Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В етнокухнята на РИМ - Бургас:

Директорът на Бургаския музей Милен Николов сготви пролетна гозба от Котленско

Рецептата е за свинско с лапад, зелен лук и гьозум

В кулинарната ни рубрика "Сготвено с любов" в предването "Ева в неделя" днес ще обърнем внимание на зеленолистните зеленчуци, които когато са пресни и прясно набрани съдържат в себе си големи количества желязо. Затова са незаменим помощник на тялото при борба с анемията и пролетната умора. Те съдържат в отлични дози и много други полезни вещества сред които фибрите, фосфора, магнезия, калция, фолиевата киселина, растителния протеин, витамините А и С.

В Нощта на музеите директорът на бургаския музей Милен Николов сготви в етнокухнята свинско с лапад, зелен лук и гьозум. Пролетна гозба, която той знае от своите майка и баба. 




"Необходими са ви 500 – 700 свинско месо, 2-3 връзки лапад, 2 -3 връзки зелен лук, 2 връзки гьозум, 1 връзка магданоз , зехтин и кисело мляко. Рецептата е популярна с агнешко, но и със свинско става много вкусна, като месото трябва да е по - мазничко, да не сухо! Тази гозба се прави с олио или мас, но аз ще използвам зехтин и той ще предаде много хубав вкус на ястието!", каза Николов. 

 

Лападът расте навсякъде из страната и е изключително непретенциозен и устойчив вид зеленчук. Огромно предимство е, че е една от първите свежи култури напролет, заедно със спанака, киселеца и копривата и затова е толкова ценна българска храна от растителен произход. Най-често го ползваме за супа, постни ястия с ориз, с месо и като плънка за баници и други закуски. Добра алтернатива е на лозовите листа за сарми. 

повече може да чуете в звуковия файл: 


Без значение коя от зелениите избирате, важно е те да бъдат с ярко зелен цвят, тънки дръжки и цели листа, без кафеникави петна по тях. Това значи, че ще получим най-доброто, което този зеленчук предлага като възможности - хранителни и здравословни, каза още Милен Николов: 

"В миналото много са готвили с коприва, лапад, киселица, лобуда. Използвали са ги още през Средновековието. В нашата рецепта месото трябва да се поизпържи за 10 минути, за да може да си пусне сока и да се "запечата", така ще остане сока вътре в месото. Добавяте нарязания и задушен лапад и зеления лук, слагате и гьозума, това е тайната на тази гозба! Слагате вода, някои които обичат да е по- рядко може да сложат повече, сол и червен пипер. Изчаквате ястието да заври на силен огън и след това намалявате котлона на 1. След час ястието е готово и може да го поднесете с кисело мляко."

повече може да чуете в звуковия файл: 


повече може да видите във видеото ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дегустация на космическа храна и много забавления в Авиомузей Бургас

През 1961 година Юрий Гагарин излита в Космоса и прави първата обиколка около Земята. Полетът остава в историята на човечеството като първото изстрелване на човек в Космоса, а датата 12 април се превръща в  Международен ден на космонавтиката и авиацията .  Авиомузеят на Летище Бургас ще отбележи празника с интересна програма...

обновено на 12.04.25 в 13:18

Фестивал на роботиката се провежда в Бургас

28 отбора от 18 града, както и отбор от българското училище в молдовския град Тараклия, ще се включат във фестивала на роботиката FIRST® LEGO® League, който се открива в Бургас днес.  Състезание с роботи, Лего изложение, представяне на иновативни проекти и прожекции на документални филми са включени в програмата на форума.  Фестивалът на роботиката ще..

публикувано на 12.04.25 в 10:46

Бургас е домакин на фестивала за LEGO роботика

Бургас отново е домакин на най-мащабния световен фестивал за LEGO роботика. На 12 април в Международния конгресен център ще се проведе състезанието от сезон DIVE с участници от 18 населени места, включително Тараклия (Молдова). Събитието включва състезания с роботи, презентации на проекти, демонстрации, форум за опазване на океаните и вечерен хепънинг..

публикувано на 11.04.25 в 14:30

Над 1000 вина Совиньон блан от целия свят ще се борят за медали в Бургас

Министрите на туризма Мирослав Боршош и на земеделието и храните Георги Тахов се очаква да открият днес 16-тото международно състезание на вината от сорта Совиньон блан, което тази година ще се проведе в Бургас. Конкурсът е затворено за външни посетители събитие и се следи от ценители и колекционери от цял свят. В тазгодишното издание ще се включат..

публикувано на 11.04.25 в 08:05

Водолази картографираха 28 обекта за гмуркане

28 обекта по Южното Черноморие са подробно описани и картографирани от водолазите от сдружение "Приятели на морето- Бургас". Инициатор е д-р Стефан Миринчев. Картата включва обекти за гмуркане от Несебър до Резово. Според д-р Миринчев това е трудоемко начинание, което си заслужава, защото досега у нас не е правено. Сред местата са феноменът..

публикувано на 10.04.25 в 10:00

Магичното шоу "Отвъд реалността" гостува в Бургас

Магичното шоу "Отвъд реалността" гостува в Бургас днес. Носителят на множество награди, сред които и купата "Мистър Сенко", Starboy Ayvon ще представи на публиката едни от най-впечатляващите илюзии в света.  Жена и десетки предмети ще полетят на няколко метра във въздуха, зрителите ще видят най-бързата телепортация и, разбира се, жена ще бъде..

публикувано на 08.04.25 в 09:00