Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75% от младите учители напускат до 5 г.: наставници ще борят текучеството на кадри в Бургас

| обновено на 12.02.24 в 16:44
Снимка: pexels.com



Педагогическите специалисти излизат от университетите с добра теоретична, но недостатъчна практическа подготовка и сблъсъкът с реалността на класната стая ги кара да напуснат системата. На национално ниво по данни на Световната банка за България 75% от новопостъпилите се отказват от учителството в рамките на първите си пет години пред черната дъска. За да предотврати текучеството на млади кадри, община Бургас започна подготовката на старши и главни учители за наставници с помощта на фондация „Заедно в час“. След обучението на първите 23-ма зам.-кметът по образованието Михаил Ненов и старши координаторът във фондацията Мирена Петрова разказаха как е протекло то и какво предстои.

„Това, което споделят не е по-различно от това, което наблюдаваме на национално ниво. Липсва подкрепа на терен, което се опитваме да разрешим, да дадем модел точно с тази програма и с този опит. За съжаление, много често от университета излизат недостатъчно подготвени за реалността, която ги очаква в училище. Имаш един начин на подготовка, реалността те блъсва, няма кой адекватно да те подкрепи в работата ти и избираш в един момент да се развиваш в друга кариерна област, което е изключително голяма загуба, и то най-вече за учениците“, казва Петрова.

Според нея има и друг фактор: неправилното разбиране за това какво е и какво не е учителската професия:

„За съжаление, в обществото продължава да битува нагласата, която се прехвърля и на хората, които записват педагогически специалности, че да си учител означава да имаш три месеца ваканция, да си тръгваш на обяд и да нямаш никакви други ангажименти. Педагогическата професия отдавна не е това. Тя става все по-комплексна, изискват се все повече знания, умения и все по-голяма мотивация от начинаещите педагози. Изключително неприятно е ако си влязъл в професията с едни очаквания и разликата между очакванията и реалността те откаже“.

На подобно мнение е и зам.-кметът Ненов.

„Преподавателите, които двата бургаски университета извеждат, са изключително добре подготвени теоретично, но определено има нужда от още повече практика в реалната класна стая. На всички тези преподаватели е необходима допълнителна подкрепа в ситуации, свързани с управлението на класната стая, на дисциплината, как да индивидуализират подхода си спрямо конкретното дете. Това са предизвикателства, когато човек се изправя едва когато застане на „бойното поле“ на образованието и за които няма достатъчно подготовка“, казва той.

Работата на наставниците ще включва те да влизат и наблюдават учебния час на по-младия си колега и обратното – новопостъпилият да влиза и наблюдава часовете на по-опитния, така че опитът да бъде предаден, но не в теоретичен разговор, а директно в работата с децата, посочи Петрова.

Задачата на наставника не е той да каже какво трябва да се случва, а напротив – да изгради самостоятелност в човека, когото подкрепя, и да му помогне той сам да осъзнае кои са неговите силни страни, кои са областите за подобрение, как най-ефективно да работи за тях, а не да е просто човек, който влиза, размахва пръст и си тръгва, и те оставя да се справяш както можеш, допълни тя.

Обучението се осъществява по програмата на Община Бургас „Млади учители“.

„Във връзка с устойчивото нарастване на доходите в предучилищното и училищното образование, учителската професия стана атрактивна и все повече млади, а вече и не толкова млади хора се преориентират към педагогическата кариера. Всички тези новоназначени преподаватели имат нужда от допълнителна подкрепа, тъй като реалностите на класната стая вече се променят. Всички тези промени ни доведоха до това да развием съществуващата програма „Млади учители“ по един нов начин и не само да ги награждаваме, а и активно да ги подкрепяме като учители“, обясни Михаил Ненов.

От една страна, повишаването на учителските заплати води до по-голям интерес към конкурсите за учители и за свободно място вече имаме случаи с 20 или 30 кандидати, много от които са завършили скоро, посочи Михаил Ненов. От друга, расте различно, много по-свързано с технологиите поколение, което поставя нови предизвикателства пред педагозите.

Сега педагогическите специалности са освободени от такси с цел държавата да стимулира увеличаването на приема там, където има очакван голям недостиг на специалисти. Пред БНР – Бургас Ненов коментира този въпрос на фона на предвижданото от правителството освобождаване от такси на всички студенти по държавна поръчка

„Облекчаването на таксите в педагогическите специалности създава възможност за по-голяма конкуренция там. Това повишава и качеството на самото преподаване. Друг е въпросът дали генералното освобождаване на образованието от такси ще има в дългосрочен план добри резултати, но засега поне успява да генерира интерес.

Ако погледнем статистиката на кандидатстване в различните направления на висшето образование, ние можем много лесно да видим, че с най-голямата популярност се ползват специалности като „Предучилищна педагогика“ и „Начална училищна педагогика“ и на другия полюс с най-малкия интерес се ползват специалности като „Физика“. Давам този пример, защото тук очевидно не това дали е платено или безплатно обучението, а степента на трудност и количеството материал и сложността му, които трябва да се покрият от студента, са решаващи за неговия избор. Накратко казано: не на всекиго му се учи толкова много, дори и да е безплатно. Въпросът е отворен до каква степен това облекчаване на таксите наистина ще стимулира задържането на млади специалисти в направления, които са все по-малко популярни“, каза той. На въпрос дали ще се постигне тази цел той отговори: „Съмнявам се“.

Интервютата с Михаил Ненов и Мирена Петрова чуйте в прикачените файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учители от ПГСАГ „Кольо Фичето“ участваха в Международен научен форум „Пътят на светлината“ в Атина

Бургаската професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия като училище посланик на ЕП установи контакти с БНУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в Атина. Във връзка с 20 годишния юбилей на институцията учителите по история и цивилизация -Станислава Димитрова, Ваня Казакова и Петя Кудева - старши посланици на ЕП посетиха мероприятията..

публикувано на 14.05.24 в 17:00

Царевски преподавател с награда "Учител на годината"

Синдикатът на българските учителите връчи отлицие "учител на годината” на инж. Тодор Христов от училище „Н.Й.Вапцаров“- Царево. Той преподава  по математика и информационни технологии в местното училище. През годините той е бил преподавател по хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг, а също така „Учител по Химия и ОСС“ и „Учител по технологии и..

публикувано на 14.05.24 в 11:03

Представят архитектурния проект на бъдещия Факултет по фармация в Бургас

Архитектурният проект на сградата на бъдещия Факултет по фармация ще бъде представен на 22 май от 11:00 ч. в аулата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, съобщават от лечебното заведение.  „Архитектурното бюро, което спечели обществената поръчка за изготвяне на проекта, ще го презентира пред Академичния състав на университета. Каним фармацевтите..

публикувано на 14.05.24 в 09:39

Приемът в първи клас в бургаските училища стартира днес

Бургаската електронна система за прием в първи клас е активирана от днес в режим за кандидатстване, съобщават от Общината. Електронната платформа за записване и регистриране на децата  онлайн е на сайта:  https://www.uburgas.org/ .  Първият етап на записване в първи клас ще продължи до 24 май, а резултатите от класирането ще бъдат обявени на 3 юни..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Откриха панорамата на средното образование в Бургас на площад "Тройката"

Над 20 средни училища и професионални гимназии представят своите специалности на традиционната Панорама на средното образование в Бургас. Шатрите са разположени на площад „Тройката“, където бъдещите гимназисти и техните родители могат да се информират за профилите, професиите и специалностите в учебните заведения.   Единадесет паралелки..

публикувано на 13.05.24 в 14:18

Ученици от Айтос проучват и записват историята на родния си край

Проект "Моят роден край в семейните спомени" се осъществява от ученици от средно училище „Христо Ботев“ в Айтос и с помощта на Регионалния исторически музей – Бургас. Целта е да се осветлят интересни факти, свързани с историята на населените места в региона. Проучванията се правят от учениците със съдействието на техни преподаватели..

публикувано на 13.05.24 в 08:40

Випуск 2024 на ППМГ отпразнува завършването си със спектакъл в Летния театър

Абитуриентите на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ бяха изпратени със спектакъл в Летния театър на Бургас. Той носеше заглавието  „Като за последно“. Пред свои роднини и приятели, на сцената излезе всеки от класовете във випуска. Младежите бяха подготвили с въображение и щипка хумор видео визитки. Един след друг класовете показаха и танцовите си умения...

публикувано на 10.05.24 в 12:17