Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха посмъртно актрисата Гергана Кофарджиева на "София филм фест на брега"


Голямото отличие на "София филм фест на брега" отиде посмъртно за изключителното изпълнение на актрисата Гергана Кофарджиева в съвременната притча "Блудният син". Лентата ни запознава с 80-годишната Гергана, която всеки ден чака своя загинал в Ирак син на една изоставена спирка. За главната актриса в продукцията, режисьорът Димитър Сарджев споделя:

"Това е импровизация нейна - цялото. В смисъл, това не е текст, който съм писал или го е имало в сценария, а по зададена тема. При Гергана това беше много интересно, че с възрастта беше успяла да запази сетивата си живи, за мен много ценно нещо. Да остаряваш така и да не губиш любопитството си и към живота, а в нейния случай към някакви текстове, към хора, с които се среща. Това беше много ценно при нея", каза Димитър Сарджев.

Гергана Кофарджиева беше главно театрална актриса и доста по-късно я откриха за киното, коментираха още създателите на филма. Тя си отиде през 2021-ва на 78 години. 

Отличието на журито на фестивала получи режисьорът на лентата "Блудният син" Димитър Сарджев. Той сподели, че ще предаде наградата на синовете на актрисата Борис и Милен, и че силно се надява тя да гледа отнякъде точно в този момент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

16-годишна ученичка от НГДЕК е носител на голямата награда от конкурса "Петя Дубарова" (ВИДЕО)

Силвия Алексиева е носител на Голямата награда и първото място в раздел "Поезия" в Националния литературен конкурс "Петя Дубарова". Тя е на 16 години и е ученичка в НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ", София.  Победителят получава пластиката „Полет“ на Ненчо Русев.  Първото място в раздела за проза е за Моника Атанасова на 15 години от Варна...

обновено на 11.05.24 в 00:10

С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" (видео)

С концертна премиера на произведенията на бургаския композитор Петя Тончева, стартира първото издание на "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни". Той беше със заглавие „Музикални багри и ритми“. В двучасовата програма прозвучаха нейни авторски творби, изпълнени от възпитаници на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“,..

публикувано на 10.05.24 в 22:11

Община Бургас със становище относно избора на нов екип на списание "Море"

Изборът на ново ръководство на Сдружение „Бургаска писателска общност“ и нов редакционен екип на списание „Море“, съответно и на алманаха, предизвика реакция сред творческите среди у нас. Причината е, че извън екипа остава досегашният редактор Иван Сухиванов. Български творци публикуваха писмо, в което изразяват опасенията си относно направените..

публикувано на 10.05.24 в 17:36

„Любов, шампанско и… още нещо“ във вторник

На 14 май от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас ще представи пищната сценична продукция „Любов, шампанско и… още нещо!“. Богатата програма на оперетната гала включва популярни и обичани от широката аудитория произведения, с красива музика и изпълнители, в съчетание с балет и празнично настроение. Впечатляващият концерт спектакъл, представен..

публикувано на 10.05.24 в 16:28

БХГ "Петко Задгорски" с изложба на Стефан Марков

Поетични композиции, осъществени в акварел, гваш, смесена техника на ръчно приготвена от автора хартия, литографии, създадени в Графична база – Бургас и произведения маслена живопис, са включени в изложбата Стефан Марков /1940-2000/ , която ще бъде представена в Бургас. Експозицията, посветена на именития бургаски художник, познат за приятелите си като..

публикувано на 10.05.24 в 15:52

"ARTелие" канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждани

Децата от "ARTелие" и техните ментори ще поставят спектакъла "Един от нас" на 23 май. Сценарият е дело на Камелия Славейкова, с подкрепата на Симеон Германлиев, а всеки от актьорите, които ще се качат на сцената, е дал нещо от себе си, за да изгради характера на своя герой. Тази година трупата ще играе благотворително. Всички събрани средства ще са..

публикувано на 10.05.24 в 15:37

Флейтисти от Турция идват за „СОЛиСиМи – Младежки музикални дни“

Двама млади флейтисти от Турция се включват в програмата на фестивала „СОЛиСиМи – Младежки музикални дни“, който се открива днес в Бургас. Те ще са част от концерта „Звукът на Европа“ – една колаборация на Фондация „Солинария“ с асоциацията на начинаещите творци от Люксембург и камерния оркестър на Хасково. Музикантите са ученици на проф...

публикувано на 10.05.24 в 14:17