Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В етнокухнята на РИМ - Бургас:

Директорът на Бургаския музей Милен Николов сготви пролетна гозба от Котленско

Рецептата е за свинско с лапад, зелен лук и гьозум

В кулинарната ни рубрика "Сготвено с любов" в предването "Ева в неделя" днес ще обърнем внимание на зеленолистните зеленчуци, които когато са пресни и прясно набрани съдържат в себе си големи количества желязо. Затова са незаменим помощник на тялото при борба с анемията и пролетната умора. Те съдържат в отлични дози и много други полезни вещества сред които фибрите, фосфора, магнезия, калция, фолиевата киселина, растителния протеин, витамините А и С.

В Нощта на музеите директорът на бургаския музей Милен Николов сготви в етнокухнята свинско с лапад, зелен лук и гьозум. Пролетна гозба, която той знае от своите майка и баба. 




"Необходими са ви 500 – 700 свинско месо, 2-3 връзки лапад, 2 -3 връзки зелен лук, 2 връзки гьозум, 1 връзка магданоз , зехтин и кисело мляко. Рецептата е популярна с агнешко, но и със свинско става много вкусна, като месото трябва да е по - мазничко, да не сухо! Тази гозба се прави с олио или мас, но аз ще използвам зехтин и той ще предаде много хубав вкус на ястието!", каза Николов. 

 

Лападът расте навсякъде из страната и е изключително непретенциозен и устойчив вид зеленчук. Огромно предимство е, че е една от първите свежи култури напролет, заедно със спанака, киселеца и копривата и затова е толкова ценна българска храна от растителен произход. Най-често го ползваме за супа, постни ястия с ориз, с месо и като плънка за баници и други закуски. Добра алтернатива е на лозовите листа за сарми. 

повече може да чуете в звуковия файл: 


Без значение коя от зелениите избирате, важно е те да бъдат с ярко зелен цвят, тънки дръжки и цели листа, без кафеникави петна по тях. Това значи, че ще получим най-доброто, което този зеленчук предлага като възможности - хранителни и здравословни, каза още Милен Николов: 

"В миналото много са готвили с коприва, лапад, киселица, лобуда. Използвали са ги още през Средновековието. В нашата рецепта месото трябва да се поизпържи за 10 минути, за да може да си пусне сока и да се "запечата", така ще остане сока вътре в месото. Добавяте нарязания и задушен лапад и зеления лук, слагате и гьозума, това е тайната на тази гозба! Слагате вода, някои които обичат да е по- рядко може да сложат повече, сол и червен пипер. Изчаквате ястието да заври на силен огън и след това намалявате котлона на 1. След час ястието е готово и може да го поднесете с кисело мляко."

повече може да чуете в звуковия файл: 


повече може да видите във видеото ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В огледалото на времето: Изложба показва модата от средата на XIX в. до първата половина на XX в. (СНИМКИ)

Изложба „Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в.“, която гостува в Бургас разказва за облеклото на нашите предци. Тя е на Държавна агенция „Архиви“. В нея са представени над 120 снимки и оригинални артефакти, които проследяват промяната в облеклото и аксесоарите в един от най-интересните..

публикувано на 15.06.25 в 14:00

Избрах успеха: Три от най-вдъхновяващите българки ще разкажат в Бургас за своя път към върха

Т е са успешни и обичани от всички. Златните момичета на България Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн идват в Бургас, за да ви разкажат лично какъв е пътят към успеха. Ще ви признаят каква е цената да си на върха на спортната слава и как се печелят битките, които никой не вижда. Колко е трудно да се изправиш, след като си паднал и..

публикувано на 15.06.25 в 09:30

Водолази откриха сезона на остров Света Анастасия с традиционно почистване на морското дъно

Водолази от сдружение "Приятели на морето - Бургас" и техни гости от страната и чужбина, участваха в откриването на сезона на остров Света Анастасия.  Те направиха спускане до новооткрития подводен парк и извършиха традиционното почистване на морското дъно, което предприемат всяка година по това време.  В инициативата се включиха повече от..

публикувано на 15.06.25 в 08:00

AVIARIUM отваря врати в Бургас

Над 30 вида свободно пуснати папагали, шоу програма с пъстрите птици, музикална изненада от талантливите „Морски песъчинки“ и специален гост - певицата Деси Слава. Това предстои по време на официалното откриване днес на AVIARIUM в Експозиционен център Флора. AVIARIUM Бургас ще бъде отворен до началото на месец септември, без почивен ден, с работно..

публикувано на 14.06.25 в 11:09
архив

Откриват летния сезон на остров "Света Анастасия“ (ОБНОВЕНА)

С миди на тенекия, китари на плажа и атракции за всички гмуркачи, които модерно наричаме дайвъри, днес се открива официално летният сезон на остров "Света Анастасия" край Бургас. Той, както знаете, е единственият обитаем остров по българското Черноморие.  В 11.00 часа е предвиден празничен водосвет в старинната малката църква "Свето Успение..

публикувано на 14.06.25 в 07:30

„Цирк в парка“ кани малки и големи в ж.к. „Меден рудник“ – Бургас

Жонгльори, мимове, кокилари, театрали и фокусници ще превърнат откритото пространство до Младежкия международен център в ж.к. „Меден рудник“ в истински празник на съвременните циркови изкуства на 28 юни. Фестивалът „Цирк в парка“ носи подзаглавие „Завръщане към корените“ и цели да върне талантливите бургаски артисти отново у дома. Организаторите..

публикувано на 13.06.25 в 14:00
перуанско голо куче

Голи кучета дефилират за първи път в България на киноложка изложба в Обзор

Международна киноложка изложба под егидата на световната организация FCI събира над 240 кучета от различни породи на градския стадион в Обзор до 15 юни. За първи път в България зрителите ще видят на живо мексикански и перуански голи кучета – редки и екзотични породи с хилядолетна история, съобщи Община Обзор. В състезанието се включват собственици и..

публикувано на 13.06.25 в 12:30