Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ето кой проект спечели конкурса за издигането на кръст в Созопол

Проектът на арх. Кирил Арнаудов спечели конкурса „Монумент християнски кръст и парково пространство около него в гр. Созопол“, организиран от сдружение с нестопанска цел „2600 години Созопол“. Мястото – лесопарк „Санта Марина“ е одобрено от Общинския съвет в Созопол и благословено от Сливенския митрополит .

„Това е най-силният символ на християнството. Той ще обедини обществото, а туристите ще видят, че тук живеят смирени християни“, каза председателят на сдружението Слави Неделчев.

Журито, в състав – председател гл. арх. на Община Созопол арх. Радост Георгиева, председателят на църковното настоятелство отец Димитър, председателят на Общинския съвет в Созопол Станимир Андонов, инж. Стефка Кирилова и 7 от членовете на сдружението, разгледаха 4 проекта. 

На второ място се класира екипът от студенти 5 курс на УАСГ в състав Летисия Димитрова, Калоян Демерджиев и Христо Узунов. Според журито този проект е бил на изключително високо ниво на концепция и представяне. Техният проект беше наречен „Пътят към водата“ , тъй като кръстът беше заобиколен от водно огледало.

Друг от проектите представяше християнския символ във вид на морски вълни. А трети вплиташе кръста в платно на лодка.

„Във всеки от проектите има по нещо интересно и нещо, което ми харесва“, каза кметът Тихомир Янакиев, който присъстваше на презентацията , но не сподели своя фаворит, за да не повлияе на преценката на журито.

Арх. Радост Георгиева каза, че идеята е много хубава, защото, на първо място – създава се монумент и второ – създава се обществен елемент . „Този комплекс ще се превърне не само в духовно, но и в туристическо място“, заяви тя.

С най-много гласове журито избра проекта на арх. Кирил Арнаудов. Неговият кръст е висок 26 метра, включително и постамента, на който има герба на Созопол. Този размер беше зададен от сдружението, за да кореспондира с 2600 години от създаването на Созопол.

Конструкцията е метална, но олекотена, облечена с панели от изкуствен камък. Монументът е осветен, така че да се вижда от всякъде на влизане в Созопол. Осветлението е фотоволтаично.

До него ще има достъп от панорамния път, от комплекса „Санта Марина“ и ще има връзка с параклиса Света Марина. От района на кръста ще се вижда и морето край къмпинг „Златна рибка“, а от всякъде на влизане в Созопол – светещия християнски символ.

В обграждащото парково пространство ще има беседка, в която ще бъде поставено мултимедийно табло с най-важните обекти в Созопол. В постамента на кръста има пространства, които може да се използват за оборудването за осветлението или за временни експозиции на музейни експонати. Помещението е с размери 7х7 метра и високо 6 метра.

Според арх. Арнаудов изработването на съоръжението ще е евтино и лесно.

Следващите стъпки ще бъдат изработката на технически проект и събиране на средства за изграждането на монумента.

Все още не е изчислено колко ще струва изработването на монумента. Средствата се събират само с дарения.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Край ямболското село Голям манастир се провежда българо-гръцки събор

В местността „Църквичката“ край ямболското село Голям манастир ще се проведе традиционният българо-гръцки събор. Организатори са община Тунджа и изселници от селата Генерал Инзово и Голям манастир. Съборът ще се проведе за 15 година до възстановения параклис „Свети Атанасий Велики“ на Манастирските възвишения, съобщи кметът на община Тунджа Станчо..

публикувано на 16.06.24 в 08:30

Близо 116 млн. лв. са преведени за подпомагане на животновъди

Близо 116 млн. лв. са преведени по 10-те интервенции за „Обвързано с производството подпомагане за животни“ на допустимите за подпомагане животновъди за Кампания 2023. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, който участва в откриването на Националното изложение на породата Ил дьо Франс, което се проведе в Сливен...

публикувано на 15.06.24 в 15:34

Кампанията "Знам какво изхвърлям" помага на домакинствата в Поморие

33 домакинства от бл. 13 в кв. „Свобода“ в Поморие се включиха в кампанията „Знам какво изхвърлям“, съобщават от Общината. В рамките на един месец генерираният отпадък ще бъде разделно събиран и сортиран по вид.  Преди да бъде изхвърлен в определените за целта контейнери, експерти ще анализират и събират данни за правилното разделяне на отпадъците и..

публикувано на 15.06.24 в 10:35

"Ден до пладне" на 15 юни:

За 17-ти път Европа е футбол.  След снощното откриване на първенството между отборите на Германия и  Шотландия, завършил с 5 на 1 за домакините, днес предстоят три срещи, в които играят Унгария срещу Швейцария от  16.00 часа, в 19 часа е мачът между Испания и Хърватия, а Италия ще играе срещу  Албания в 22.00 часа. Темите днес в предаването,..

публикувано на 15.06.24 в 08:53
Снимката е илюстративна

Академия за родители ще има тази събота в Бургас

Лекции и занимания по теми за бременността и родителството ще се състоят тази събота, 15 юни, в Бургас. Събитието ще се проведе в Експоцентър Флора. 20 специалисти ще разясняват проблемите, които могат да възникнат при ранното детско развитие, кърменето, раждането и други. Над 15 лекции и занимания са част от активностите, които..

обновено на 15.06.24 в 08:19
снимката е илюстративна

Търсят строителен надзор за укрепването на две свлачища в област Бургас

Обществена поръчка е отворена за избор на изпълнител на строителния надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. В област Бургас са включени два обекта. Сред тях са укрепване на АМ „Тракия“ в участъка от 342-и до 348-и км, както и за укрепване на свлачището на пътя Слънчев бряг – Бургас в отсечката между 225-и и 226-и км...

публикувано на 14.06.24 в 18:29

Пълен одит на Агенцията за борба с градушките, разпореди министър Тахов

Пълен одит и проверка на Изпълнителната агенция за борба с градушките е разпоредил министъра на земеделието Георги Тахов. Проверката е разпоредена на база медийни публикации и информация в публичното пространство за ефективността на структурата при работата ѝ. Министър Тахов заедно с министъра на транспорта Георги Гвоздейков участваха в свикания от..

публикувано на 14.06.24 в 18:18