Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюзикълът „Здравей! Как си приятелю?“ ни пренася на терасата в Морската градина на Бургас

Снимка: Музикален театър


Бургас е първата спирка от турнето на музикалния театър с мюзикъла „Здравей! Как си приятелю?“. Правим го като жест към бургазлии, защото действието в спектакъла се развива именно тук, в морската градина, каза директорът на музикалната институция Еделина Кънева. 23 песни на Стефан Диомов разказват историята.

Идеята идва на оперната прима след участието й в хитовия „Мамма миа“ на софийска опера. Тогава решила, че ще е чудесно да се направи спектакъл с българска музика. Първият композитор, за когото се сетила бил Стефан Диомов и неговите изключително запеваеми и шлагерни песни. 

"Много вълнуващо е, "Добър ден море", това е една много забравена песен, която аз много харесвам. Нейната премиера е преди 50 години, а ние я пеем в началото на спектакъла акапела, т.е. без оркестър. Ние излизаме на сцената, пеем "Добър ден море", на 19 гласа и след това оркестърът започва в същата тоналност, и ако ние сме мръднали и на йота, веднага всички ще разберат, че не е точно така както трябва. Вътре присъства, разбира се заглавието на спектакъла „Здравей! Как си приятелю?“, "Приятели", "Искам тази нощ нещо да ти кажа", вътре има песни, които хората не са чували доста отдавна", каза Еделина Кънева. 

Еделина Кънева разказа още, че самата тя е силно свързана с Бургас, тъй като кариерата й  започва именно от операта в морския град. 

Режисьор на мюзикъла е Камен Воденичаров, сценографията и костюмите са на Николина Костова – Богданова, а хореограф е Йоанна Стоянова.

След шест пълни салона в столицата, над сто души изпълнители, хор и оркестър излизат на сцената на Летния театър на 20-ти юни от 20 часа.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Сцена под Сините камъни“ започва от днес в Сливен

В Сливен предстои VII Национален детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“. Вече превърналият се в традиция актьорски форум привлича и посреща в разгара на лятото млади театрални формации от страната.  Официалното откриване днес ще бъде в зала „Зора“ от 16:30 ч. В конкурсната програма на фестивала са включени спектакли на..

обновено на 21.06.24 в 08:38

156 таланти от страната и чужбина се включиха в конкурса "Аз имам дарба"

156 участници от страната и чужбина се включиха в 11-ото издание на юнския национален конкурс „Аз имам дарба“, който се провежда днес и утре в Бургас. Певци, танцьори, а ктьори и художници представиха днес своите таланти в Морското казино в града. Награждаване на лауреатите в конкурса е т ази вечер от 18 часа на откритата сцена "Охлюва"...

публикувано на 20.06.24 в 16:49

Тематична вечер "Шапка ви свалям!" ще се състои в Бургас

Литературна вечер с елементи на театралност и модно ревю ще се състои в Дома на писателя в Бургас на 26 юни, от 18, 30 часа. То е наречено "Шапка ви свалям!". Четенето включва поетични и белетристични творби, в които този знаков и за двата пола аксесоар присъства като сюжет или елемент от повествованието. Също така произведения, вдъхновени от образа..

публикувано на 20.06.24 в 15:53

Операта „Графиня Марица“ ще бъде представена на бургаска сцена

Операта „Графиня Марица“ от унгарския композитор Имре Калман, ще зарадва любителите на жанра в петък вечер. Под палката на Димитър Косев, зрителите ще проследят любовната история на барон Коломан Жупан с графинята. В главните роли гостуват водещите солисти на Музикалния театър – Добрина Икономова и Пеньо Пирозов. „Графиня Марица“..

публикувано на 20.06.24 в 14:10

В кино ателие с режисьора Илкер Савашкурт може да се създаде филм за Бургас

"Стъпки в създаването на документални филми" e безплатно кино ателие, водено от популярния режисьор Илкер Савашкурт, познат с многобройните си международни адаптации на телевизионни предавания и реклами. Инициативата е включена в програмата на Международен кино фестивал Бургас, който се реализира с подкрепата на Община Бургас. Завършените проекти ще..

публикувано на 20.06.24 в 13:41

ПФА "Странджа" набира изпълнители

Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ обявява конкурс за длъжностите оркестрант – гъдулка и оркестрант – гайда, съобщават от Община Бургас. Кандидатите трябва да са на възраст до 35 години и да имат минимум средно специално образование. Изискването към тях е да представят три кратки изпълнения – бавна мелодия, равноделен и неравноделен размер,..

публикувано на 20.06.24 в 13:33

Летни занимания за деца в бургаските читалища

Различни занимания за деца ще се провеждат в бургаските читалища през това лято.  Школа по керамика ще се провежда в  НЧ "Пенчо Славейков 1983"  всеки четвъртък от 17:30 ч. В ч италище „Св. св. Кирил и Методий 1985“ ще има  настолни игри и пъзели - от понеделник до петък. НЧ "Паисий Хилендарски 1928" ще посрещне децата с арт школа в съботите..

публикувано на 20.06.24 в 13:18