Над 300 нови кафяви кофи от 120 л за събиране на биоразградими отпадъци ще бъдат раздадени безвъзмездно на търговските обекти в Поморие преди началото на активния летен сезон. Предстои и разяснителна кампания.
Освен заведенията, нови кофи ще получат училищата, детските градини, МБАЛ – Поморие, хотели, пазари и други обекти, генериращи биоразградими отпадъци. Кофите са обозначени с надпис „Само за хранителни отпадъци“, като в тях могат да бъдат изхвърляни хранителни изделия и остатъци, местни и млечни продукти, черупки от яйца, утайка от кафе, градински отпадъци и цветя. Не е разрешено изхвърлянето на пластмасови и метални опаковки, както и изделия от бита. Дейността е във връзка с реализирането на съвместен проект между общините Бургас, Поморие и Несебър, чрез който бе открита анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци. Капацитетът й 30 000 тона отпадъци годишно. Системата разгражда отпадъците и произвежда компост и метан. От полученият биогаз се очаква да бъде получавана около 5 млн. kWh/y киловатчаса годишно електрическа енергия.
Освен на търговските обекти, до края на годината предстои да бъдат раздадени още над 1300 кафяви кофи в Поморие, Каблешково и Ахелой. Предстои и разяснителна кампания, в която гражданите и бизнеса да бъдат запознати с измененията на наредбата, която забранява неконтролираното изгаряне на биоотпадъци; депонирането и/или обезвреждането на им, в случай че могат да бъдат рециклирани или оползотворени на територията на страната.
Трудна година отчитат от лозаро-винарския бранш в Бургаска област. Основните неблагоприятни фактори са от природно естество - поредното горещо и сухо лято, съчетано с пролетни аномалии като слана, сняг, измръзване на лозите и градушка. Предстои през септември гроздобер, който ще покаже какви ще бъдат добивите и каква ще е реколтата. Към изброените..
Колежът по туризъм към Бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е домакин на Дискусионен форум „Туризъм: образование - бизнес - местна власт“. Форумът е под патронажа на министрите на образованието и на туризма. Има за цел да събере на едно място представители на образователните институции, туристическия бизнес и местната..
Поевтиняване на природния газ с близо 2 процента през септември предлага "Булгаргаз". Това става ясно от внесеното от компанията заявление, което трябва да бъде одобрено от енергийния регулатор (КЕВР). Ако това стане, през следващия месец синьото гориво ще се продава за близо 61 лева без такси и налози. В ценовия микс влизат доставки по..
Фирмата, която предлага парасейлинг, при падане от който загина 8-годишното момче в Несебър, не е била проверявана от Инспекцията по труда за спазване на трудовото законодателство. Такава проверка предстои. Днес екип на бургаската Инспекция по труда провери за нередности хотел в Слънчев бряг. В акцията се включи и министърът на труда и социалната..
Хотелиери от Слънчев бряг обмислят протест, срещу липсата на ред и законност в най-големия български курорт, който е 75% държавен. Това съобщи за БНР Бургас Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. По думите му превозни средства, теглени от животинска тяга не би трябвало да бъдат в..
Ресторанти, барове, кафенета и други заведения все по-често имат дигитални менюта с предлаганите от тях храни и напитки. Те обаче могат да се използват само като допълнение към традиционните, но не и да ги заместят, коментира по БНР основателят на некомерсиалния проект „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. „Закачени са на чадърите на плажа или са..
Правителството ще подготви Закон за учредяване на Национален фонд "България днес и утре". Новата структура ще координира стратегическия процес по изграждане и налагане на единен бранд на България в международен план. Това стана ясно от приетата законодателна програма на правителството до края на годината. Стъпки за учредяване на Национален..
Колежът по туризъм към Бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е домакин на Дискусионен форум „Туризъм: образование - бизнес - местна..
Трудна година отчитат от лозаро-винарския бранш в Бургаска област. Основните неблагоприятни фактори са от природно естество - поредното горещо и сухо..