Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и светът отбелязаха Часа на Земята

За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и всички нас какво влияние може да има малките постъпки върху голямата планета.

Природозащитната инициатива влиза и в домовете на много българи. Стотици хора посветиха поне един час от времето си на планетата, като предизвикателството на WWF и се включват във всяка от многобройните дейности, задълбочаващи времето им в околната среда. Едни се качиха на велосипедите, други се насладиха на новото меню, подготвено изцяло от сезонни или местни продукти, трети се отдадоха на природна фотография, включиха се в доброволчески инициативи или се запознаха с научно-популярната поредица „Нашата планета“, каза Дейвид Атънбъроу . Благодарение на техниката ентусиазъм България подари на природата близо 4000 часа, давайки пример за отговорност и любов към нашия общ дом - Земята. На 29.03. /петък/ WWF ще изтегли в случай, че десет от всички се включват в инициативата и ще получат специална награда.



„С кампанията си, посветена на Часа на Земята, имаме още една важна мисия – да мотивираме и насърчим хората да опазват природата не само в рамките на този час, но и през останалото време от годината. Това като без ресурси, които ни предоставят, ние нямаме как да водим пълноценен и качествен живот. Ние правим всичко възможно да бъдем пример в това отношение, като години наред работим за опазването на българските гори, води, диви животни и защитени територии, стремим се да спомогнем за смекчаването на последиците от климатичните промени и да вдъхновяваме младите хора у нас да направим всичко това “, коментира Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF.

Специалистите на WWF посвещават живота си на опазването на старите гори в България, които са дом на хилядите растителни и животински видове и от своята страна пазят водата, почвата, климата и биоразнообразието. Те сътрудничат с администрацията и гражданите с цел спиране на незаконните сечи и възстановяване на унищожени крайречни екосистеми. Също така залесяват подходящи терени с местни видове, устойчиви на климатични промени.

Експертите на WWF работят и край. реките. Те са в непрестанна комуникация с местните общности в Дунав, със съмишленици, компании и управителства в стремежа, за да защитят емблематични видове като изчезващите есетри, да възстановят деградирали влажни зони, да поддържат реките на свободните учители, да увеличат защитените зони и да изградят устойчивостта към промените се климат.

Природозащитниците пазят не само екосистемите, но и техните обитатели, като например кафявата мечка – най-едрият хищник у нас. Спасителният отряд на WWF реагира при сигнали и подпомага работата на държавата в опит да предотврати конфликтите между мечките и хората. Ихтиолози от години проучват ценните есетрови популации в Долен Дунав – вид, който съществува от над 200 милиона години, но днес е на път да изчезне. По тяхно предложение е създадено и единственото в България защитена територия, посветена на есетрите.

Ключова цел на природозащитниците е декарбонизацията на енергетиката и индустрията и внедряването на иновативна, кръгова без икономика парникови емисии и отпадъци. Те помагат на градовете, компаниите, властите и организациите да намалят своя въглероден отпечатък, поставяйки си амбициозни цели, базирани на климатичната наука. WWF мечтае за справедлив преход към възобновяеми и екологично устойчиви енергийни източници, които да трансформират икономическите региони, зависещи от въглищата, и да осигурят препитание на заетите в сектора в една модерна и технологична среда.




По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският мост ще свети в златно в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания

Емблематичния бургаски Мост ще бъде осветен в златно три вечери, на 27, 28 и 29 септември в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания, съобщиха от Община Бургас.  Септември е международно признатият месец за осведоменост за рака в детска възраст. Годишната възможност да се разкаже на обществото за въздействието на тази коварна болест върху..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Емблематичното място

Пространството „Кораба“ в Поморие – развръзка и идеи

Мястото, известно като „Кораба“ в Поморие, породи напрежение по време на обществено обсъждане, което се проведе в морския град. Изменението на Подробния устройствен план за това емблематично за поморийци пространство е включено в дневния ред на следващата общинска сесия. Тя трябваше да се проведе на 24 септември, но поради здравословни..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

Бургас ще бъде домакин на екологичен форум, организиран от Европейската комисия

Бургас ще бъде домакин на най-значимото събитие за годината, свързано с един от четирите басейна (фарове – lighthouses) на Мисия „Да възстановим нашите океани и води до 2030 г.“ – „Дунав и Черно море” на Европейската комисия (ЕК). Събитието ще се проведе на 15 октомври под мотото „От изворите на Дунав до Черно море – здравословни води и здравословен..

публикувано на 27.09.24 в 16:10

Как да ползваме правилно кафявите кофи за биоразградими отпадъци

Правилното използване на кафявите кофи, в които се събират био отпадъци, е темата на фокус в тридневните информационни срещи на Община Бургас, които започват днес. Разяснения ще дават експерти. От няколко месеца в комплексите на Бургас се появиха кафявите кофи за био отпадъци- следващата стъпка към разделно събиране на боклуците. Кафяви..

обновено на 27.09.24 в 14:03

Промяна в движението по улица „Индустриална“ заради полагането на асфалт

Основният ремонт на ул. „Индустриална“ приключва, съобщават от Община Бургас. Започва финалното полагане на асфалтовото покритие на улицата, което ще се осъществява на етапи.  Първият от тях ще стартира на 28 и 29 септември, като ще обхване ул. „Индустриална“ в участъка от ул. „Спортна“ до ул. „Вая“, т.е. от стадион „Черноморец“ до затвора. През..

обновено на 27.09.24 в 12:04

Актуализираха общинската транспортна схема в Сливен

Общинският съвет в Сливен гласува актуализация на общинската транспортна схема.  Промяната се състои в редуциране на курсове в часовете с липса на пътникопоток .  Изменението в градската транспортна схема се изразява в промяна на маршрута на линия № 4 , от кв. „Колю Фичето“ до жп гара, през бул. „Хр. Ботев“. Линията ще се изпълнява от кв. „Колю..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

Села в общините Камено и Карнобат са без вода днес заради аварии

Села в общините Камено и Карнобат са без вода днес заради отстраняване на аварии, съобщават от ВиК Бургас. До 17 часа екипите ще са на терен в село Свобода, когато се очаква водата отново да потече от чешмите. Ремонтните дейности в Константиново  се очаква да продължат до 12:30 часа.  А в село Черни Връх те са плалнирани следобед от 13 до..

публикувано на 27.09.24 в 09:39