Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Wizz Air отменя полети до няколко дестинации в следващите месеци

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Полетите на нискотарифната авиокомпания Wizz Air до няколко дестинации са отменени в следващите месеци. На Летище Бургас продължават да се изпълняват тези до Лондон. Много хора в социалните мрежи сигнализираха за това. Те посочват, че са получили съобщения за анулиране на полетите им, за които вече са закупили билети. 

Преди около месец Росица Динева запазва две места за полет на 26 април до Виена с връщане три дни по-късно. Тази събота обаче получава съобщение, че полетът е отменен. "В същото време мои близки си бяха резервирали полет на 29 април - Бургас - Будапеща. Полетът на следващата сутрин също беше отменен в неделя. Това е проблемът. Много полети в момента са отменени на Wizz Air, доколкото разбрах полети от София също са отменени. Сега си запазихме друг полет пак на 26 април, защото си бяхме резервирали и хотел. Ние пътуваме до Виена, но от там щяхме да пътуваме до Прага. Имаме запазен хотел за 3 дни в Прага. Какво да правим, просто търсим друга алтернатива да пътуваме от София, което всъщност не е толкова удобно, защото това са 360 км., които трябва да пътува, а след това с друга авиокомпания, за да можем да използваме хотела, иначе няма да ни върнат парите от хотела", разказа тя. След като Росица Динева публикува информация за отменения полет в социалните мрежи, следват поредица от коментари за подобни случаи и на летищата във Варна и София.

На въпроси на БНР- Бургас, от Wizz Air потвърдиха, че временно ще бъдат преустановени някои от маршрутите. Причината, която посочват са „обстоятелства извън контрола на авиокомпанията – а именно планирани проверки на двигателите Pratt & Whitney през следващите месеци“. От Wizz Air допълват, че полагат усилия, за да сведе до минимум причиненото неудобство на пътниците, чрез въвеждане на промени в разписанието няколко седмици преди датите на излитане.

„Всички засегнати пътници, които са направили своите резервации директно през Wizz Air, ще бъдат информирани за промените чрез e-mail и SMS. Ще им бъде предложено да изберат най-подходящия за тях вариант за компенсация: избор на безплатен алтернативен полет, възстановяване на 120% от заплатената сума под формата на кредит в техния WIZZ акаунт или възстановяване на 100% от сумата по избрания по време на резервация начин на плащане“, допълват от компанията. 

 Росица Динева обаче не иска да разчита на варианта с ваучерите. "Да речем ангажира се нов полет с ваучера и полетът отново е отменен. Този ваучер е за една година, но не от датата на полета, а от датата на купуване на билета. Ако непрекъснато има отменени полети, така си губиш и ваучера. По-добре е да ти върнат парите. Ние искахме да пътуваме на една друга дата в началото на май обаче тогава в Прага хотелите бяха много скъпи, защото щеше да има концерт на Рамщайн, след това пък световно първенство по хокей. Ние си преместихме пътуването за 26 април, където цените бяха сравнително по-нормални, но пак са 3 нощувки по 300 евро на човек. Ако не могат да се анулират нощувките, изгаряш с още 300 евро. Познатите ми, които трябваше да пътуват през април те са 4 човека - двама възрасти и две деца. Някои казват, че е по-добре да отидеш до Букурещ и от там да си хванеш авиолиния или от Истанбул", коментира тя. 

По неофициална информация се очаква до началото на летния туристически сезон, около юни, полетите по съответните дестинации да бъдат възстановени. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560 ечемик, докато миналата година и при двете култури са били около 600 кг.  Притеснително е..

публикувано на 06.07.24 в 13:28
снимката е илюстративна

За проблем с намирането на кадри, сигнализират и екскурзоводите

За поредна година екскурзоводите сигнализират за проблем с кадрите. Не са много младите хора, които искат да упражняват тази професия.  Това обясни Кристалина Пирева, председател на Югоизточния съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ - Бургас, в която членуват 120 души. "Основният проблем е, че това е сезонна работа. При нас сезонът е 4-5 месеца. А..

публикувано на 05.07.24 в 13:18

Как да плажуваме край дюни, без да ги унищожим

Как туристите да плажуват край дюни, без да ги унищожат? Отговор на този и други въпроси ще дадат от Българска фондация "Биоразнообразие" тази вечер по време на акция по почистването на Бургаската дюна днес ,  в рамките на която ще поставят и две информационни табели.  "Когато има плажуващи, няма много голям шанс дюната да се развие според..

публикувано на 04.07.24 в 12:59

Проверка установи: Няма инвазия на медузи по българското Черноморие

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 02.07.24 в 12:41

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. Проби за чистотата на морската вода извършиха от независима лаборатория на плаж Поморие-изток. "Резултатите са чисти. За микробиология по-скоро се взема...

публикувано на 02.07.24 в 12:23

Браншът: Държавата бави пристигането на работници от трети държави

Проблемите на туристическия бранш с работниците от трети страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите.  Липсата на синхронизация между действията на българските институции води до..

публикувано на 01.07.24 в 16:25

Ретро уикенд от 5 до 7 юли в Бургас

Ретро уикенд ще предложи Община Бургас в края на седмицата. Поредното тематично събитие ще се проведе в периода 5-7 юли, а програмата му включва ден на китайската култура с много активности, киноложка изложба, Гръцка вечер на остров Света Анастасия, както и интересни събития, свързани с духовността и изкуството на Изтока - тридневното събитие в КЦ..

публикувано на 01.07.24 в 11:24