Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНТ, БНР и БТА обединяват усилия за съхраняване на историческата памет

Милен Митев: Разговорът за българската история и култура трябва да започне от обществените медии

Автор:
Снимка: Ани Петрова

Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция обявиха съвместната инициатива под надслов "14 века България в Европа". На обща пресконференция генералните директори на трите обществени медии заявиха намерението си да работят заедно за реализирането на тази инициатива. Те се стремят да насочат вниманието към приноса на България в Европа и отговорността към историческата памет.

В рамките на инициативата ще бъдат отбелязвани значими за страната годишнини в периода 2024 – 2032 г., с акцент върху предстоящата през 2031 г. 1350-годишнина от основаването на Първата българска държава.  Сред значимите дати, залегнали в календара на инициативата, са 200-годишнината от издаването на "Рибния буквар" на Петър Берон, 1170 години от създаването на първата българска писменост от светите братя Кирил и Методий, 1100 години от признаването на Българската патриаршия и др. Заключителните събития ще са свързани с 1400-годишнината от създаването на Стара Велика България и 270 години от написването на "История славянобългарска" от св. Паисий Хилендарски през 2032 година.

В интервю за предаването "Terra Култура" генералният директор на БНР Милен Митев сподели за значимостта на инициативата:

"Факт е, че информационният поток е много наситен и хората често обръщат внимание на това, което се случва днес, забравяйки за важните събития от миналото. Именно тук е ценността на програмата "Христо Ботев" и предавания като "Terra Култура", които ни карат да се спрем и да се замислим за историческия контекст".

Според Митев "България има своето място в Европа не само като географско и териториално пространство, но и като културен и духовен център." Той подчерта, че инициативата е започнала като идея на Българската национална телевизия, но скоро е "прегърната" от БНР и БТА.

"Не бива да се фокусираме само върху годишнината от основаването на българската държава, но и върху други значими дати и юбилеи, които ще отбележим до 2032 г.", добави той.

Генералният директор на БНР акцентира и върху важността на партньорствата с други медии, държавни институции, образователни и научни организации като БАН, които вече изразиха желание да работят съвместно с обществените медии.

"Обществените медии са тези, които трябва да започнат разговора за българската история и култура, като използват своите изразни средства, за да запознаят аудиторията с важните годишнини“, каза Митев.

Емил Кошлуков,Кирил Вълчев и Милен Митев

На въпроса как би се обърнал към бъдещия ръководител на БНР, който ще бъде на този пост през 2031 г., той отговори:

"Към всеки следващ ръководител бих отправил посланието най-напред да оцени направеното до момента, преди да реши кое от него да остави и кое да промени. Историята е багаж, който понякога може да бъде тежък, но и много ценен." 

Митев отбеляза, че в последните години БНР се е модернизирала не само технологично, но и като отношение към аудиторията. Важно е обществените медии да продължат да създават качествено съдържание и да достигат до своята аудитория чрез различни платформи, включително социалните мрежи и новите технологии. В тази връзка той спомена за предстоящото създаване на мобилно приложение на БНР и редизайн на сайта.

"Нашата цел е да бъдем навсякъде, за да може аудиторията да ни намери по удобен за нея начин. Заедно с това ще изграждаме технологична инфраструктура, с която колегите да работят ефективно", завърши той.

Инициативата "14 века България в Европа" е амбициозна и дългосрочна, като целта е да се създаде приемственост и последователност в работата на обществените медии, които да продължат да информират и образоват обществото за важните исторически събития и тяхното значение.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Институтът "Ройтерс": БНР сред лидерите по доверие в България

Като най-бедна страна в ЕС с постоянно намаляващо население и малко хора, готови да плащат за новини, България предлага ограничени бизнес възможности в медийния сектор извън сливания и придобивания. Това се казва в частта за страната ни в годишния доклад за 2024 на Института "Ройтерс" към Оксфорд Digital News Report. Традиционните медии..

публикувано на 17.06.24 в 17:23

Ден на отворените врати в общественото радио /ГАЛЕРИЯ/

Традицията продължава! БНР Бургас организира днес Ден на отворените врати!  Поводът е 12-ият рожден ден на медията, която отваря врати официално на 31 май 2012 година.  Дойдоха ни на гости деца, младежи, родители... Най-малкият ни гост бе Момчил, който е само на една седмица. Той, заедно с майка си Мария и по-големият си батко Пламен!..

обновено на 31.05.24 в 16:32

БНР Бургас: Последвайте ни и в TikTok

По случай 12-ия рожден ден на БНР Бургас, екипът ни разширява своя хоризонт и стъпваме на медийната сцена на платформата Тик Ток! Освен деня на отворените врати, който организирахме днес, както и изнесеното ни студио в Поморие след 17 часа, ние решихме да отбележим своя рожден ден с два специални видеоклипа.  Първият разказва историята на радиото от..

обновено на 31.05.24 в 16:08

БНР-Бургас празнува рожден ден в Поморие на 31 май

Лятото идва с 12-тия рожден ден на БНР-Бургас! Навръх празника обществената медия дава старт на лятното си турне. „Нека да е лято!“ ще кажем първо от Поморие. На 31 май ще огласим главната улица от 17 до 19 часа. В открито студио ще говорим с поморийци за туристическия сезон, духа на града и неговите хора.  Наши гости ще са..

обновено на 31.05.24 в 14:32

Ден на отворените врати в БНР-Бургас на 31 май

Традицията продължава! БНР-Бургас отново обявява Ден на отворените врати. Поводът е 12-ият рожден ден на медията на 31 май. Елате да видите как се прави любимото ви радио-очакваме ви на улица „Филип Кутев“ 2 от 10 до 16 часа. Може да разгледате студиата, редакциите на журналистите и да се разходите из уникалната сграда, която е..

обновено на 30.05.24 в 15:46

Писателят Боян Боев пред "Детско царство": Вдъхновяват ме истории, които докосват!

Вдъхновява ме животът и историите, които се случват на всеки един обикновен човек. Има истории, които до такава степен ме докосват, че аз се вдъхновявам да ги разкажа, за да достигнат до по-голяма аудитория. Това сподели в предаването "Детско царство" на 19 май писателят Боян Боев. Той е  автор на книгите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва"..

обновено на 19.05.24 в 11:16

От детска градина "Златното ключе", БНР Бургас стартира Маратон на четенето

БНР Бургас започна маратон на четенето сред детските градини и училищата в града. Екипът на обществената медия чете на малчуганите едни от най-интересните сюжети от книжката „Приказни истории с БНР Бургас“ . Нашето издание, в което разказите са създадени от деца за деца.  Днес посетихме Детска градина „Златното ключе“.  Възпитаниците му..

публикувано на 09.04.24 в 17:17