Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС ще подпомогне обучението на млади лекари в Бургас

За втора поредна година сдружение “Младите лекари” подновява кандидатстването за финансиране по различни обучителни проекти с цел допълнително квалифициране в областта на медицината като: обучения, семинари, конференции, конгреси и др., в страната и чужбина, съобщават от организацията.

Регионалната колегия на Български лекарски съюз в Бургас ще подпомогне младите лекари до края на декември 2024 г. Условието е да са завършили медицина, но да нямат придобита специалност. Помощта ще е еднократна и може да бъде използвана единствено за подпомагане участието на млади специализанти в обучителен курс по конкретната специалност, в която са записани. Това обяви д-р Диян Господинов, началник интензивен кардиологичен сектор в голяма частна болница и зам.-председател на младежката секция към Районна лекарска колегия.

Класирането на кандидатите ще се сформира по описана и конкретизирана точкова система.

Документи могат да се подават от 31 март  до 30 април 2024 г. 

На 1 май ще бъде обявено първото класиране. Подобни срокове ще има всеки месец до изчерпване на средствата за финансиране или до края на календарната година. Всеки желаещ да се възползва от това финансиране може да кандидатства за проект, който е в рамките на цялата година, независимо от това кога подава своята кандидатурата. 


По публикацията работи: Нина Рангелова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Консултират безплатно пациенти с проблемни рамене и лакти в Бургас

Хора с хронични проблеми и ограничени движения след травма на раменната и лакътната става, могат да се консултират безплатно в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас. Кампанията е част от научно проучване, фокусирано върху пациенти с травми и нарушена функция на ръцете и раменете и обхваща  възрастова група над 50 г. Проблемът е често срещан, но..

публикувано на 13.05.24 в 11:50
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Рецепта, видима само в една аптека, лишава пациента от терапия

Насочването на пациент с рецепта, видима само в една аптека, го лишава от достъп до терапия. Това заяви в интервю за БНР – Бургас председателят на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Димитър Маринов. Той коментира случая, при който бургаската болница „Сърце и мозък“ изписа пациент с електронна рецепта, която може да бъде видяна и,..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Безплатни прегледи за разширени вени ще се проведат в Бургас

Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще проведе профилактични прегледи за разширени вени. Кампанията е част от цялостната програма на Клиниката за превенция на съдовото здраве. Целта е да се предотвратят венозни заболявания и произтичащите от тях усложнения. Прегледите започват на 13 май и ще се провеждат до края на месеца с предварително..

обновено на 13.05.24 в 07:18

Деца в Сливен са със стомашни болки и повръщане след консумация на сандвич в детска градина

48 деца от детска градина „Елица“ в Сливен са с хранително отравяне. Едно от тях е в Инфекциозно отделение, правят му се вливки, но е в стабилно състояние, съобщи директорът на детската градина Надя Стоянова. Децата са консумирали печени сандвичи с яйце и сирене на 8 май. Първите малчугани  съм симптоми са били в групите при 5-6годишните,..

обновено на 10.05.24 в 18:03

Бургаската „Сърце и мозък“ предписа рецепта, видима само в собствената ѝ аптека

Бургаската болница „Сърце и мозък“ е издала рецепта за лекарства на пациент, видима единствено в електронната система на собствената ѝ аптека, но не и за останалите. За това сигнализира пред БНР – Бургас Петя Танева – дъщеря на пациента. „Това изключително много ме възмути, защото като потребител на мен ми се ограничава изборът аз да..

публикувано на 10.05.24 в 15:14

Започват проверки на лекари за поставянето на ваксини срещу коклюш

От Здравната инспекция в Ямбол започват проверки на семейните лекари за изпълнението на имунизационния календар при децата и поставянето на ваксини срещу коклюш. Общопрактикуващите лекари ще бъдат санкционирани при неглижиране на имунизационния календар или необосновано отлагане на поставянето на ваксини, разясни  директорът на Регионалната..

публикувано на 09.05.24 в 15:55

Фондация "Стилиян Петров" дари медицинска апаратура на КОЦ- Бургас

Фондация "Стилиян Петров" закупи медицинска апаратура и оборудване и ги дари на 10 български болници, сред които е и КОЦ- Бургас. Средствата са от организирания на 6 септември миналата година "Мач на надеждата" в София. В съобщение до медиите от лечебното заведение написаха:  " Филантропия е дума, която някои може би не знаят. Емпатия е друга..

публикувано на 09.05.24 в 15:27