Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В етнокухнята на РИМ - Бургас:

Директорът на Бургаския музей Милен Николов сготви пролетна гозба от Котленско

Рецептата е за свинско с лапад, зелен лук и гьозум

В кулинарната ни рубрика "Сготвено с любов" в предването "Ева в неделя" днес ще обърнем внимание на зеленолистните зеленчуци, които когато са пресни и прясно набрани съдържат в себе си големи количества желязо. Затова са незаменим помощник на тялото при борба с анемията и пролетната умора. Те съдържат в отлични дози и много други полезни вещества сред които фибрите, фосфора, магнезия, калция, фолиевата киселина, растителния протеин, витамините А и С.

В Нощта на музеите директорът на бургаския музей Милен Николов сготви в етнокухнята свинско с лапад, зелен лук и гьозум. Пролетна гозба, която той знае от своите майка и баба. 




"Необходими са ви 500 – 700 свинско месо, 2-3 връзки лапад, 2 -3 връзки зелен лук, 2 връзки гьозум, 1 връзка магданоз , зехтин и кисело мляко. Рецептата е популярна с агнешко, но и със свинско става много вкусна, като месото трябва да е по - мазничко, да не сухо! Тази гозба се прави с олио или мас, но аз ще използвам зехтин и той ще предаде много хубав вкус на ястието!", каза Николов. 

 

Лападът расте навсякъде из страната и е изключително непретенциозен и устойчив вид зеленчук. Огромно предимство е, че е една от първите свежи култури напролет, заедно със спанака, киселеца и копривата и затова е толкова ценна българска храна от растителен произход. Най-често го ползваме за супа, постни ястия с ориз, с месо и като плънка за баници и други закуски. Добра алтернатива е на лозовите листа за сарми. 

повече може да чуете в звуковия файл: 


Без значение коя от зелениите избирате, важно е те да бъдат с ярко зелен цвят, тънки дръжки и цели листа, без кафеникави петна по тях. Това значи, че ще получим най-доброто, което този зеленчук предлага като възможности - хранителни и здравословни, каза още Милен Николов: 

"В миналото много са готвили с коприва, лапад, киселица, лобуда. Използвали са ги още през Средновековието. В нашата рецепта месото трябва да се поизпържи за 10 минути, за да може да си пусне сока и да се "запечата", така ще остане сока вътре в месото. Добавяте нарязания и задушен лапад и зеления лук, слагате и гьозума, това е тайната на тази гозба! Слагате вода, някои които обичат да е по- рядко може да сложат повече, сол и червен пипер. Изчаквате ястието да заври на силен огън и след това намалявате котлона на 1. След час ястието е готово и може да го поднесете с кисело мляко."

повече може да чуете в звуковия файл: 


повече може да видите във видеото ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В село Безмер започва „Тунджа - творчество и иновации“

В ямболското село Безмер днес на площада от 15:00 часа ще започне 13-ти Международен младежки фестивал „Тунджа - творчество и иновации“. Фестивалът ще предложи различни състезателни игри, сред които пейнтбол, дрифт картинг, щафетно трасе, стрийтбол и сумо анимации.   Предвидени са също арт работилници, свободни игри и интерактивни..

публикувано на 13.09.25 в 13:43

Бургас е домакин на Четвъртия Фестивал на способностите

Бургас е домакин на Четвъртия Фестивал на способностите, който се провежда през целия съботен ден в Морската градина, пред Пантеона. Събитието се организира от Българската асоциация на лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) със съдействието на Община Бургас. През целия ден посетителите ще могат да разгледат и да се включат в 26 ателиета, в които..

обновено на 13.09.25 в 11:56

Капибара уикенд в зоопарк Бургас

„С Капи отново на училище“ е мотото на уикенда, който започва в бургаския зоопарк, съобщават оттам.  През двата почивни дни гигантският симпатяга Капи, който вече е готов за училище с пъстра капи-раничка, кани всички на весело приключение. Капи обича да играе с капибарите Тара, Марта, Адонис и Косара – и с радост ще си направи снимка с всеки..

публикувано на 13.09.25 в 09:20

Водолази отново ще почистват морското дъно около Моста в Бургас

Водолази от цялата страна се събрат в Бургас, за да се включат в почистването на морското дъно около Моста. Акцията ще се проведе днес, 13 септември, от 10:30 часа. Тя се организира от Сдружението с нестопанска цел “Приятели на Морето – Бургас” и ще се проведе под мотото “Да запазим чисти морето и морския бряг заедно”.  Почистването..

обновено на 13.09.25 в 08:25

Пътеката на саблеклюна край Атанасовско езеро с обновена визия и нови атракции

Едно от най-посещаваните кътчета за природолюбители в Бургас – Пътеката на саблеклюна, вече е изцяло реновирано. Промяната е реализирана от Българска фондация Биоразнообразие по проект Empower Us, който цели социално-икономическо овластяване на крайбрежните общности и устойчиво развитие на региона. Обновеното пространство предлага нови..

обновено на 11.09.25 в 10:45

Диана Фъртунова разказва „Легенди от крепостта Русокастро“

Диана Фъртунова издаде книгата си „Легенди от крепостта Русокастро“. В нея има три художествени разказа, вдъхновени от реални археологически находки, открити при разкопки на едноименната средновековна крепост. Сюжетите са развити в исторически достоверен контекст и пренасят читателите назад във времето, каза при представянето на книгата..

публикувано на 10.09.25 в 09:50

В Созопол се провежда фестивалът "Вино и любов"

Фестивалът "Вино и любов" съчетава вкуса на качественото вино и красотата на изкуството. Стартът на събитието бе даден от зам.-кмета на Созопол Тодор Дамянов. Програмата днес и утре включва италианска вечер с Моника Карагенова и „The Style“, както и шоуто „Flamingo“. На феста участват 6 винопроизводители. Могат да се дегустират био храни,..

публикувано на 07.09.25 в 15:00