Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес, 3 юни:

Балетният спектакъл "Сънят на Пилат" гостува на бургаска сцена

Танцовата мистерия е по музика на Стефан Димитров

Балетният спектакъл "Сънят на Пилат" гостува днес на сцената на Бургаската опера. Държавна опера-Стара Загора ще представи танцовата мистерия по музика на Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев. Балетната трупа е под ръководството на примабалерината, хореограф и педагог Силвия Томова. В спектакъла участват още хорът и оркестърът на Старозагорската опера под диригентството на маестро Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев. 

В ролята на Маргарита е примабалерина Анелия Димитрова, Фредерико Пинто е в ролята на Майстора, албанецът Фиорди Лоха – Пилат Понтийски, Богдана Сергеева ще танцува в ролята на Хела/Низа, Томоки Ишиго от Япония ще бъде Котаракът Бегемот/Юда, а мексиканецът Марсело Молина ще бъде в ролята на Воланд. 

„Сънят на Пилат” по музиката на големия български композитор на популярна и филмова музика Стефан Димитров се превърна в знаково събитие в културния живот на България. 

Въпреки че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“, оригиналната интерпретация на Стефан Димитров в спектакъла не се опира на текста, а вместо това умело улавя сюреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа. Заглавията на двете действия – „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Фауст“ на Гьоте например, и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство. Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежо, мелодично тълкование на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили, коментират експертите. 

Проникновени любовни сцени, библейски сюжети, нежност и жестокост се преплитат в „Сънят на Пилат“ с модерни режисьорски и хореографски решения и качествена музика под палката на диригента Владимир Бошнаков.  

Балетният спектакъл гостува на бургаска сцена тази вечер,3 юни от 19.00 ч, на сцената на Държавна опера - Бургас. 
По публикацията работи: Стефка Бакърджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Редакторите на "Море" със заявка за нови рубрики и визия на списанието

Бургаското списание "Море" е с нова визия и нови редактори - Добрина Топалова и Бина Калс. Това е вторият брой за тази година и първо издание след избора на ново ръководство на Сдружение "Бургаска писателска общност", което издава списанието с финансовото съдействие на Община Бургас. За акцентите в  обновената концепция и подбора на автори,..

публикувано на 04.07.24 в 11:36

В продажба са билетите за конкурса "Бургас и морето"

Два формата на "Бургас и морето" ще представят тази година българската авторска музика в края на юли. Освен традиционния Национален конкурс за песен "Бургас и морето", Община Бургас стартира и конкурс за млад изпълнител "Бургас и морето". Новият формат е своеобразно продължение на запазената марка на конкурса и е насочен изцяло към подкрепа и откриване..

публикувано на 03.07.24 в 16:28
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени на концерта по повод 10 години БНР Бургас през 2022 година.

Лятното турне на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристига в Бургас

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристигат в Бургас с лятното си турне и с новия си албум. Заглавието и на двете е "!Удивителни Въпросителни?". Музикантите ще се качат на сцената на Летния театър в Бургас тази вечер от 20:30 минути. Според изпълнителят, първият сингъл "Заедно сами " е подготвил появата на албума, но самият албум..

публикувано на 03.07.24 в 11:34

Изложба разказва за символиката в българските пафти

Изложба „Пафтите – вселена от знаци“ ще бъде открита днес в Етнографската експозиция в Бургас. Тя гостува от Регионалния исторически музей в Русе и в нея са представени пафти от края на 19 и началото на 20 век. Представени са  39 ювелирни закопчалки за колан от колекция от над 200 чифта.  Коланните украшения са част от традиционното..

публикувано на 03.07.24 в 11:05

Балетна школа "Сияние" с дебютен спектакъл в Дома на НХК

Балетната школа "Сияние" с ръководител балетмайстор-педагог Габриела Стефанова днес ще представи детския танцов спектакъл "Празникът на сезоните". Събитието е от 18 часа в Дома на НХК.   Спектакълът е дебютен за децата от балетната школа към Народно читалище "Фар-1946г" в Бургас. Спектакълът е и магистърски проект по балетна..

обновено на 03.07.24 в 10:52

Катя Христова открива изложбата си "О, миг поспри!"

Художничката Катя Христова открива днес своя изложба в Регионалната библиотека "Пейо Яворов" в Бургас. Тя е под надслов „О, миг поспри“ и включва около 30 картини. В тях авторката пресъздава две теми, които я вълнуват:  "Темите, които ме вълнуват са обърнати към природата и единението на човека с нея, онези дзен мигове, в които ти спира..

публикувано на 03.07.24 в 09:05

Защо в Синеморец направиха Фестивал на мисълта?

"С Фестивал на мисълта в Синеморец искаме да провокираме повече хора да използват повече неща, които имат смисъл - мисъл духовност и култура".  Това сподели в интервю за БНР Христо Кулеков, организатор на събитието.  Тази вечер е втората и ще бъде прожектиран филмът на Николай Василев "Ваклуш" - от 20.30 часа на Летния театър в Синеморец,..

публикувано на 02.07.24 в 12:51