Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Лена Динчева и нейният хартиен свят с картички, покани и украси

Старозагорката има свой уникален стил на изработка

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Днес ще ви запозная с Лена Динчева от Стара Загора. Тя е с втора група инвалидност, заради три инсулта и поставена колянна протеза. На 62 години е и работи у дома като се занимава с направата на картички за различни поводи. Член е на групата „Купи подарък“ от 2021 година и е много щастлива, че нещата които изработва се харесват.   


"Много благодаря за тази група, защото за мен, както и за много други хора тя е оазис чрез който ние можем да поемем глътка въздух и да се чувстваме пълноценни! Ние в нея сме като едно голямо семейство, споделяме си, помагаме си, аз имам много приятелки в групата. Ние, участниците от Стара Загора дори се срещаме един път месечно в града!"     

повече може да чуете в звуковия файл: 


Лена изработва красиви картички за всякакви поводи. Уникални са нейните творби с ръчно направени цветя, експлоадиращи кутии, покани, диадеми, хартиени торти и елементи за украса и др. Тя прави и мартеници, джудженца и още много неща:

"Изработвам шоколадници, това са кутийки за пари и шоколад. Те са практичен подарък за рожденици или за сватби. Аз имам мой стил на изработка, който съм си създала през годините. Изработвам си всичко от хартия, не ползвам готови елементи. При мен се случва магията на творчеството и всичко е въображение! Направила съм си заготовки, за да мога бързо да реагирам на искането на клиентите си. Имам поръчки от цялата страна, изпращала съм и в чужбина."


Лена разказа, че много обича да прави картички за бебета и експлодиращи кутии. Тя работи с хартия от вече близо 13 години и е създала свой стил. Успява да твори на ден по 2 - 3 часа и е много щастлива, че труда й се цени и предизвиква възхищение.      

Ето и нейната фейсбук страничика - Ръчни творения – Лена

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неда Загорска изработва фолклорни носии, четнически униформи и текстилни изделия

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 19.05.24 в 17:30
Веселин и автобусът, който ще се превърне в сърф кемп

Веселин Деспотов превръща стар автобус в сърф кемпер и ще обикаля по Черноморието

Веселин Деспотов е от София. Той е собственик на специализиран парк в Царево, насочен към екстремните спортове, отдиха и почивката. Веселин е сърфист, затова и е решил да трансформира автобус в сърф кемп , с който да обикаля както по Черноморието, така и из Европа, но специфичното е, че ще организира и secret parties /“тайни партита“/. Той..

обновено на 19.05.24 в 15:48

Бижута с куркума, спирулина и кафе? Защо не!

Бижута с подправки? Защо не! Десислава Петрова забърква куркума, черен пипер, спирулина и морска сол във вълшебни обици, които освен, че са елегантни и еко, носят и свой аромат. За предаването „Ева в неделя“ тя сподели, че от малка е запленена от изкуството   и въпреки, че работи като графичен дизайнер все я тегли да създава красота с ръцете си:..

публикувано на 19.05.24 в 14:00

Бургазлийката Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан

Носителката на титлите Мисис България и Мисис Европа Станислава Андреева е една от актрисите, които този уикенд ще преминат по червения килим на Филмовия фестивал в Кан. Бургазлийката от три години се обучава при най-добрите преподаватели по актьорско майсторство, дикция, правоговор, четене на аутокю и режисура. През последните години е получавала..

публикувано на 18.05.24 в 11:26

Милен Николов: Очакваме хиляди посетители в Нощта на музеите в Бургас

Копието на Панагюрското златно съкровище гостува на Археологическия музей в Бургас по повод на Нощта на музеите. Инициативата се провежда днес в хиляди музеи и галерии в десетки европейски страни.  Ценната изложба ще остане до 30 август, като сме предвидили и още интересни изложби във всяка едно от експозициите на музея, разказа в..

обновено на 18.05.24 в 11:02

В Малко Търново канят на кулинарен и фолклорен фестивал

Кулинарен и фолклорен фестивал ще се проведе в Малко Търново . Кулинарен фестивал "Вкус(на) Странджа" и Национален фолклорен фестивал "Хоро в Странджа" очакват гости на пл."Преображение". Събитията са организирани от Община Малко Търново.  Проявата ще е под надслов "Открий себе си в Странджа" и цели да привлече повече туристи. Поканата..

обновено на 18.05.24 в 09:27

Европейска нощ на музеите 2024 и в Сливен

Община Сливен за пореден път се включва в Европейската нощ на музеите.  Официалното откриване е предвидено за днес  от 18 часа пред Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. Със свои изпълнения група „Монолог“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, с ръководител Виолина Попова ще поздравят присъстващите. В събитието ще се..

обновено на 18.05.24 в 08:13