„Маниак съм на тема обеци. Обожавам да си купувам всякакви ръчно правени. Всичко тръгна от сбирка с приятелки-събрахме се да правим обеци. Работя с полимерна глина. Нямахме подходящи цветове и така се роди идеята да ползваме подправки, за да направим цветовете, които са ни нужни. С куркумата и черния пипер стават много красиви нюанси. С кафето също, а там се запазва и ароматът. От подправките минавам към сушените плодове. Имам нова колекция с драконов плод. В момента се боря да направя обеци в въглен."
Подправките и билките носят символика и свое значение, което също е закодирано в бижутата на Деси Петрова. Обеците с роза са най-предпочитани. Тя е за любов, подсилва женската енергия и това се оказа доста търсено, разказва майсторката.
Тематично лятото идва с обеци с морска и с хималайска сол. Те придават бляскав и грапав ефект на бижуто. Солта предпазва и пречиства от негативна енергия, което е другата важна причина да я ползвам. Водораслото, известно като супер храна-спирулината, също създава омаен морски синьо-зелен нюанс. Тези обеци наричаме бижутата на русалките. Всеки иска да носи морето със себе си през цялата година, пояснява Деси.
Доста време й отнема да си измисли име, но точното идва ненадейно-съседското куче се казва „Багра“ и освен благозвучието, Деси Петрова осъзнава, че това е и което тя прави-обагря обеците с подправки.
Повече чуйте в звуковия файл.
Оксана Желяпова е родена в град Кишинев в смесено семейство на молдовка и българин и с корени от град Твърдица, район Тараклия в Молдова. Тя е юрист по образование. Българските й корени са от Сливенския район и местния град Твърдица. Бесарабската българка спечели титлата „ Мисис България Вселена 2022“, като каузата, с която участва е да..
България влезе в Гинес с най-голямата кучешка торта в света. Тя бе представена в София. Автор е д-р Костадин Шанков, ветеринарен лекар и специализиран кучешки готвач. Организатор и рекордьор е най-голямата верига зоомагазини у нас . Тортата е с размери –2 на 2 метра и тегло точно 305,8 кг. Приготвена е изцяло от натурални продукти, отговарящи..
Световноизвестният клоун Паоло Нани пристига в България за турне в четири града със своето улично представление „Джекил на лед“. Бургаската публика ще може да го види на 27 септември от 18:00 ч. на сцена „Охлюва“ в Морската градина. Входът е свободен, а сладоледът – безплатен. Преди спектакъла, от 17:30 ч., със свое шоу ще се включи и Ивомир Игнатов..
10 години от преобразуването си в културен център отбелязва петвековният Безистен в Ямбол. Днес и утре в средновековната сграда и пространството около нея ще бъдат открити изложби, арт-ателиета и концерти. Отбелязването на 10 -те години от трансформирането на емблематичната за Ямбол сграда на Безистена от покрит базар в културен и..
Зоопарк Бургас вече е дом на двойка червенокоремни тамарини, познати още като белоусти, заради шарката около муцуната им. Това са първите екземпляри от този вид, които могат да бъдат видени у нас, и тяхното присъствие е атракция както за посетителите, така и за любителите на екзотичната природа. Миниатюрните маймунки впечатляват със своето..
Сини рози, букет с артишок, екзотични цветя – това са само малка част от творческите вдъхновения на бургаската флористка Веселина Михайлова. Характерно за букетите и аранжировките, които прави е спонтанността, нестандартната идея и богатите съчетания на растенията. За Веси цветята са живот. Тя разговаря с тях и им пее, защото за нея те..
Морският град отново събра жители и гости за традиционния фестивал „Сладкото чудо на Созопол“, посветен на местната созополска дамга. На площад „Кулата“ местни майстори-сладкари показаха своите умения и пазени с години семейни рецепти. Сред тях беше и телевизионният кулинар шеф Иван Звездев, а голям интерес предизвика участието на..
Оксана Желяпова е родена в град Кишинев в смесено семейство на молдовка и българин и с корени от град Твърдица, район Тараклия в Молдова. Тя е юрист по..