Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Карнобат: За гражданите няма абсолютно никаква опасност!

Павел Маринов: Няма изтичане на опасни вещества в реката. Очакваме резултатите от канализационните шахти

За гражданите на Карнобат няма абсолютно никаква опасност! В това увери кметът Георги Димитров.

"Проблемът се превръща в стопански, защото този завод вече втори ден не работи", заяви той пред БНР.

Днес се очакват резултатите от изследванията на водните проби, взети от канализационните шахти на територията на кабелния завод в Карнобат. На 5-ти април измервателни уреди отчетоха изтичане на отровни газове от една от шахтите в предприятието. Рано сутринта вчера 6 жени бяха обгазени, като след медицински преглед и изписани медикаменти, те бяха освободени за домашно лечение. Ситуацията изглежда странна, защото три дни институциите не могат да установят източника на замърсяването. 

На територията на кабелния завод в Карнобат, който се намира в Северната промишлена зона на града, има съмнения за 3 обгазявания с циано и сероводород. Сигналите са от петък - в края на миналата седмица, в понеделник в 22 часа през нощта и вчера рано сутринта. 

При последното обгазяване 6 жени от предприятието са се почувствали зле, имали са затруднение с дишането, гадене и парене в очите. Вчера служителите на завода отказаха да влязат в помещенията, а днес в 7 сутринта, когато започва първата смяна, пред бариерата стоеше само охранител.

По случая вече се извършва проверка от Районната прокуратура, обясни прокурор Мария Маркова. 

"Към настоящия момент се извършват проверки. Такива са възложени по Закона за съдебната власт. Целта е да бъдат установени източниците на замърсяване с циановодород. Дали същите представляват опасност за здравето на населението, както и на околната среда. При констатиране на високи стойности и при наличието на данни за състав на престъпление от общ характер, ще бъде образувано досъдебно производство.

Снемат се сведения на лица, иззети са проби от шахтите на производствените бази, разположени на територията на шахтата. Установяват се високи  концентрации на сероводород и циановодород.

Констатираните високи дози са дали основание да се възложи тази проверка са данни от 5 април".

Какво са установили до момента контролните органи и какво предстои, посочи директорът на Регионалната екоинспекция в Бургас Павел Маринов.

"Установи се, че няма изтичане на опасни вещества в реката. Очакваме да излязат резултатите на водните проби в канализационните шахти.

Ние не сме издавали предписания днес предприятието да бъде затворено. Явно е по решение на ръководството.

Докато нашите хора са работили, не е имало миризма, но в рамките на  последните три дни е установявано три пъти изтичане на газ от канализационната шахта от бившата производствена площадка на тракторния завод, който е приватизиран".

Паника сред жителите на Карнобат няма, увери кметът Георги Димитров

"Но има хора, които се страхуват, понеже отделни медии пишат гръмки слова".

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловно-рибарското сдружение "Странджа" в Болярово проведе отчетно събрание

Председателят на Управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев присъства на отчетното събрание на Ловно-рибарско сдружение "Странджа" в Болярово днес, съобщиха от Общината. Ловците отбелязват 140 години от началото на организираното ловно движение в България. Сред гостите на събранието бяха също директорът на Държавно..

публикувано на 17.05.24 в 13:04

"Зеленият уикенд" в Бургас започва с Карнавал на биоразнообразието

С Карнавал на биоразнообразието започва Зеления уикенд днес. Над 150 деца от 22 учебни заведения са заявили участие. Организатори са Българска фондация "Биоразнообразие" в партньорство с Община Бургас и РИОСВ-Бургас. Темата тази година е "Бургас на три езера", а шествието ще започне в 17.00 ч. от площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на..

обновено на 17.05.24 в 12:15

Ремонтират ул. „Константин Величков“в Бургас в понеделник

Временна организация на движението ще бъде въведена  от 08:00ч. до 17:00 ч. на 20 май по бургаската ул. „Константин Величков“, в района на бл. 20 в ж.к. „Лазур“, съобщават от Общината. Причината е  извършването на строително-ремонтни дейности по пътната настилка. Лентите за движение по улицата ще бъдат затваряни на етапи. Преминаването на превозни..

публикувано на 17.05.24 в 12:07

148-та година от бунта по време на Априлското въстание отбелязват в Бояджик

В ямболското село Бояджик днес ще бъде отбелязана  148-та година от въстаническия бунт. Неговото потушаване е сред най-кръвопролитните събития от Априлското въстание.  Пред паметника на Априлци, издигнат в края на селото, ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя от наследници  на  участници в бунта. Въстанието в Бояджик е..

публикувано на 17.05.24 в 08:51

Бургас ще отбележи Деня на геноцида над българския народ по време на османското иго

17 май се отбелязва в Бургас като Ден на геноцида над българския народ по време на османското иго, съобщават от Общината. Това е факт след решение на Общинския съвет в града. Мястото за поклонение пред паметта на загиналите е  Българово. Програма 11:30 часа Заупокойна молитва в храм „Св. Атанасий“,  отслужена от отец Захарий 11:50 часа..

обновено на 17.05.24 в 08:43

Водата ще бъде спряна днес в няколко части на Бургас

Водата ще бъде спряна днес в няколко части на Бургас, съобщават от ВиК. Причината е извършването на строително-монтажни дейности.  Вода няма да има от 9.00 часа до 16.00 часа в района около болница "Сърце и Мозък", както и в част от к-с Лазур - улиците "Поморие", "Васил Петлешков", "Велико Търново", "Поп Грую" и "Юрий Венелин".  Поради възникнала..

публикувано на 17.05.24 в 08:15

Държавата даде имот на Приморско за градски парк

С решение на правителството Община Приморско получава държавни имоти в гр. Приморско.  Те са с обща площ 14 012 кв. м и ще бъдат използвани за изграждане на общински градски парк с алеи за озеленяване и места за отдих, зони за спорт (игрища) и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра,..

публикувано на 16.05.24 в 17:02