Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС решава днес за Анекса на Националния рамков договор

Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров
Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз ще проведе днес извънреден събор, на който трябва да се вземе решение при какви условия ще бъде подписан Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности през тази година.

След двумесечни преговори от Лекарския съюз и Здравната каса се разбраха с парите за здраве да се финансират повече прегледи и изследвания в извънболничната помощ, някои от процедурите в болниците да станат еднодневни, хората да имат достъп до профилактика според възрастта си. Залага се ограничение в разликата между най-високата и най-ниската заплата в болница – тази на ръководителя не може да е повече от 10 пъти по-голяма от най-ниската на медик. Има изключения, обясни д-р Иван Маджаров от Лекарския съюз.

"Може да бъде по-голямо съотношението за всеки друг лекар, който заработва парите си с дейност, а не като ръководител. И още едно облекчение: ако болницата е достигнала нивата в КТД, това съотношение, за което говорим, вече ще бъде 1 към 15, тоест ако е осигурила добри заплати, съотношението е 1 към 15", коментира д-р Маджаров.

Болниците, които не осигурят минималните заплати в действащия колективен трудов договор, ще бъдат глобявани от 1 юни. Отлагателният период е спрямо сегашните нива, ако те се увеличат, ще има нови разговори за прилагането на санкции, стана ясно на финалните преговори в петък.  Как ще се справят общинските и областните болници,  обясни управителят на Здравната каса Станимир Михайлов.

"Има целево заделени средства в Бюджета на Касата, които са за повишаване на нивата на работните заплати на медицинските специалисти. Освен това от 1-ви март трябва да влезе в сила увеличението на клиничните пътеки, което също ще им донесе повече приходи", допълни той.

Ако Лекарският съюз получи мандат да подпише анекса, това ще се случи през следващата седмица.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три деца в УМБАЛ Бургас спешно се нуждаят от кръводарители

Три деца, настанени в УМБАЛ Бургас, се нуждаят от големи количества кръв за преливане. Две са в тийнейджърска възраст, а едното - на 4 години. И при трите причината не е инцидент, а заболявания и операции, които налагат спешно кръвопреливане. Отделението по трансфузионна хематология на болницата е осигурило нужните количества както от собствени..

публикувано на 07.06.24 в 11:13

Избраха Илко Илчев за управител на МБАЛ - Поморие

Илко Тодоров Илчев е новият управител на „МБАЛ Поморие“ ЕООД.  Той е определен въз основа на резултатите от проведените етапи на конкурсната процедура от комисия, с Решение №145/28.03.2024г. на Общински съвет – Поморие, съобщи Община Поморие.  До момента Илчев заемаше временно тази длъжност. 

публикувано на 03.06.24 в 12:41

Министър Гвоздейков: Екипите са в готовност да приемат полетите на медицинския хеликоптер

Министерството на здравеопазването трябва да каже кога ще започне да транспортира спешните случаи медицинския хеликоптер. Това каза в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той уточни, че екипажите и техническата подготовка са приключили и медицинския хеликоптер може да извършва полети.  12 летищни площадки в цялата страна са..

публикувано на 31.05.24 в 14:30

Сезонният алергичен ринит - причинители, симптоми и лечение

Според проучване 30% от хората в света страдат от алергичен ринит, а 20% е с бронхиална астма. Най-често алергиите се са предизвикани от полените, отделяни по време на цъфтежа на дървета, на треви и дори на плевели. Първите симптоми с алергични реакции у нас могат да започнат още от зимните месеци и да продължат до края на есента. Това сподели..

публикувано на 29.05.24 в 08:20

Отделение за продължително лечение на нервни болести разкриха в Котел

Отделение за продължително лечение по нервни болести бе разкрито в Специализираната болница за рехабилитация  на деца в Котел. Днес служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева присъства на откриването му. Министерство на здравеопазването отпусна безлихвен заем от 750 хиляди лева на лечебното заведение, което бе пред фалит и застрашено от..

публикувано на 28.05.24 в 20:33
Демонстрация на оказване на първа помощ.

Недостиг на специалисти за Спешната помощ в Бургас: 60% от местата са празни

В Бургас и на национално ниво трайно липсват специалисти в Спешна помощ – лекари, медицински сестри и фелдшери. В областта дефицитът е около 60% – съобщи пред БНР – Бургас председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска по повод днешния Световен ден на спешната медицинска помощ. Според нея проблемът може да се реши с..

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Около 1300 са случаите на коклюш в България

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. Едва 100 от заразените са в болница, а нови смъртни случаи няма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според Кунчев мерките, които бяха взети - за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени, започват да дават своето..

публикувано на 25.05.24 в 16:36