Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да отглеждаш зеленчуци с вкуса от детството на село

Снимка: Даниела Костова

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци?  За да потърси отговори на тези въпроси, кореспондентът ни Даниела Костова посети ямболското село Ханово. 
На гости на сме на Ива и Георги, тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са избрали родното село на Георги –Ханово за да създадат своята зеленчукова градина, такава каквато трябва да бъде според техните разбирания.
В Дания се занимават с коренно различни неща. Той е професионален шеф-готвач в ресторанти със звезди "Мишлен", а нейната професия е ландшафтен архитект. Резкият завой направили първо от любопитство, второ – с голям ентусиазъм и трето, но не на последно място: "С идеята да направим някаква промяна, да мислим извън кутията", обяснява Георги.


В момента градината им е три декара, а  до скоро тук  е била ливада. "Навсякъде около нас беше поляна със смесени треви, която в началото просто окосихме. Сложихме кашон навсякъде, който се разгражда, а съответно тревите под него също се разграждат и стават на храна за микроорганизмите. Отгоре сме насипали 15 см компост и слама за пътеките. Разчитаме да отглеждаме здрава почва и оттам нататък растенията да имат добър имунитет"
"Отглеждат сезонни зеленчуци по технология, щадяща почвата - без оран, копане, обработки, фрезоване. За пестициди и химични торове и дума пък не може да става. казва Ива. "Сеем само нехибридни, стари сортове, които да ни напомнят на вкуса от детството на село. Дълго търсихме и правихме подбор на семена за домати, пипер, краставици....
  

Има ли регенеративното земеделие бъдеще в нашата страна, където торенето и пръскането са сред най-популярните операции.
 "Моето лично мнение е, че до четири-пет години това ще стане преобладаващата част земеделие", казва Георги. "Когато виждаш резултатите, виждаш и смисъла. От една страна за природата и за нас, хората, от друга – добивът, вкусовите и хранителни качества са по-добри спрямо това да се обработва земята по конвенционален начин", добавя Ива. 
Двамата  се включват и в инициативата на община Тунджа „На гости на Тунджа". В тяхната градина ще идват групи деца на различна възраст. Вратите на фермата им са най-широко отворени за най-малките. За тях са подготвили и опитно поле, в което децата да засаждат семенца с помощта им. Чакат ги и много изненади, игри и забавления.
Чуйте повече в репортажа.
Снимки: Даниела Костова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ученици преди изпит.

Успехът на бургаските десетокласници е над средния за страната, но и те са с тройки по математика

Успехът на бургаските десетокласници от националното външно оценяване е по-висок от средния за страната , съобщиха от Регионалното управление на образованието, след като по-рано през деня Министерството на образованието и науката представи анализа си на общите резултати. Най-отчетлива е разликата по информационни технологии и дигитални компетенции..

публикувано на 26.06.24 в 14:59

Енергийна общност, с участието на граждани, изгражда ВЕИ на плувния комплекс в "Славейков"

Тази седмица община Бургас ще обяви покана за включване в гражданско сдружение „Енергийна общност“.  В него с парична вноска могат да участват физически и юридически лица. Целта на дружеството е изграждане на фотоволтаична централа, чиято електроенергия общината ще изкупува за нуждите на плувния басейн в к-с „Славейков“. Иновативният проект в..

публикувано на 26.06.24 в 14:13

Вероятността от пожари е по-голяма в западната част на Странджа

В западната част на Странджа, общините Болярово и Средец вероятността от горски пожари е по-голяма и има нужда от по-специално внимание, смята Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа". Останалата част от планина е по-влажна и там рядко се случват пожари. Според него обаче държавата не прави достатъчно, за да превантира пожарите у нас.  "..

публикувано на 26.06.24 в 13:00
Кандидат-студенти на изпит.

Таксите в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се увеличават с до 50 лева

Увеличение с 50 лева на годишните такси за обучение в повечето бакалавърски специалности на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ предвижда проект за решение на Министерския съвет за таксите за кандидатстване и обучение в държавните ни университети и висши училища. В специалности с пренасищане на пазара на труда с кадри – като „Икономика“ – е..

публикувано на 26.06.24 в 10:49

Кв. Русалка в Свети Влас ще е без вода до 15 часа

До 15 часа ще бъде спряно водоподаването в кв. Русалка в Св. Влас, съобщават от водното дружество в Бургас. Там се работи по свързване на ВиК връзки. В Бургас без вода от 9 до 17 часа са живущите на ул. "Гладстон" в участъка между ул. "Самуил" и ул. "Княз Борис" и на ул."Любен Каравелов" в участъка между ул. "Гладстон" и ул. "Шейново" . Там се..

публикувано на 26.06.24 в 09:34

Затварят части от ул. „Чаталджа“, ще се работи нощем

Във връзка с изграждане на промишлен водопровод под ул.„Чаталджа“ и необходимостта от прокопаване на улицата, от община Бургас информират, че в пет вечери ще бъдат затваряни участъци от нея. На 26 юни няма да се движат превозни средства в отсечката от ул. „Осогово“ до ул. „Мургаш“.  На 27 юни се затваря зоната от ул. „Мургаш“ до ул. „Ген. Вл...

публикувано на 26.06.24 в 09:17

Дадоха зелена светлина за изграждане на две кръгови кръстовища в Меден рудник

Общинският съвет даде зелена светлина за изграждане на две нови кръгови кръстовища в жк "Меден рудник". Съветниците одобриха изменение на регулационните планове на зона „А“ и зона „Д“ и регулационния план на Промишлена зона „Юг – запад“, за да може да се обособяват новите съоръжения. Първото кръгово кръстовище ще бъде на пресечката на бул. „Захари..

публикувано на 25.06.24 в 16:43