Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На старта на летния сезон:

"Съюзът на собствениците" в Слънчев бряг с остра реакция срещу ремонта на пътя Сарафово - Бургас (ОБНОВЕНА)

Община Бургас: Дейностите няма да бъдат спряни, но фирмата е поела ангажимент за предсрочното им завършване


В спешен порядък да се преустанови и замрази ремонта на пътя  "Сарафово" - Бургас. За това настояват от "Съюза на собствениците" в Слънчев бряг и определят дейностите по време на летния туристически сезон като "недопустими".

От браншовата организация на курортния комплекс изпратиха писмо,  адресирано до МРРБ в лицето на служебния министър Виолета Коритарова - Касабова, служебния министър на туризма Евтим Милошев, областния управител на Бургас Мария Нейкова, кметът Димитър Николов, както и до Областното пътно управление.

Кое налага този ремонт да се осъществи точно сега - в разгара на туристическия сезон, питат от браншовата организация.

"Независимо от алтернативното трасе и съдействието на пътна полиция в Бургас, „тапите", които се образуват на входа на гр. Бургас от към магистрала "Тракия" и от северния обход на града са невъобразими. И това е само началото на сезона, а разбираме че проектът ще се осъществява до края на месец юли. На практика, Бургас е откъснат и от двете посоки, защото двата пътнико-потока се сливат и отнема часове автомобилите да се придвижат. Вярно е, че участък, на който е започнат ремонт в момента, е с лоша инфраструктура, но е недопустимо рехабилитацията на пътя да се прави точно сега", пишат в позицията от Съюза на собствениците в "Слънчев бряг".

Според браншовиците, тези ремонти водят до вреди и отрицателни оценки за българския морски туризъм. 

"Говорим за привличане на повече български туристи, за възможностите на уикенд туризма! Вие как си представяте българите да предпочетат нашето Черноморие при положение, че ще трябва да чакат по 2 или 3 часа в „тапа" за да влязат в Бургас и то в пика на летния сезон?  Не малка част от хората, които работят в хотели и обекти в Слънчев бряг например, са от Бургас - някой пътуват от ж.к. "Меден рудник". Тези хора започнаха да се отказват от работата си, защото не могат да приемат, че ще пътуват до работните си места по 2 или 3 часа всеки ден в двете посоки."

В своята позиция, те обръщат внимание и на предпоставките за пътни инциденти предвид струпването на автомобили.

Дейностите няма да бъдат спряни, но фирмата изпълнител е поела ангажимент за предсрочното им завършване, заявиха от Община Бургас. Началникът на отдел "Пътна безопасност" Иван Гюлев поясин:

"Отсечката от републикански път I9 получи одобрение за финансиране в държавния бюджет през април. Разрешението от АПИ за строителство е от края на май. Ремонтът стартира веднага след него. Отсечката е в изключително лошо състояние и нямаше как да издържи голямото натоварване през активния летен сезон. Ремонтът не може да се отложи за есента, защото при тази несигурна политическа обстановка има голям риск средствата да се загубят и да изпаднем в невъзможност да се ремонтира тази отсечка."

Гюлев посочи, че забавянето е с движението от Сарафово, макар и да се пропускат автомобили в две ленти и уточни, че изграденият Северен обход осигурява бързо придвижване и бързо включване на автомобили от София към Слънчев бряг без да се налага да влизат в Бургас:

"Имаме съдействието на КАТ, които регулират движението сутрин и вечер в пиковите часове. Докато не се изгради продължението на Северния обход в посока Лозово и Южното Черноморие, което е държавен ангажимент, по тази отсечка Бургас- Сарафово винаги ще има задръствания, независимо дали ремонтът ще приключи. Фирмата е поела ангажимент за удължено работно време. Целта е да се постигне предсрочно приключване на обекта, включително и с поставяне на осветление преди дадения краен срок-в средата на юли."

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Миден и Етно уикенд идва в Бургас с кулинарни изкушения и цветни събития

Тази година един от най-популярните и „вкусни“ тематични уикенди се завръща в Бургас от 21 до 23 юни. Той ще бъде в компанията на събития, посветени на Еньовден. От петък до неделя различни ресторанти ще изкушават със специални рецепти, с които ще покажат майсторски умения в готвенето на морски дарове.  Уикендът в Бургас ще бъде и изпълнен с много..

публикувано на 17.06.24 в 14:43

Спасител: Хората не трябва да подценяват морето

Хората не трябва да подценяват морето, каза дългогодишният спасител в Крайморие Васил Алексиев. Той отбеляза, че през последните години плажуващите все по-малко се вслушват в съветите на спасителите. Без подготовка хората се пускат на дълги плувания, които често не завършват добре, посочи Васил Алексиев и препоръча: „ Да внимават,..

обновено на 17.06.24 в 11:34
Тихомир Янакиев

Тихомир Янакиев: Очакванията са за повече туристи това лято

До 10% ръст на туристите очакват в Созопол, това каза кметът Тихомир Янакиев на официалното откриване на летен сезон 2024 година в морския град. Събитието се проведе на плажа в Созопол, като музикален поздрав отправи бургаският певец Рафи и неговият бенд.  "Големите хотели дават информация, че започват да се запълват, но главно с чужди..

публикувано на 15.06.24 в 23:20

Представиха българския туризъм пред норвежкия бизнес

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева представи възможностите за туризъм у нас пред норвежкия туристически бизнес и други заинтересовани страни. Тя посочи: „България е дестинация за целогодишен, висококачествен и устойчив туризъм. България има изключително съотношение цена-качество за своите продукти, което несъмнено е нашето..

публикувано на 15.06.24 в 16:22

Добро заплащане, но по-малко водни спасители

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и все пак има недостиг, посочи концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Според него, държавата натоварва с допълнителни изисквания , които са вписани в новата наредба, приета преди два месеца. След разговори между концесионери и Министерството на туризма, се стигна..

обновено на 14.06.24 в 11:55

Джаз фестивал в Лозенец и графити проект при рибарския кей

Силен старт на културната и арт програма предвиждат в Лозенец със събития през целия юни. На 21 и 22 юни ще се проведе традиционният фестивал за джаз музика "Джазче", но с нова локация и с ексклузивния участия и артисти. В първата вечер на основната сцена ще свирят група Акага, а във втората - Деси Андонова и нейните музиканти. В различните дни, извън..

публикувано на 14.06.24 в 11:43

Министър Милошев се срещна с Асоциацията на къмпингите

Перспективите пред къмпинг туризма в България обсъдиха  министърът на туризма Евтим Милошев и Асоциацията на къмпингите. „По време на обиколката си по Черноморието и страната видях и добрия, и лошия пример в развитието на този сегмент. Това е един динамично развиващ се вид туризъм – не само в България, но и по света. И заради технологиите, които..

публикувано на 14.06.24 в 11:03