Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СПБ подготви проект за приравняване на обучението на парамедиците по европейски стандарт

Снимка: СПБ


Съюзът на парамедиците в България е разработил проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той трябва да реши един от най-сериозните проблеми в страната – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висшите училища и професионални центрове. Това каза в Международния ден посветен на парамедиците Ива Пехливанска -  председател на Управителния съвет на съюза.  По думите ѝ в момента голям проблем за спешната помощ е летният сезон по Черноморието:

„Има недостиг на персонал. Екипите са претоварени, много адреси се обслужват на едно дежурство. Не могат всички пациенти да бъдат адекватно обслужени. Смесва се спешна с неотложна медицинска помощ, т.е. с по-леки случа. Колегите от Спешна помощ поемат от дейностите и на личните лекари, което не е рационално използване на и без това дефицитната спешна помощ.

Проектът за уеднаквяване на подготовката на парамедиците в България с тази на Европейската общност ще бъде внесен в пленарна зала, при първа възможност при работещо редовно правителство“, е категорична Ива Пехливанска. 


Европейският проект е по идея на бившия президент на общността Джим Конъли и включва еднакви хорариуми, дисциплини и практически занятия, както и уеднаквяване на изискванията относно годишна атестация с възможност за продължаващо обучение на всички работещи в спешна медицинска помощ. В него са заложени задължителни часове по анатомия, физиология, асистиране при реанимация и интензивно лечение, фармакология. В част от обучителните центрове в България часовете са малко, а практическите – съвсем недостатъчни.


„За съжаление има примери за изучаване на дисциплини, които натоварват програмата, но нямат никакво отношение към качествената подготовка на парамедиците. Например: икономика, предприемачество, информационни технологии. Учи се устройство на компютъра, Word, Excel и търсене в Google. Има чужд език, вместо латински с медицинска терминология. Тези предмети трябва да бъдат заменени със специфична професионална подготовка или повече практически занятия“, коментира Ива Пехливанска.

В образователната степен „професионален бакалавър“ например е задължително спешните случаи да бъдат разделени на модули – сърдечносъдова система, неврология, токсикология и т.н., а не да се изучават общо. Няма никакви практически часове за изучаване на комуникация със системата на Регионалния координационен център, както и различните системи в линейката. Изготвеният проект обобщава всички необходими занятия и скоро ще бъде представен на висши училища, обучителни центрове и институции.



Както у нас така и по света парамедиците са изключително полезни в спешна помощ, спасителни и доброволни формирования, при бедствия, аварии и катастрофи с множество пострадали. Те работят рамо до рамо с полиция, пожарна безопасност и военни. В нашите редици имаме представители на всички тези подразделения на професията и съвместно работим по организирането на допълните обучителни и демонстрационни програми за обмяна на опит, допълни Ива Пехливанска.

Днес се отбелязва Международният ден на парамедиците. На 8 юли се чества годишнината от рождението на Доминик-Жан Лари, човекът, често наричан „бащата на съвременните линейки“. Тази година темата на световния ден е „Разликата, която правим“. Тя подчертава огромното въздействие, което парамедиците оказват всеки ден по света. От различни спешни случаи до спасяване и евакуация при бедствия, аварии и катастрофи и осигуряване на необходимата грижа за пациенти и пострадали при инциденти, в различна среда и обстановка на работа.

У нас има около 2000 парамедици, притежаващи различна степен на професионална квалификация.

Чуйте повече информация в интервюто. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ендокринолог: Все повече мъже страдат от дисфункция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е контрольор на нашия метаболизъм, каза ендокринологът д-р Надя Делииванова, която работи в държавната болница в Бургас. Хормоните, които произвежда жлезата отговарят за нашето тегло, настроение, състояние на косата и кожата. Стресът и приема на определени храни могат да повлияят на щитовидната жлеза, която е много..

публикувано на 21.08.24 в 08:20
Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата

Болница "Сърце и мозък" ограничава свободата на избор на пациента, но не подлежи на санкция

Безспорно установена е недобра практика на бургаската болница "Сърце и мозък" да издава рецепти, които са видими само в аптеката ѝ, но няма нормативно основание тя да бъде санкционирана, въпреки че тя ограничава свободата на избор на пациента.  Това е заключението на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов..

публикувано на 16.08.24 в 15:05

Ясни правила срещу нерегламентирания превоз на животни поиска полицията на епизоотична комисия в Болярово

Ясни правила при установяване на нерегламентиран превоз на животни поискаха служителите от МВР и Гранична полиция  по време на заседание на общинската епизоотична комисия в Болярово. Ветеринари: Рискът от чума по животните в общините Елхово и Болярово е изключително висок В крайграничната община рискът от разпространение на чума по дребните..

публикувано на 15.08.24 в 10:52

Ендокринолог: Правилният начин на живот помага по-лесно да се мине през менопаузата

Балансът в храненето и спокойствието са ключови методи за справяне в периода на менопаузата. Това съветва ендокринологът д-р Надя Делииванова, която работи в държавната болница в Бургас. В тази част от живота на жената настъпват хормонални промени, като започват да се наблюдават признаци години преди да настъпи менопаузата. Процесът е..

публикувано на 14.08.24 в 08:45

И днес бърз тест до Часовника за ХИВ/СПИН в мобилна лаборатория

И този понеделник, 12 август, от 10:30 часа до 12:30 часа на Часовника  ще се извършват доброволно, безплатно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бърз тест в мобилна лаборатория. Поводът е стартиране на националната лятна АНТИСПИН кампания, която тази година ще се проведе под мотото: „Безопасна ваканция“. Лятната антиСПИН кампания..

публикувано на 12.08.24 в 11:33

Добра новина: Подобрява се детето, прегазено от трактор на плажа

Състоянието на детето, прегазено от трактор на плаж в Созопол, се подобрява, съобщи Нова тв. Точно преди 10 дни 9-годишното момченце бе настанено с множество наранявания в отделението по реанимация на УМБАЛ Бургас. То пострада тежко, след като бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. Качвайки се на нея,..

публикувано на 12.08.24 в 10:58

Държавата отпусна още 14 млн лв за новата болница в Ямбол

С 14 379 000 лева се у величава акционерното участие на държавата в капитала на „Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ в Ямбол. Това реши днес  Министерският съвет. Средствата от увеличението на капитала ще се разходват за доставка и монтаж на инсталация за медицински газове, медицинско обзавеждане и оборудване, както и..

публикувано на 07.08.24 в 15:20