Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриват духовната красота на Атон в Регионална Библиотека "Пейо К. Яворов"

В Регионалната библиотека на Бургас "Пейо К. Яворов" ще разкрият духовната красота на Атон с фотоизложба до средата на месец май. Тя е едно необикновено пътешествие в сърцето на духовната география. 
Посетителите ще се насладят на визуален разказ, изтъкан от векове история и мистицизъм, запечатан в кадрите от Света гора. От древни манастири, пропити с молитви и монашески живот, до величествени природни пейзажи, всяка фотография е врата към по-голямо духовно прозрение.
Изложбата се реализира с подкрепата на професор Румен Пенин и доц. д-р Димитър Желев.

На 9 май от 19:00 часа ще се проведе лекция-презентация на д-р Асен Бонджев, която ще запознае присъстващите с информация по темата „Стара Европа“.
Така археолозите наричат Балканите отпреди 7000 г. Именно тук възникват първите европейски култури.
Какво показват ДНК данните за произхода на траките? Какво духовно знание ни завеща Орфей? Защо именно траките представят България във възможно най-добрата й светлина пред света?


На 22 май от 18.30 часа ще се състои представяне на първа книга от новия проект на Деси Дюлгерян – фентъзи, епичната сага „Равновесие” в библиотеката.
„Историята ще се води от гледна точка на трима главни героя и така читателят ще “отскача” постоянно от единия край на света до другия. 
Създала съм сложен, атрактивен свят и съм го населила с причудливи и нестандартни герои. Разказвам легенди, прокарвам в сюжета немислимото и провокирам.“, споделя Деси Дюлгерян.


На 31 май от 10:00 до 13:30 часа ще бъде представена стихосбирката „Бургаска пролет“ брой 19.
Общинският съвет на Сдружение на пенсионерите, който обединява 35 клуба на пенсионерите с 2000 членове, ще представи стихосбирката "Бургаска пролет" 19-ти брой.
Към сдружението функционира литературен клуб "Марияна Велева".



По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновиха още една знакова сграда в центъра на Бургас

Завърши ремонта с фасадна реставрация на стара частна сграда на бургаската ул. „Александровска“. Това става възможно  с административното съдействие на Общината и чрез осигуреното финансиране на Министерството на културата. През 2022 г. стартира серия от процедури за спасяване на старите къщи в централната част на Бургас, информират от Общината...

публикувано на 15.05.24 в 11:46

Бургас ще отбележи Деня на геноцида над българския народ по време на османското иго

17 май се отбелязва в Бургас като Ден на геноцида над българския народ по време на османското иго, съобщават от Общината. Това е факт след решение на Общинския съвет в града. Мястото за поклонение пред паметта на загиналите е  Българово. Програма 11:30 часа Заупокойна молитва в храм „Св. Атанасий“,  отслужена от отец Захарий 11:50 часа..

публикувано на 15.05.24 в 11:25

ИАРА зариби Гребен канал - Ямбол

Близо 7000 рибки бяха пуснаха във водата на Гребен канал - Ямбол, съобщи Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Служителите от сектор "Рибарство и контрол" - Стара Загора" с териториален обхват Ямбол, присъстваха на зарибяването. Рибките са от вида шаран с тегло 150 грама.   Зарибителният материал беше дарен от фирма и е с..

публикувано на 15.05.24 в 09:36

Ще има отново фермерски пазар в Сливен

Пореден фермерски пазар на местни производители от региона организира Община Сливен. Той се планира за 25 май пред сградата на Общината. И този път предвиденият максимален брой шатри е 15. Желаещите да се включат с продукция, могат да го направят в срок до петък - 17 май, включително, съобщи Община Сливен. 

публикувано на 15.05.24 в 09:21

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир в помощ на приюта за кучета

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир. Средствата от продажбата на билети ще отидат за Общинския приют за безстопанствени кучета в града. Инициаторите са единадесетокласниците от Немската езикова гимназия "Гьоте", а в инициативата им ще се включат и ученици от английска "Гео Милев", природо-математическата "Акад. Никола..

обновено на 15.05.24 в 08:38

В Сливенска и Бургаска област по АМ „Тракия“ има различни ограничение за МПС

Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщава, че движението на автомобили по АМ„Тракия“ трябва да се извършва с повишено внимание в област Сливен, от км 268 до км 271 в посока Бургас. Причината е монтажни дейности на мрежа за птици. Ограничена е аварийната лента, а участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срокът за приключването е до 17 май.  Също до петък..

публикувано на 15.05.24 в 07:50

Информационно събитие-концерт в Бургас на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Бургас ще бъде домакин на заключително информационно събитие, представящо постиженията по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. Програмата е с бюджет от почти 3 млрд. лева и е една от десетте оперативни програми на Република България, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. Общата цел на..

обновено на 14.05.24 в 17:34