Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Esteo рисува живота като четири сезона, представя го чрез известни романи



 Esteo е артистичният псевдоним на бургазлията Иван Янков. Este – от испански – Изток, О-то си го е добавил той, защото има артист с името Este. Той е майстор на графити, който вече 25 години се занимава с това. Поводът да ви срещнем с него е че в подземния паркинг на Библиотеката реализира проект, който ще преобрази пространството.


Сивите стени са се превърнали в галерия на открито. Освен естетическа наслада, красивите рисунки носят послания и препратки към емблематични литературни произведения, разказа Естео: 

"Ще бъдат представени четирите сезона чрез препратки към интересни книги. Рисунките обединят по интригуващ начин различните периоди от човешкия живот и годишните сезони: пролет - детство, лято - младост; есен - зрялост; зима - старост. Към момента могат да се видят сезоните зима и лято. Те са представени от романите „Степния вълк" на Херман Хасе и „Джонатан Ливингстън Чайката” на Ричард Бах, който избра директорката на Библиотеката Яна Кършийска."


Идеята е мястото ще бъде адаптирано по-най-добрия начин и там да се случват литературни четения, концерти и всякакви интересни инициативи. Проектът ще бъде завършен до края на месец май. 

Естео е автор на графити в рибарското селище Ченгене скеле, негов е и портрета на Васил Левски  на стената на сградата на ВиК – Бургас.

повече може да чуете в звуковия файл:


Иван Янков е бургаски графити артист с богата биография, започваща с изяви още от 1997 г. и свързана с работата по множество произведения, а също и отличия от участията му в национални и международни фестивали. Още през 2005 г. екипът, в който той участва, печели първо място в международния фестивал „WriteforGold“, проведен в София, а с това идва възможността за състезание на световно ниво с други графити артисти от цял свят в Германия. През 2011 г. той получава първо място на „ON! Fest“ в столицата с изрисуването на статуята на София. През 2020 г. негово произведение е селектирано за участие в изложбата „Прозорец към детството“ в Националната художествена галерия „Квадрат 500“.

През 2016 г., по време на Европейската седмица на мобилността в Бургас, по поръчка на „Бургасбус“ ЕООД, Иван Янков изрисуван тролейбус с рекламна цел, а през 2018 г. изрисува платно за пролетното издание на „Флора Бургас“. През 2019 с Nasimo участва в изрисуване стената на подлеза до Туристическия информационен център в Бургас по поръчка на Община Бургас. През 2020 изрисува фасадата на 5-то училище „Иван Вазов“ в гр.София с лика на Иван Вазов и фасадата на Начално училище „Паисий Хилендарски“ в гр.Симеоновград с лика на Паисий Хилендарски.През 2021 изрисува фасадата на ПГССИ „Христо Ботев“ в гр. Свиленград с лика на Христо Ботев и северната фасада на кино „Влайкова” в София.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първокласник от София събра 18 печата в книжката „Опознай Бургас“

Седемгодишният Георги Георгиев от София, ученик в 1. клас, се включи в общинската инициатива „Опознай Бургас“. За кратко време, докато гостува на своята баба от Бургас, Георги събра всичките 18 печата в книжката с най-разпознаваемите местни обекти с туристически потенциал и нареди пъзела „Аз обичам Бургас“. След като удостовери това в основната сграда..

публикувано на 13.06.24 в 12:45

Градска експедиция ще се проведе в бургаския парк "Света Троица"

Градска експедиция ще се проведе в бургаския парк "Света Троица" в "Славейков". Срещата е днес пред големия паметник в 18.30 часа. Водач ще бъде д-р Станимира Делева, която ще покаже как да открием видовете, които живеят в парка и да използваме различни полеви инструменти и техники. Идеята на събитието е да се покаже как една приятна разходка в..

обновено на 13.06.24 в 12:21

Кремена Димитрова: На Балканите бабата е основополагаща фигура

Текстове на 16 популярни личности събира сборникът „Баба“, който ще бъде представен в Бургас. Съставител и вдъхновител е Кремена Димитрова от Националния филмов център. Идеята се ражда край морето, разказа тя пред БНР-Бургас: "На нашите географски ширини-Балканите, бабата е основополагаща фигура. На нейните крехки рамене се крепи възпитанието и..

обновено на 13.06.24 в 12:19

Ясни са кандидатките за титлата "Кралица на Бургас" 2024

Шестнадесет участнички ще се борят за короната на Кралица на Бургас 2024. Над 30 млади дами са се явили на кастинг за титлата , което значително затрудни организаторите при избора. Красавиците, които ще дефилират пред бургаската публика в тазгодишното издание на конкурса за красота Кралица на Бургас са на възраст от 16 до 21 години. Всяка една от..

публикувано на 12.06.24 в 13:37

Ревю на студенти „Моден дизайн“ от НХА в двора на НХК

Провокативно модно ревю ще представят студенти от специалност „Моден дизайн“ към НХА филиал Бургас на 20 юни, от 18.30 часа, във вътрешния двор на Културен  дом НХК. Проектът „Мода без граници“ представлява уникална възможност за взаимодействие между гимназиите по изкуства в град Бургас и Катедра „Моден дизайн“ към НХА филиал Бургас. Представяне на..

публикувано на 12.06.24 в 11:42

Безплатна тренировка по самозащита за дами в "Меден рудник"

Тренировка по самозащита за дами от всички възрасти, подготвят от Младежкия международен център в Бургас. Събитието е със свободен достъп и ще се проведе на 14 юни, петък, от 18.00 часа на площада пред Центъра в ж.к. „Меден рудник“, ул. „Апостол войвода“ № 15 (до СУ „Петко Росен“). Тренировката ще води Радостина Николова, която е инструктор към..

публикувано на 12.06.24 в 11:32

Куриози от видеонаблюдението на вота: Флиртове, пожар, фенерчета...

Изборната нощ премина с много търпение от страна на членовете на секционните комисии и мълчание при попълване на протоколите. Не липсваха и свалки. По-интересните моменти, запечатани от камерите на ЦИК, прегледа репортерът на БНР Добромир Видев. Изборът на видеоматериали от секциите е напълно случаен, а записите са подготвени така, че да не е..

публикувано на 12.06.24 в 09:10