Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напролет започва реконструкция на пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна"

Снимка: БГНЕС

Дългоочакваната реконструкция на пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна", който захранва с вода повечето общини по Южното Черноморие, ще започне до началото на април. Това съобщи областният управител на Бургас Пламен Янев.

Проектът за авариен ремонт на филтърното и помпеното стъпало на пречиствателната станция е на стойност 20 милиона лева с ДДС. По проекта вече са избрани фирмата изпълнител, както и фирмите за инвеститорски и строителен контрол. Предстои те да внесат гаранции за изпълнението.

5 фирми и 2 консорциума кандидатстваха за изпълнението на проекта. Процедурата беше възложена на Областната управа в Бургас, но тя като възложител не е участвала в изготвянето на проектите. Въпреки забавената аварийна реконструкция на пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна", оставена поради необясними причини да се пропука и разруши, към момента всичко върви по план и процедурите вече са приключили, заяви областният управител Пламен Янев. В момента се събират необходимите документи, следва сключване на договорите и начало на работата. "Парите са налични, нито са загубени, нито са изчезнали", подчерта Янев. 

Първият етап от ремонтните работи по пречиствателната станция на язовира започна през миналото лято. Въпреки твърденията, че укрепителните дейности по пропукалата се пречиствателна станция няма да доведат до спиране на водата в разгара на сезона, се случи точно това.

"Няма как в разгара на сезона, в тези жеги, жълт код обявиха всички синоптици – водата е от жизненоважно значение", коментира концесионерът на плажа в бургаския квартал "Крайморие" Николай Димитров. По думите му, "това са стотици хиляди туристи без вода в жегите".

Макар че реално действията по подмяна на филтърното и помпеното стъпало на пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна" ще се извършват през предстоящия летен сезон, защото срокът за изпълнение на проекта е 9 месеца, до спиране на водата няма да се стигне, уверяват от Областната управа.

"Вода ще има, колкото и някои хора да убеждават, че това няма да се случи. Технически е измислен вариант, който да осигури това водоподаване", изтъква областният управител Пламен Янев.

Има изграден байпас при кризисни ситуации, който в момента не работи. Имаме готовност да изградим и втори такъв, уточнява директорът на ВиК-а холдинга Лозко Лозев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат друг управител на общинската фирма "Гробищни паркове" в Сливен

Удължаването на договора на управителя на общинската фирма „Гробищни паркове" в Сливен от Общинския съвет с още три години, доведе до недоволството на част от траурните агенции в града. От трибуната на Общинския съвет Христо Кабранов, управител на агенция обяви, че гробищните паркове са в лошо инфраструктурно състояние, служителите правят своеволия и,..

публикувано на 23.05.24 в 18:23
снимката е илюстративна

Съветниците дадоха имена на две улици в Сливен

Две улици в Сливен ще носят имената „Шести артилерийски полк“ и „Мари Кюри“. Това реши Общинския съвет днес на редовното си заседание. Приета бе и поредната актуализация на бюджета, като средствата от него отидат за неотложни разходи за ремонт и поддръжка на уличната мрежа, придобиване на стопански инвентар, благоустрояване на райони в няколко квартала..

публикувано на 23.05.24 в 18:19

Ето кой проект спечели конкурса за издигането на кръст в Созопол

Проектът на арх. Кирил Арнаудов спечели конкурса „Монумент християнски кръст и парково пространство около него в гр. Созопол“, организиран от сдружение с нестопанска цел „2600 години Созопол“. Мястото – лесопарк „Санта Марина“ е одобрено от Общинския съвет в Созопол и благословено от Сливенския митрополит . „Това е най-силният символ на..

публикувано на 23.05.24 в 18:11

Нов парк ще има в Приморско

Нов парк ще има в Приморско от следващия сезон. Той ще се намира на мястото на имот на "Гранична полиция". На официална церемония вътрешният министър Калина Стоянов връчи решението на Министерски съвет, с което се прехвърля безвъзмездно на общината 14 дка. до морето. "На мястото общината ще изгради парк, зона за отдих, фитнес на открито и паракалис",..

публикувано на 23.05.24 в 14:56

"Върнете ни улицата" - протест на бургазлии от ж.к. "Славейков"

Живущи в бургаския комплекс „Славейков“ се събират на протест в събота, заради продължаващия година и половина ремонт на прилежаща улица. Тя засяга хората, които живеят в  блокове с номера  15, 16, 19, 20, 21, 22, 65, 71, 72, 113 и 114.  Протестиращите очакват представители от Община Бургас и от водоснабдителното дружество в града..

публикувано на 23.05.24 в 13:12