Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флейтисти от Турция идват за „СОЛиСиМи – Младежки музикални дни“


Двама млади флейтисти от Турция се включват в програмата на фестивала „СОЛиСиМи – Младежки музикални дни“, който се открива днес в Бургас. Те ще са част от концерта „Звукът на Европа“ – една колаборация на Фондация „Солинария“ с асоциацията на начинаещите творци от Люксембург и камерния оркестър на Хасково. Музикантите са ученици на проф. Айля Улудере, която е един от най-известните музиканти и преподаватели по флейта в Турция. 

"Много ми е приятно, че в Бургас ще бъдем заедно и с други солисти, които ще пристигнат от Люксембург. Значи ще има още по-голямо семейство от децата на Европа. За нас ще бъде вторият ни концерт, снощи бяхме в Хасково. В програмата има произведения от Бах, Вивалди, Моцарт и отделно проф. Борислава Танева, която е голям символ на този фестивал, защото тя е и композитор и професор по пиано и всъщност събра всички тези деца, за да музицират и да са заедно на сцената", каза 

Концертът „Звукът на Европа“ е във втория фестивален ден от музикалната програма на „СОЛиСиМи – Младежки музикални дни“, утре 11-ти май от 19 часа в дома на НХК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорен уикенд в Бургас

Ансамбъл „Филип Кутев“ се завръща в Бургас. На 7 юни от 20.00 часа, на сцената на Летен театър. Националният фолклорен ансамбъл ще представи новаторски концерт, който ще бъде под съпровода на Врачанска филхармония, а в него ще участват над 140 човека танцьори, музиканти и екип. Зрителите ще се насладят на премиерни за Бургас, музикални и танцови..

публикувано на 04.06.24 в 11:40

Почетният консул на Монголия в Скопие рисува илюстрациите към бургаски алманах

Държавните документи в Монголия, в миналото се пишели под формата на поеми. Това е изворът и на съвременната монголска поезия, разказа един от гостите на Международния фестивал „Свято слово“ в Бургас – монголецът Леетив Намдаг Жанчивин. Колоритният поет бе за първи път в морския град и остана впечатлен от литературния форум.  "Монголските..

обновено на 04.06.24 в 10:36

От сряда започва МФФ "Атлиманска огърлица" в Китен

От 5 до 8 юни в Морския парк на град Китен, община Приморско, ще се проведе XIII-то издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица 2024“. Той ще се проведе под мотото „Фолклорът - от древност до вечност“, обясни за БНР Бургас основателят и директор на фестивала Златка Ставрева.  „До този момент тези, които са заявили..

публикувано на 04.06.24 в 09:10

Христо Мутафчиев: Пари за култура има, но те трябва да се отразят на доходите на хората

Пари за култура в момента  има, но важното е те да достигнат до хората и да се отразят на техните доходи. Коментира в Ямбол председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Министерството на културата разполага с един от най-големите бюджети, откакто съществува, подчерта Мутафчиев : „Почти 500 млн. лева са вече парите за култура, за целия..

публикувано на 04.06.24 в 08:41

Предстои "Киноваканция" в Бургас

В рамките на три дни, от 14 до 16 юни, в зала „Тончо Русев“ на Дома на Нефтохимика - Бургас любителите на седмото изкуство ще се пренесат в света на българското кино с фестивала „Киноваканция“. Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на най-новото от игралното, документално и анимационно българско кино. През последните години най-новото..

публикувано на 03.06.24 в 13:29

Бургас е домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал

От 6 до 9 юни 2024 г. Бургас ще бъде домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. В града на поетите ще има четения и професионални срещи на повече от 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти и национални институции от черноморските държави Турция, Грузия, Украйна, Румъния и България. В рамките на трите фестивални дни..

публикувано на 03.06.24 в 13:06

В събота започва Burgas Open Fest

На 8 юни (събота) от 18:00 часа, дворът на НХК ще бъде домакин на тазгодишното издание на Отворен фестивал Бургас (Burgas Open Fest). Събитието е насочено към любителите на музикалното и визуално изкуство и обещава разнообразна и вълнуваща програма, съобщи Община Бургас.  На входа посетителите ще имат възможността да разгледат фотоизложба и базар за..

публикувано на 03.06.24 в 11:11