Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови паралелки и специалности се откриват в редица бургаски гимназии

Новите специалности в някои гимназии бяха представени на образователен форум, провел се през уикенда в Бургас. Ученици и учители разказаха и за най-предпочитаните профили на гимназиално ниво, както и какво се очаква през новата учебна година.

За актуалните специалности в Професионалната техническа гимназия в Бургас разказа учителят инж. Васила Семерджиева:

„Специалностите „Горско и ловно стопанство“, „Електротехника“, „Мебелно производство“ са нови в смисъл, че ще бъдат дуално обучение.“

Дуалното обучение е пряко свързано с работодателите, каза директорът на гимназията инж. Радка Костадинова и поясни:

„Обучението започва с работа в 11 и 12-и клас и се сключват договори с работодатели, тоест практиката е изведена в реална работна среда.“

Никол и Нина са 9-и клас в Професионална гимназия по химични технологии „Акад. Зелинский“. Според тях сферата на екологията навлиза все повече в нашето ежедневие и всеки трябва да отделя малко време за опазването на природата:

„В днешно време екологията доста се занемарява, трябва повече работа за опазването на природата. Наблюдават се все повече боклуци.“

Никол и Нина от гимназия Акад. Зелинский

Нови специалности има и в Средно училище „Йордан Йовков“:

„За първи път тази година имаме специалност „Търговия с професии и икономист“, а във вече утвърдената специалност „Съдебна администрация“ включваме предмет „Криминалистика“, който е доста интересен.“, коментира преподавател в учебното заведение.

В гимназията по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев“ от тази година ще има нова специалност – "Електрически машини и апарати".

Повече чуйте в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от Строителната гимназия в Бургас спечелиха 1 място в архитектурен конкурс

Във Велико Търново се проведоха тематичните финали на проект „Аз мога да строя - DELECTO“ на Камарата на строителите в България, подкрепен и от други браншови организиции. Участваха 62 ученици, разделени на 13 отбора. Те представяха строителните гимназии от осем града – Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Велико Търново, Пазарджик, Хасково и Монтана...

публикувано на 20.05.24 в 14:35

В университет "Проф. д-р Асен Златаров" денят е неучебен, но работен - остават в протестна готовност

В бургаския университет „Професор д-р Асен Златаров" 20 май е обявен за неучебен, но работен ден. С решение на академичния съвет за това е спусната заповед на ректора по предложение на Съвета на ректорите, поясни доцент Павлина Милушева, председател на синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ в университета: "ВОН-КНСБ като синдикална организация за..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

МС осигурява 80 млн. лв. за възнаграждения в държавните висши училища

Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са вече приети от МС. Още в петък полагащите се 39 млн. лв. допълнително..

публикувано на 20.05.24 в 09:25

Вариант номер 1 изтеглиха на втората задължителна матура

Преди минути в Министерството на образованието и науката (МОН) бе изтеглен вариант номер 1 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас. На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална..

публикувано на 20.05.24 в 07:49
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Министър Цоков увери, че на 20 май по сметките на ВУЗ-овете ще са 39 млн. лв. от Бюджет 2024

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете . Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров и добави: "Обсъдихме със служебните..

публикувано на 19.05.24 в 14:15

"Приказка за стълбата" на Христо Смирненски се падна на държавния изпит днес

Интерпретативно съчинение на тема "Цената на компромиса" по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски се падна днес на държавния зрелостен изпит по български език и литература.Учениците  можеха да избират дали да разсъждават върху автора на "Братчетата на Гаврош" или да пишат есе   „Мълчанието – сила или слабост“...

публикувано на 17.05.24 в 12:34
Снимка: Архив

Удължават срока за записване на ученици в първи клас след първо класиране в Сливен

Срокът за записване на ученици в I клас след първо класиране се удължава до 6 юни, съобщават от Община Сливен. Електронната система за подаване на заявления за учебната 2024/2025 година започва на 20 май от 13 часа и ще бъде затворена на 27 май.  Началната дата за записване на приетите ученици е 30 май. До края на юни ще се извършат три класирания...

публикувано на 17.05.24 в 11:33