Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В етнокухнята на РИМ - Бургас:

Директорът на Бургаския музей Милен Николов сготви пролетна гозба от Котленско

Рецептата е за свинско с лапад, зелен лук и гьозум

В кулинарната ни рубрика "Сготвено с любов" в предването "Ева в неделя" днес ще обърнем внимание на зеленолистните зеленчуци, които когато са пресни и прясно набрани съдържат в себе си големи количества желязо. Затова са незаменим помощник на тялото при борба с анемията и пролетната умора. Те съдържат в отлични дози и много други полезни вещества сред които фибрите, фосфора, магнезия, калция, фолиевата киселина, растителния протеин, витамините А и С.

В Нощта на музеите директорът на бургаския музей Милен Николов сготви в етнокухнята свинско с лапад, зелен лук и гьозум. Пролетна гозба, която той знае от своите майка и баба. 




"Необходими са ви 500 – 700 свинско месо, 2-3 връзки лапад, 2 -3 връзки зелен лук, 2 връзки гьозум, 1 връзка магданоз , зехтин и кисело мляко. Рецептата е популярна с агнешко, но и със свинско става много вкусна, като месото трябва да е по - мазничко, да не сухо! Тази гозба се прави с олио или мас, но аз ще използвам зехтин и той ще предаде много хубав вкус на ястието!", каза Николов. 

 

Лападът расте навсякъде из страната и е изключително непретенциозен и устойчив вид зеленчук. Огромно предимство е, че е една от първите свежи култури напролет, заедно със спанака, киселеца и копривата и затова е толкова ценна българска храна от растителен произход. Най-често го ползваме за супа, постни ястия с ориз, с месо и като плънка за баници и други закуски. Добра алтернатива е на лозовите листа за сарми. 

повече може да чуете в звуковия файл: 


Без значение коя от зелениите избирате, важно е те да бъдат с ярко зелен цвят, тънки дръжки и цели листа, без кафеникави петна по тях. Това значи, че ще получим най-доброто, което този зеленчук предлага като възможности - хранителни и здравословни, каза още Милен Николов: 

"В миналото много са готвили с коприва, лапад, киселица, лобуда. Използвали са ги още през Средновековието. В нашата рецепта месото трябва да се поизпържи за 10 минути, за да може да си пусне сока и да се "запечата", така ще остане сока вътре в месото. Добавяте нарязания и задушен лапад и зеления лук, слагате и гьозума, това е тайната на тази гозба! Слагате вода, някои които обичат да е по- рядко може да сложат повече, сол и червен пипер. Изчаквате ястието да заври на силен огън и след това намалявате котлона на 1. След час ястието е готово и може да го поднесете с кисело мляко."

повече може да чуете в звуковия файл: 


повече може да видите във видеото ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатен курс обучава на практични умения по самозащита

За втора поредна година в програмата на Младежкия  международен център-Бургас е включен курс по самозащитата. Занятията са безплатни и се провеждат един път седмично в сградата ММЦ-Бургас в комплекс "Меден рудник".  Радостина Николова притежава II дан по Полицейска лична защита, и на участниците в курса предава своя опит като инструктор към..

публикувано на 23.07.25 в 14:45

В Созопол се намира единствената подводна каменна гора на нашата планета

През 1958 година любители водолази регистрират за първи път отделни дървета, без да знаят, че става въпрос за подводна каменна гора от епохата на Миоцена.  Тя се намира в района на Созопол и засега на науката не е известен друг подобен природен феномен. Геоложките слоеве доказват възраст от 20 милиона години , разказа пред БНР доц...

публикувано на 22.07.25 в 17:00

Фестивал на виното ще се проведе за 13-а година в Бургас

От 25 до 27 юли Бургас отново ще бъде домакин на Wine & Spirits Fest 2025. Международният конгресен център на Морска гара ще събере почитатели на виното, спиртните напитки и автентичната фермерска храна в три дни, посветени на вкуса и вдъхновението. Тринадесетото издание на фестивала ще предложи над 400 вида вина и напитки за дегустация и..

обновено на 22.07.25 в 11:02

Бургас отново посреща Международния фестивал „Дни на куклите“

Бургас ще се превърне в столица на кукления театър между 10 и 15 август, когато за 12-а поредна година на откритата сцена „Охлюва“ ще се проведе Международният куклен фестивал „Дни на куклите“. Събитието ще събере трупи от България, Германия, Турция, Чехия и Бразилия и ще предложи на публиката шест вечери, изпълнени с куклени спектакли, музика,..

публикувано на 21.07.25 в 15:30

„Деултум – малкият Рим в Тракия“ събира любителите на историята в археологическия резерват

На 26 юли Националният археологически резерват „Деултум“ край село Дебелт ще бъде домакин на античния фестивал „Деултум – малкият Рим в Тракия“. Събитието отбелязва 45 години от началото на археологическите проучвания на първата римска колония на територията на днешна България. Фестивалът ще събере групи за исторически възстановки от цялата..

публикувано на 20.07.25 в 14:00

Вечер, посветена на морето в Поморие

Вечер, посветена на морето,  предстои в Поморие от 19.00 ч. в двора на Посетителския център по рибарство и морско дело. Пред местни и туристи  ще бъдат представени книгите: „Морето и Анхиало. Древност и съвремие” с автор Любка Николова и „Рибарски рецепти. Морски спомен от Поморие” със съставител и художник Анелия Григорова.   Григорова,..

обновено на 17.07.25 в 12:10

Започва мотосъборът край Кипилово в местността "Сайганица"

Началото на Мотосъбор „Кипилово 25“ ще бъде  дадено тази вечер от 21 часа в местността „Сайганица.“ Събитието, организирано от Мотоклуб „Лястовица 33“ и Община Котел, се е утвърдило като традиция и символ на свободния дух. Мотосъборът ще продължи до неделя, 20 юли.  По време на събора гостите ще могат да се включат в мотошествие до град Котел, да..

публикувано на 17.07.25 в 12:00