Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълен одит на Агенцията за борба с градушките, разпореди министър Тахов

Снимка: МЗХ

Пълен одит и проверка на Изпълнителната агенция за борба с градушките е разпоредил министъра на земеделието Георги Тахов. Проверката е разпоредена на база медийни публикации и информация в публичното пространство за ефективността на структурата при работата ѝ. Министър Тахов заедно с министъра на транспорта Георги Гвоздейков участваха в свикания от кмета на община Нова Загора Галя Захариева кризисен щаб. Снощи пороен дъжд придружен с градушка с големината на яйце причиниха щети по сградите, автомобилите и зелената система на града и унищожиха реколта в 8 населени места в общината. 

Относно проверката в Изпълнителната агенция за борба с градушките министър Тахов каза, пред земеделците в Нова Загора, че нищо няма да се спести и нищо няма да остане скрито.

"Към днешна дата не бих казал, че имам някакви съмнения към работата им. По-скоро искам да надградим ефективността, а това става през очите на реалното състояние, което е."

Директорът на Агенцията за борба с градушките Валери Ценов обяви, че от началото на сезона са изстреляни над 9 хиляди ракети, а само днес 890 ракети. Той коментира появилите се мнения за качествата на ракетите.

"На последната обществена поръчка имаше една фирма, която произвежда такъв тип ракети със съответните сертификати и съответните спецификации. Реагентът, който е заложен в ракетите е сребърен йодит. По спецификация, той трябва да отговаря на определени условия, определени количества градови зърна на внася в облака. Тази спецификация гарантира сертификат."

Министър Тахов обяви какви мерки са предприети за бързото обезщетение на селскостопанските производители, засегнати от бедствието.

"Разпоредил съм на службите по земеделие да направят пълен мониторинг на щетите и оттам нататък е направена необходимата организация за бързото придвижване на преписките и констативните протоколи и реалното им изплащане."

Кметът на Нова Загора Галя Захариева обобщи ситуацията около щетите в града по време на съвещанието на кризисния щаб.

"Утре и в неделя всички екипи ще работят докато не приключим с почистването навсякъде на територията на града. Ток има навсякъде, остана един малък квартал в с. Асеневец. В понеделник вероятно ще направим и пълният преглед на общинските сгради, за да видим каква е ситуацията и с тях."

След кризисния щаб министрите отидоха на оглед на засегнатите площи в района.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калин Стоянов: 75% спад на мигрантския поток на българо-турската граница

Шестото издание на Българските туристически награди се проведе по изключение в Царево. Общината стана домакин на събитието по идея на кмета Марин Киров, след като спечели на миналото издание на призовете признанието за вътрешна дестинация.  Този път с него бе отличена община Приморско - първата у нас, разработила и лансирала цяла съвременна лого..

обновено на 21.06.24 в 17:39

И Сливен получи финансиране от МРРБ

Отпускат близо 6 милиона лева за физкултурни салони на две гимназии и водоснабдяването на сливенското село Градско, съобщи Общината.  Кметът Стефан Радев и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова-Касабова подписаха споразумения по важни за Община Сливен проекти. За реализирането им Министерството на регионалното развитие ще осигури..

публикувано на 21.06.24 в 15:42

Избраха Нина Терзиева за зам.-председател на еврокомисията към НСОРБ

Заместник-кметът на Община Болярово Нина Терзиева бе избрана за един от заместник-председателите на Постоянната комисия по европейски и национални фондове, механизми и инструменти на НСОРБ. Сред важните приоритети, по които ще работи през настоящия мандат Постоянната комисия по еврофондове са продължаване на тенденцията общините да бъдат един от..

публикувано на 21.06.24 в 15:33

Продължава записването за благотворителния плувен маратон "Цонка Тодорова"

И това лято благотворителен плувен маратон събира средства за онкоболните в Бургас. Осмото му издание ще е на 7 юли, като проявата от миналата година носи името на Цонка Тодорова, дългогодишния председател на сдружение „Онкоболни и приятели“ - Бургас, която загуби битката с болестта. Продължава записването на желаещи да се включат в..

публикувано на 21.06.24 в 14:00

Затварят част от ул. „Патриарх Евтимий“ в Бургас от понеделник

Заради обновяване на водопроводната и канализационната мрежа по ул. „Патриарх Евтимий“, от 11.00 часа на 24 юни до 24 август, временно се променя организацията на движение. Това съобщават от Община Бургас. Налага се да бъде затворен за преминаване на автомобили участъкът от ул. „Пробуда“ до ул. „Македония“. След монтирането на новите тръби,..

публикувано на 21.06.24 в 11:24

Водата ще бъде спряна в Поморие днес

Водата ще бъде спряна днес от 8.00 ч. в  Поморие, съобщават от ВиК - Бургас. Причината е авария в довеждащ водопровод.   Водоподаването ще бъде възстановено след отстраняването на аварията.   През миналото лято курортният град също често оставаше без вода заради аварии, а от ВиК-а Бургас посочват като причина старата водопреносна мрежа.

публикувано на 21.06.24 в 07:45
Павлин Ковачев

Над 20 хиляди лева бяха събрани на благотворителния полицейски футболен турнир в Бургас

Чрез благотворителния полицейски футболен турнир за Купата "Свети Никола" в Бургас бяха събрани общо 20045 лева, това съобщи главният организатор на спортното събитие Павлин Ковачев. То се проведе за 15 - ти път в подкрепа на деца на починали служители на МВР.  В инициативата се включиха 22 отбора на полицейски структури или други от системата на..

публикувано на 20.06.24 в 20:17