Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НКЖИ представиха:

ЖП-линия ще свързва гара „Владимир Павлов“ с летище Бургас

11 км ще е дължината на връзката с летището според проектните решения

| обновено на 04.04.24 в 15:55
Проект на гара "Летище Бургас"
Снимка: Община Бургас

Напредъкът на проекта за изграждане на железопътна връзка между гара „Владимир Павлов“ и Летище Бургас представиха днес от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ пред кмета Димитър Николов и експерти от общината.

За свършената дотук работа говориха генералният директор на НКЖИ инж. Мария Генова, ръководителят на проекта Пловдив – Бургас - фаза 2 – инж. Иван Бакалски, както и представители на проектантския екип.



Над 103 млн. лева е прогнозната стойност за изпълнение на строителството.

„Вече сме във фаза техническо проектиране“, заяви ръководителят на проекта инж. Иван Бакалски. Той поясни, че съфинансирането за изграждането на линията е от програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Гарата на Летището

Поглед отгоре на гарата на Летището

14 минути пътуване от Централна ЖП гара до летището в Бургас – това е включено в проектните решения на държавното предприятие. 4 млн. лева без ДДС ще е финансирането за проекта за подготовка за строителство, в който са включени 6 задачи. Съфинансирането за този етап е от Механизма за свързване на Европа, съобщи инж. Иван Бакалски.

Ще се изгради железопътна връзка от гара „Владимир Павлов“ до летище Бургас, като в по-голямата част от трасето се използва полосата на съществуващата железопътна линия до кв. „Сарафово“. За отклоняване от полосата на съществуващата линия се предвижда изграждане на Разделен пост „Атанасовско езеро“.

Планираните гари и спирки са:

-  Гара „Летище Бургас“

-  Разделен пост „Атанасовско езеро“

-  Спирка „Кьошето“

-  Гара „Солници“

-  Спирка „Морска градина“

-  Спирка „Лазур“

-  Гара „Владимир Павлов“



Предвидено е пресичането да става на две нива, като съществуващите вече съоръжения ще бъдат ремонтирани, а нови ще бъдат изградени на няколко места в Бургас.

Техническото проектиране предвижда също така изграждане на железопътен надлез при улица „Одрин“, нов пътен надлез при ул. „Димитър Димов“, пробив под главен път I-9 и железопътна естакада при летище Бургас, както и други нови съоръжения.

„Ако се намери финансиране, е предвидено ЖП- линията да бъде продължена до Слънчев бряг“, уточни инж. Бакалски. За техническите решения на проекта, ръководителят на проектантския екип Владимир Попов обясни:

„Дължината на трасето е от порядъка на 11 км. Релсовият път ще бъде безнаставов, което значи, че няма да има настави, които предизвикват шумове при движението на возилата. Ще се използват и други методи за обезшумяване и намаляване на вибрациите.“.

Проектната скорост е 60 км/ч от гара „Владимир Павлов“ до спирка „Морска градина“ и 80 км/ч от спирка „Морска градина“ до гара „Летище Бургас“.

Проектът обхваща свързаност и с вече съществуващия градски транспорт в Бургас, допълни Владимир Попов. След представянето на идеята на държавното предприятие, кметът Димитър Николов постави и изисквания към проектантския екип, свързани с точната локация на спирките и гарите, модерни съоръжения и съгласуван с общината дизайн на инфраструктурата. Той поясни, че и екологичните организации ще имат изисквания към проекта на новата линия.


Проектният срок за стартиране на строежа е 2025-а година, като продължителността е около 3-4 години, посочиха от държавното предприятие.

Чуйте повече в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

АПИ кандидатства с 16 концепции за интегрирано градско развитие по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

 Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 16 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият бюджет на програмата е 3,6 млрд. лв., които се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие. От тях предвиденият финансов ресурс за интегрирано градско развитие на регионите е..

публикувано на 11.05.24 в 08:31

Началото на "Фестивала на зелениката" в Странджа е днес, домакин е село Граматиково

"Фестивалът на странджанската зеленика" ще се проведе на 11 и 12 май. Домакин на 20-тото му юбилейно издание ще бъде малкотърновското село Граматиково, съобщи директорът на ПП „Странджа“ инж. Румяна Цвяткова. „ Празникът ще включва различни приключения за участниците. Сред тях ще са традиционните вече и много харесвани кулинарен конкурс,..

обновено на 11.05.24 в 08:20

В Черноморец отключиха морето на летния Никулден

В Черноморец днес отключиха морето. Това се прави по традиция в деня на летния Никулден. Денят започна с литургия в храма "Св. Никола". На нея присъстваха кметът на Черноморец Росен Деспов, зам.-кметът на община Созопол Андрей Николов, председателят на общински съвет Созопол Станимир Андонов, общински съветници, началникът на Военноморска база Бургас..

публикувано на 09.05.24 в 12:23

Започва процедура по разширяване на граничния пункт „Малко Търново"

Започва процедура по изготвяне на проект по разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт „Малко Търново“. За това се договориха отговорните за целта институции на среща при премиера Димитър Главчев. На нея присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета..

публикувано на 09.05.24 в 11:33

Започва изплащането на помощите за фермерите заради войната в Украйна

Седмица по-рано от обещаното от служебното правителството започва днес изплащане на помощите на земеделските производители, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна. На компенсации имат право над 51 хил. фермери, между които ще бъдат разпределени 295 млн. лева.  166 млн. лв. от тях са за градинари, животновъди, пчелари, производители на..

публикувано на 09.05.24 в 08:32

През април: Повече работни места за търговия и туризъм

С 5% са се увеличили работните места през април според анализ на най-голямата платформа за предлагане на работа и подбор на персонал. Пазарът на труда отчита усилено търсене на работна сила в търговията и туризма. Търговията, хотелиерството и ресторантьорството търсят най-много служители и работници. Само в тези сектори предложенията са 2200 повече,..

публикувано на 08.05.24 в 14:23

В Китен посрещат лятото със завършена пешеходна алея край морето

Китен ще посрещне лятото със завършена пешеходна алея край морето. Това е дълго чакан проект , каза за БНР Бургас кметът Николай Марков. По думите му това ще позволи на жителите и гостите на града, той да бъде цялостно обходен край морето. Идеята за облагородяването на тази зона е от 30 години. Началото на проекта започна през 2020-та, а 2..

публикувано на 08.05.24 в 11:53