Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърти ден продължават протестите на земеделци в Бургаско (ГАЛЕРИЯ) /ОБНОВЕНА/

| обновено на 09.02.24 в 13:46
15
Снимка: Християна Йорданова


Протестиращите земеделски производители блокираха пътища за четвърти пореден ден. Главното им искане е промяна в законодателството, свързано с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност.

Днес десетки земеделци с трактори затвориха пътен възел Камено-Българово, който се намира до магистрала „Тракия“. На място присъства и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите – Илия Проданов, който посочи, че след днешната среща с премиера ще се реши дали през новата седмица ще има подновяване на протестните действия. Тя е насрочена за 16:30 часа в Министерския съвет.



Припомняме, че премиерът Николай Денков представи нов меморандум, около който да се обединят протестиращите и властта. Според него всеки ден, с който се забавя подписването на документа, се бавят и плащанията към земеделците.

Документът вече беше дискутиран, но не се стигна до консенсус. И все пак държавата е категорична, че помощ ще има, но само за по-дребните стопанства. Какво очаква от срещата днес, Илия Проданов коментира:

„На първо място очаквам асоциацията да ми даде мандатност, защото когато отида на такива срещи, аз отивам с определен мандат, с определени неща, които мога да говоря и договарям. Вчера имаше работна група относно справките за доказване на загуби. Ставаше дума за това, че, особено малките стопанства, ще бъдат силно затруднени да изготвят такава справка, да декларират своите разходи. Имаше договорка с управляващите, че стопанствата, които са до 3 хил. дка, да не подават такава справка, защото това е тежест и за самия Държавен фонд земеделие.“

Той сподели с протестиращите своите виждания за срещата днес, както и условията, с които трябва да се съгласят всички местни сдружения. Данаил Иванов е председател на едно от тях, което е обвързано с Карнобат и Камено. Той коментира:

„Предлагат ни някакви варианти за промени, законодателни и финансови. На среща ще решим първо на регионално ниво и ще дадем мандат на нашия председател да говори с управляващите.“



Ще протестираме докато не бъдем истински чути, посочват протестиращи. Те уточниха, че дребните зърнопроизводители ще бъдат най-добре облагодетелствани:

„Подкрепяме всички земеделци и всички дребни земеделци. Искаме най-много законодателство.“

Относно т.нар. „украинска помощ“, земеделският производител Петко Зафиров посочи:

„Коя украинска помощ? Ние не сме получавали! Става дума за едни 1,80 лева на декар, които ни изплатиха за 2022 година, макар че ние пострадахме 2023 година. Така им се стори логично. Все се говори за едни милиони, които са ни дали, които са ни отпуснали, все едно казват – на теб един милион, и на теб милион. Глупости! Става дума за под 2 лева на декар. Стопанствата под 3 хил. декара ще бъдат най-добре подпомогнати, чрез тези промени, които одобряваме.“

Планувано е блокадата да продължи до 15 часа.

Чуйте повече в звуковия файл:



Снимки: Християна Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:29

Поход в Отманли организира природния парк "Странджа"

Ако неделя е за вас ден за раздвижване, отдих и приключения, то от природен парк „Странджа“ имат идеалното предложение. Оттам организират тази неделя, 19 май познавателен поход в местност „Отманли“. Събитието е част от разнообразната програма на Зелен уикенд в Бургас. Началото ще бъде дадено в 9:30 ч, а сборният пункт е горски..

публикувано на 16.05.24 в 13:24

“Изживей България“ ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг

"Изживей България" ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг. Събитието ще събере над 180 от най-изявените представители на туристическия бизнес от Германия, Австрия и Швейцария между  5 и 7 юни в най-големия роден курорт.  “Erlebe Bulgarien”/“Изживей България“ се организира съвместно от fvw|TravelTalk , най-популярната медия за..

обновено на 16.05.24 в 13:14

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето..

обновено на 15.05.24 в 22:36

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31