Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Дамите от дружество "ХОМ" приготвиха магданозени кюфтенца и грис халва

| обновено на 25.06.24 в 15:43

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на Бургаския Регионален исторически музей. В приготвянето на арменските специалитети участва и Арменското благотворително дружество „ХОМ". От 18.30 отново в двора на музея ще бъде представена книгата на д-р Мъгърдич Мелконян „Моят роден град Бургас. Спомени за времето от 1930 – 1945 година", която живо и увлекателно описва града от онези години.

Традиционни ястия с летен привкус приготвиха дамите от благотворително дружество "ХОМ". Маргарет Шиханян, която е председател на дружеството, сподели за рецептите:

"За вас ще приготвим лещени и магданозени кюфтенца. Лещените кюфтенца са подходящи, както за зимния, така и за летния сезон, защото може да ги направите и да стоят в хладилника доста време. Подходящи са също по време на пости, защото в тях няма нищо блажно. Вътре има леща, булгур, много зелени подправки-това, което е дала градината.-магданоз, босилек, пресен лук. Магданозът е присъства в много голяма част от арменската кухня. Любима зелена подправка е. В лещените кюфтенца ще има също булгур, зехтин, подправки като сол, черен пипер, малко лютив пипер, кимион, който също е сред любимите подправки в арменската кухня."



Азнив Саркисян е майсторка на грис халвата, демонстрира го и днес с приготвянето й в етнокухнята на музея. Арменките са добри кулинарки и държат на традициите, разказа тя:

"От дете гледах мама как готви и аз съм готвила вместо нея. Тези рецепти са събрани в специална книга, събрани са рецепти от хора от цяла България. Грис халвата се научих да я правя по този начин от една леля. Тя ми казваше-няма да пържиш, защото е вредно за стомаха. Печеш гриса във фурната, правиш сиропа и смесваш докато се сгъсти. Сваляш от огъня, покриваш с кърпа, за да поеме влагата и почваш да рониш с вилица, за да стане ронлива. Това е тайната!"

Още за арменската кухня и за работата на благотворително дружество „ХОМ“ ще ви разкрием в предаването „Ева в неделя“ във втория почивен ден след 13 часа.

Още чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас е домакин на Четвъртия Фестивал на способностите

Бургас ще бъде домакин на Четвъртия Фестивал на способностите, който ще се проведе на 13 септември в Морската градина пред Пантеона. Събитието се организира от Българската асоциация на лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) със съдействието на Община Бургас. През целия ден посетителите ще могат да разгледат и да се включат в 26 ателиета, в които..

публикувано на 10.09.25 в 16:15

Пътеката на саблеклюна край Атанасовско езеро с обновена визия и нови атракции

Едно от най-посещаваните кътчета за природолюбители в Бургас – Пътеката на саблеклюна, вече е изцяло реновирано. Промяната е реализирана от Българска фондация Биоразнообразие по проект Empower Us, който цели социално-икономическо овластяване на крайбрежните общности и устойчиво развитие на региона. Обновеното пространство предлага нови информационни..

публикувано на 10.09.25 в 13:15

Диана Фъртунова разказва „Легенди от крепостта Русокастро“

Диана Фъртунова издаде книгата си „Легенди от крепостта Русокастро“. В нея има три художествени разказа, вдъхновени от реални археологически находки, открити при разкопки на едноименната средновековна крепост. Сюжетите са развити в исторически достоверен контекст и пренасят читателите назад във времето, каза при представянето на книгата..

публикувано на 10.09.25 в 09:50

В Созопол се провежда фестивалът "Вино и любов"

Фестивалът "Вино и любов" съчетава вкуса на качественото вино и красотата на изкуството. Стартът на събитието бе даден от зам.-кмета на Созопол Тодор Дамянов. Програмата днес и утре включва италианска вечер с Моника Карагенова и „The Style“, както и шоуто „Flamingo“. На феста участват 6 винопроизводители. Могат да се дегустират био храни,..

публикувано на 07.09.25 в 15:00

Тони Димитрова: Хубавите моменти в живота са такива, каквито си ги направиш

Тони Димитрова изпраща динамично лято тази година с много участия и концерти, това сподели тя в предаването на БНР - Бургас "Ева в неделя". Певицата реализира и национално турне под надслов "Бъди щастлива, Ани", което започна през юни в София в зала 1 на НДК и премина през препълнените летни театри на още 8 града - Плевен, Велико Търново, Стара..

публикувано на 07.09.25 в 13:00

Оксана Желяпова: Семейството и дейността ми в подкрепа на бесарабските българи в Молдова са моето щастие

Оксана Желяпова е бесарабска българка, родена в Кишинев, Молдова. Майка й е молдовка, а баща й българин. Оксана е юрист, носителка е на титлата „Мисис България Вселена 2022“, известна е със своята благотворителна и обществена дейност в подкрепа на българската общност в Молдова и България. Тя е първата бесарабска българка, която я печелила..

публикувано на 07.09.25 в 12:00

Бебе алпака е новият обитател на Зоопарка в Бургас

На бял свят в зоопарка в Бургас се появи бебе алпака, съобщават от атракциона в социалните мрежи. Снежнобялото животно вече може да бъде видяно в зоопарка.   Алпаката е домашно животно. Отглежда се във високите части на Андите на 3500 – 5000 m надморска височина, на териториите на Еквадор, Перу, Чили, Аржентина и Боливия.  Алпаката е с..

публикувано на 05.09.25 в 16:00