Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският областен управител Пламен Янев проверява дали Странджа е проучвана за терен за съхранение на ядрени отпадъци

| обновено на 08.03.24 в 17:19

Областният управител на Бургас Пламен Янев ще изпрати въпроси към министерството на енергетиката относно информация за проучване на Странджа като подходяща територия за хранилище на отработено ядрено гориво. Той е бил уведомен от Българската асоциация за климатолечение и здравеопазване за подобни намерения.Представители на организацията са се срещнали с него, за да го информират за доклад, в който се описва какво ще се случи с ядрените отпадъци. Публичност данните добиват след отговор на министъра на енергетиката  Румен Радев по депутатски въпрос по темата на Джевдет Чакъров.

В доклада се посочва, че се проучват Югоизточна България и Дунавската равнина.

БАКЗТ: В Странджа може да изградят хранилище за ядрени отпадъци

Трябва да има конкретика, посочи Пламен Янев:

"Издирвам всички питания, въпроси и отговори, които са били поставяни, коментирани, доклади, до които имам достъп. Искам въпросите, които аз поставя, да имат по-конкретен отговор. Това, което намерих досега, е по-скоро неясно. Тук идва и основният проблем. Когато нещо стане обществена информация, то да почне да бъде комуникирано навсякъде правилно. Не комуникирането му води до всякакви спекулации.Понякога нажежава обстановката много повече, отколкото е нужно."

Янев се надява да получи конкретни отговори най-вече на въпроса кои региони се проучват:

Даже това не трябва да са региони, а конкретни места. Няма как някой да проучва цяла Югоизточна България.Ясно е, че се търсят точно определени парцели. Дали са бивши мини, бившо военно поделение, каквото и да е, е хубаво ние да почнем да конкретизираме местата.

Посочвайки такъв огромен регион, ти посяваш въпроси пред една четвърт пред населението на България. Създава се напрежение не само в Югоизточна България, защото е посочена и Северна България. По такъв чувствителен въпрос е недопустимо толкова време да бъде оставяна половин България да се чуди къде, какво става.

За мен, като областен управител, е недопустимо аз да нямам по подробна информация. Предполагам, че и други колеги постепенно ще се включат в тази инициатива. Трябва да се говори конкретно с цифри, с цялата необходима информация какво ще се предприеме.

За мен остава отворен въпросът- няма ли вариант да се сключи договор с външна страна, както е било досега и да се извозват тези отпадъци.България не е толкова голяма като територия и съответно чувствителността е много по-голяма сравнено със страни, които имат пустини и слабо населени региони."

Въпросите ще бъдат изпратени след седмица.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31

Близо 50 000 фирми от Бургаска област обявиха доходите си пред НАП

Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред Националната агенция за приходите, повече от месец и половина преди изтичането на крайния срок. На 30 юни изтича срокът, в който е необходимо тези лица да декларират доходите си и да платят дължимия върху тях данък. До края на юни самоосигуряващите се лица,..

публикувано на 15.05.24 в 12:41

Георги Гвоздейков: 100 млн. лева са инвестирани в бургаския регион за транспортна свързаност

Представители на Европейската комисия , заедно с Министъра на транспорта и съобщенията и кмета на Бургас Димитър Николов обсъдиха реализираните проекти, финансирани с европейски средства по Оперативна програма "Транспорт" 2014-2020.  Те направиха обиколка из града и засадиха дръвче на площад "Тройката". На събитието присъстваха служебният..

обновено на 14.05.24 в 22:09

Дефицит на специалисти със средно образование в бургаско

Голям е дефицитът на кадри със средно образование. Пазарът изпитва огромна нужда от такива специалисти в момента. Това съобщи заместник-кметът по финанси, бюджет и икономика в Община Бургас Станимир Апостолов:  "Заетите в туристически бранш са основно среднисти-рецепционисти, готвачи, аниматори. Средни кадри са необходими в мебелната..

обновено на 14.05.24 в 14:58

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов.  Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 11%, потвърди и служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието. Именно той направи предложението за ръст на..

публикувано на 14.05.24 в 11:37

„Пристанище Бургас“ ЕАД с нов директор

„Пристанище Бургас“ ЕАД има нов директор, съобщава Maritime.bg. Това е Янко Мелконян. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е освободил  дългогодишния началник на порта Диян Димов миналата седмица. Той беше начело на бургаското пристанище от 2010 година до юли 2013 и от октомври 2014 до настоящия момент, припомня..

публикувано на 13.05.24 в 18:28
архив

22 плажа и едно яхтено пристанище получават отличието „Син флаг“

Рекордните за страната ни 22 плажа и едно яхтено пристанище получават отличието „Син флаг“ за сезон 2024. Те са определени след селекция от международното жури на програмата.  Сред най-добрите световни туристически обекти в 51 страни се нареждат и българските плажове. През 2024 година има само един нов отличен плаж спрямо 2023 – Свети Влас..

публикувано на 13.05.24 в 15:56