Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира проект за зелена трансформация на градове и региони в Бургас

Снимка: Община Бургас

Стартира проекта "Euro-MED BAUHAUS", финансиран по Програма "Евро-Средиземноморски басейн" за периода 2021-2027, съобщават от община Бургас. Този проект има за цел да съчетае иновативни решения, устойчивост и гражданско участие за зелена трансформация на градовете и регионите в Евро-Средиземноморския регион.

Euro-MED BAUHAUS ще представи подходи за подобряване на градската среда, фокусирайки се върху зелените пространства, устойчивостта и естетиката. Проектът се осъществява с участието на 10 партньора от Италия, Гърция, Хърватска, Белгия, Испания, Словения, Босна и Херцеговина и България - представители на местни власти, университети и компании, специализирани в градско планиране.

Сред ключовите дейности, които ще бъдат изпълнени в рамките на проекта, са въвеждането на онлайн инструмент за гражданско участие, провеждането на състезание тип хакатон за зелени решения, пилотно прилагане на екологосъобразни решения в градска среда и създаването на жива лаборатория за зелена трансформация.


По публикацията работи: Християна Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храм ще градят в сливенското село Панаретовци

След 200 годни от основаването си село Панаретовци, Сливенско,  инициативен комитет от местни млади хора започна да търси средства за изграждането на църква. За поредна година селото посреща Великденските празници без камбанен звън и празнична литургия. Храмът ще носи името „Въздвижение на Свети кръст Господен“, определено е мястото му и има дадена..

публикувано на 05.05.24 в 07:43

Великден е! Христос воскресе!

Днес е най – големият християнски празник - Възкресението на Исус Христос , символ на победата над смъртта и обещанието за вечен живот. Възкресение Христово отразява в най-пълен вид християнската догма, а именно – вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят. На този празник християнската религия чества връщането на Исус..

публикувано на 05.05.24 в 07:30

Христос Воскресе! Бургас посрещна Великден пред храма

Христос Воскресе!  Стотици бургазлии се стекоха пред катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий".  Представители на бургаското православно духовенство отслужиха Пасхална служба в храма. Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа.  Службата бе излъчвана на живо на две видеостени пред храма, за да може всички..

публикувано на 05.05.24 в 00:57

Видеостени ще предават пасхалната служба в Бургас

Представители на бургаското православно духовенство ще отслужат Пасхална служба в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започва в 23:30 часа.  Службата ще бъде излъчвана на живо на две видеостени, които ще бъдат разположени пред храма, за да може всички присъстващи да бъдат съпричастни..

публикувано на 04.05.24 в 14:15

Пуснаха обществена поръчка за пътни ремонти в Малко Търново

Обществена поръчка е обявена за „Извършване на текущи ремонти на участъци от общинска пътна и уличната мрежа на територията на община Малко Търново“. Прогнозната стойност е около 670 000 лв.  В рамките на обществената поръчка са предвидени дейности по текущо поддържане и ремонт за участъци от общинска пътна и уличната мрежа на територията на община..

публикувано на 04.05.24 в 13:50

Продължава благотворителната кампания за най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хил.  Кампанията за спасяването на храма започва през 2017 годна и до момента са събрани около 130 хил. лева, като с тях е започнат..

публикувано на 04.05.24 в 12:00

В Ямболско багрят яйцата днес

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли боядисването на яйцата за събота. Баба Маринка от село Ботево си припомня вече отдавна забравен начин за..

публикувано на 04.05.24 в 11:00