по лечими причини.

През 2019 г. процентът покритие на скрининг за рак на гърдата сред жените на възраст 50-69 години в България е 35,5% при среден за ЕС от 65,9%. Процентът на скрининг за рак на дебелото черво сред населението на възраст 50-74 години е вторият най-нисък в ЕС - 3,6%, в сравнение със средния за ЕС от 33,4%. Обхватът на скрининга за рак на маточната шийка сред жените на възраст 20-69 години е 45,5%, което също е доста под средното за ЕС ниво от 59,9%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Гвоздейков: Екипите са в готовност да приемат полетите на медицинския хеликоптер

Министерството на здравеопазването трябва да каже кога ще започне да транспортира спешните случаи медицинския хеликоптер. Това каза в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той уточни, че екипажите и техническата подготовка са приключили и медицинския хеликоптер може да извършва полети.  12 летищни площадки в цялата страна са..

публикувано на 31.05.24 в 14:30

Сезонният алергичен ринит - причинители, симптоми и лечение

Според проучване 30% от хората в света страдат от алергичен ринит, а 20% е с бронхиална астма. Най-често алергиите се са предизвикани от полените, отделяни по време на цъфтежа на дървета, на треви и дори на плевели. Първите симптоми с алергични реакции у нас могат да започнат още от зимните месеци и да продължат до края на есента. Това сподели..

публикувано на 29.05.24 в 08:20

Отделение за продължително лечение на нервни болести разкриха в Котел

Отделение за продължително лечение по нервни болести бе разкрито в Специализираната болница за рехабилитация  на деца в Котел. Днес служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева присъства на откриването му. Министерство на здравеопазването отпусна безлихвен заем от 750 хиляди лева на лечебното заведение, което бе пред фалит и застрашено от..

публикувано на 28.05.24 в 20:33
Демонстрация на оказване на първа помощ.

Недостиг на специалисти за Спешната помощ в Бургас: 60% от местата са празни

В Бургас и на национално ниво трайно липсват специалисти в Спешна помощ – лекари, медицински сестри и фелдшери. В областта дефицитът е около 60% – съобщи пред БНР – Бургас председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска по повод днешния Световен ден на спешната медицинска помощ. Според нея проблемът може да се реши с..

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Около 1300 са случаите на коклюш в България

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. Едва 100 от заразените са в болница, а нови смъртни случаи няма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според Кунчев мерките, които бяха взети - за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени, започват да дават своето..

публикувано на 25.05.24 в 16:36

Организират безплатно обучение по Първа помощ в Бургас

Български Червен кръст-Бургас,  заместник-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров и лектор по Първа помощ, организират безплатно обучение по Първа помощ за широката общественост. Събитието ще се проведе на 31 май от 13.00 до 15.30 часа в заседателната зала на Областна управа Бургас като за участие са поканени представители на институции, НПО и..

публикувано на 22.05.24 в 12:57

Здравното министерство разпореди проверка на бургаската болница „Сърце и мозък“

Министерството на здравеопазването разпореди извършването на проверка на бургаската болница "Сърце и мозък" по сигнал, подаден от БНР Бургас. Той бе във връзка с издадената от лечебното заведение електронна рецепта на пациент, видима единствено в собствената ѝ аптека, но не и в националната система,  до която имат достъп всички останали аптеки. Подалата..

обновено на 20.05.24 в 14:33