Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червена зона за паркиране обмислят в Бургас

3
Пламен Димитров, ОП "Транспорт"
Снимка: Християна Йорданова

Обособяване на червена зона е сред новата стратегия за паркиране в Бургас. Това съобщи Пламен Димитров от Общинско предприятие „Транспорт“. Тя ще включва т.нар. идеален център на град Бургас. Обмисля се червената зона да е разделена на три подзони, докато в момента обхваща около осем, коментира още Пламен Димитров.

Няма да има промени за хората, които вече живеят в т.нар идеален център на Бургас, и използват съответните си места за паркиране, посочи Пламен Димитров и обясни:

„Ние леко сме разширили зоната, тъй като където Агенцията по вписванията не се води идеален център, но ние въпреки това сме включили и този район. Червената зона ще бъде заключена между ул. „Сан Стефано“, „Христо Ботев“, „Фердинандова“, „Гладстон“, „Иван Вазов“, Гаровия площад, „Булаир“ и се връщаме до „Сан Стефано“ през „Цар Симеон I“. Тези, които имат издаден електронен стикер по местоживеене, няма да имат проблем с новата зона. Обмисляме да окрупним тези подзони и да намалеят от около 8, както са сега, до 3.

Официално се говори, че престоя за един час ще бъде 2 лева с ДДС, уточни Пламен Димитров, като ще има ограничение на престоя до 3 часа. Какво се обмисля относно служебните абонаменти, които ограничават местата за обикновените граждани, той поясни:

„Ние смятаме да предложим по-висока цена в тази централна зона. Което може би ще е мотив, за да не се ползват тези места. Няма да е рентабилно. В момента хората могат да се възползват от споделеното паркиране. Например пред банките, където паркоместата са от 8 до 19 часа. След това паркомясто е общодостъпно за всеки гражданин. От банката не могат да ви изгонят.“

Има служебни паркоместа, които са за 24 часа, уточни Димитров и поясни, че те са пред хотели, казина, лечебни заведения и ресторанти:

„В нашето предложение предлагаме това да отпадне и да имаме паркоместа с обикновено работно време от 8 до 19 часа, и такива с удължено.“

Удълженото работно време ще бъде 24 часа в денонощието, допълни Пламен Димитров. Той припомни, че от тази година започва да се мисли и за изграждане на многоетажни паркинги в централната част на града. Относно кога може да се очакват промените да влязат в сила, Димитров уточни:

„Тези промени ще бъдат качени на сайта на община Бургас, после трябва да изтече едномесечния срок за промени и предложения, а след това ще бъдат внесени на редовна сесия. Вероятно ще влезе в мартенската сесия на местния парламент.“

Предложенията са съобразени с живущите в този район, като нови идеи могат да бъдат изпращани за разглеждане, посочи Пламен Димитров. Другите промени в паркирането включват зелената зона в комплекс Лазур да стане целогодишна – разделена на лятно и зимно работно време. В месеците от май до 30 септември да бъде от понеделник до неделя – от 11 до 20 часа. А през останалото време работното време да бъде до петък от 9 до 19 часа. Друга промяна е увеличаване на зелената зона в комплекс Лазур. Хибридната парко зона от петзвездния хотел в морската градина до Гъбката да стане зелена и отново да работи на зимно и лятно работно време. Друго предложение е да се обособят паркоместа за двуколесни превозни средства, сред които мотори и мотопеди, посочи още Пламен Димитров.

Повече чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мисис Бургас" с благотворителна кампания за двойки с репродуктивни проблеми

Благотворителна кампания „Нов живот“ ще стартира в Бургас на 1 юни. Събитието е организирано от Мисис Бургас, в партньорство с търговския център в "Изгрев" ,и със съдействието на Община Бургас и Фондация "Искам бебе".  Благородната кауза цели да подкрепи семейства с репродуктивни проблеми. Събитието ще бъде част и от тематичния Fun&Sun Уикенд в морския..

публикувано на 21.05.24 в 12:50

Да отглеждаш зеленчуци с вкуса от детството на село

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци?  За да потърси отговори на тези въпроси, кореспондентът ни Даниела Костова посети ямболското село Ханово.  На гости на сме на Ива и Георги, тя е..

публикувано на 21.05.24 в 08:30

Почитаме Св. св. Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли император Константин и неговата майка Елена. Царуването на Константин се свързва с утвърждаването на християнството като официална религия с издадения от него през 313 г. Милански едикт. Според преданието майка му царица Елена отива на поклонение в местата, където е живял Христос,..

публикувано на 21.05.24 в 07:30

От днес затварят кръстовище в Зорница заради ВиК ремонт

От 11 часа днес до 7 юни се затваря за движение кръстовището, образувано от ул. „Свети Пантелеймон Лечител“ с улицата между бл. 1 и бл. 49 в ж.к. „Зорница“.  Причината е изместване на съществуващ водопровод. Въвежда временна организация на движението. 

публикувано на 21.05.24 в 07:26
Петя Петрова, началник на РУО - Бургас.

Четири жалби след матурата по английски в Бургас (обновена)

Четири жалби са подадени в Регионалното управление на образованието след държавния зрелостен изпит по английски език, съобщиха от звеното към Министерството на образованието пред БНР - Бургас. В тях се твърди, че учениците не са чували записа на текст, по който е трябвало да отговарят на въпроси в теста си. Въпросната част формира 25% от оценката им...

публикувано на 20.05.24 в 16:20

Укритие в резерват "Атанасовско езеро" е отворено за посещение и фотоизложба

Укритие за наблюдение на птици в поддържан резерват "Атанасовско езеро" ще бъде отворено за посещение и разглеждане на фотоизложба на известния фотограф Богдан Боев - автор с международен принос и множество награди за популяризиране опазване на дивата природа. Това ще е възможно от днес до сряда 22 май 2024 г. Фокусът ще е върху важността на „Натура..

публикувано на 20.05.24 в 14:01