Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила Роберт с премиера в Бургас на „Солени същества“

| обновено на 19.07.24 в 14:09

Специална премиера на анимационния клип „Солени същества“с Мила Роберт в Бургас. Видеото ще бъде представено на 19 юли (петък) от 22.00 часа в бара в Морската градина под Летния театър от неговите автори.

По музика на Мила Роберт и Явор Карагитлиев и текст на Мариана Сърбова, песента е създадена специално за филма на Българска фондация Биоразнообразие „Солени хора“ (реж. Александра Вал), заснет за Атанасовско езеро. То е запазена марка за Бургас и място с опазена природа, с множество птици, розови цветове и солени пирамиди.

Видеото акцентира върху богатото значение на солта - символ на вкуса от живота, на емоциите, били те радост или тъга, а от друга страна, солта ни пренася в темата за деликатността и важността на солените територии, от които е вдъхновен и на които е посветен. Бургас – град на едно море и три езера – уникална екосистема, място, където хора, птици и сол се откриват помежду си в неподражаема по своя характер територия, която е и единственото място в България, където солта се добива вече в продължение на столетие.

Автор на видеото е Мариана Сърбова, която използва образите на морето, времето, човека, рибите, птиците и тяхната взаимна свързаност със средствата на stop-motion анимация. Клипът е въздействащ и вълнува зрителите, като ги пренася в соленото езеро край Бургас и ги кара да се замислят има ли „сол“ в живота им и каква е връзката им с природата. Видеото създава поетично и вдъхновяващо преживяване за зрителите, и подчертава нежната и много въздействаща песен.

Проектът се осъществи от Българска фондация Биоразнообразие с финансовата подкрепа на Община Бургас, чрез фонд Култура и на проект „Лагуната на живота“.

Събитието ще продължи до 22.30 часа, но се очаква солен коктейл, а в 23.00 часа купонът ще продължи с концерт на бургаската група Силует.

По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две представления ще се играят в НХК, вместо в Летния театър на Бургас

Представлението "Съседите отгоре", което трябваше да се играе на 31.08. 2024 г. в Летния театър на Бургас. Театърът ще бъде представен на същата дата и час, но на сцената на Културен дом НХК. Още едно представление "Извънредно положение", се мести от Летния театър в Културен дом НХК.  То трябваше да се играе на 5 септември 2024 г. в Летен театър, но..

публикувано на 28.08.24 в 12:13

Фестивалът „Тракийски Мистерии“ гостува тази събота в Поморие

В една от най-големите разкривани досега тракийски гробници в България ще се представи новото уникално допълнение към богатата програмна палитра на Фестивал Тракийски Мистерии 2024 – интерактивният спектакъл „Кабирски Мистерии”. Мястото на събитието е именно античната куполна гробница край град Поморие, известна с името „Кухата могила”...

публикувано на 28.08.24 в 11:46

Иранската нео-фолк група Paganland гостува в Бургас

Иранската нео-фолк група  Paganland ще гостува на 1 септември в Бургас.  Основана е през 2013 година от Charuk Revan и Magus Faustoos в Берлин, Германия. Тази нестандартна музика ще зарадва меломаните в морския град от 17:30 на лятната сцена на КЦ "Морско казино". Групата използва различни антични инструменти от различни региони на Иран, Азия и..

публикувано на 27.08.24 в 14:34

"Моя прекрасна лейди" закрива празниците "Емил Чакъров"

Второто представление на световноизвестния мюзикъл  „Моя прекрасна лейди“   от Фредерик Лоу   е последното в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024, осъществявани за седемнадесета поредна година от Бургаската опера в партньорство с Община Бургас. Събитието, 60 години след световната премиера на един от най-популярните..

публикувано на 27.08.24 в 14:11

Специални акценти и любопитни събития за 40 години "Аполония"

Две огромни фигури, дело на скулптора Павел Койчев ще посрещат от утре гостите на „Аполония“ в Созопол. Тази година е специална за празниците на изкуствата в морския град, защото фестивалът отбелязва своята 40-та годишнина. За пореден път - театър, музика, литература, кино и пластични изкуства превръщат града край морето в най-големия културен..

обновено на 27.08.24 в 12:28
Снимка: Архив

Даниел Пеев - Дънди ще е водещ на Рибния фестивал в Царево

Даниел Пеев - Дънди ще бъде водещ на традиционния Рибен фестивал, организиран от Община Царево. Актьорът ще се появи на 7 септември, на единствената сцена във водата, за да бъде символичен домакин на събитието. Даниел Пеев - Дънди ще помага на Ути в кулинарното състезание, ще посрещне финалистите от традиционния велотур и ще съпреживее, заедно с..

публикувано на 27.08.24 в 11:53
Снимката е илюстративна.

Концертът „Фолклорен форум” ще се проведе днес в Бургас

Концертът „Фолклорен форум” ще се проведе днес в Бургас. Програмата включва песни и танци от фолклора на България, Румъния и Словакия.  На сцената ще излязат професионални ансамбли от румнънския град Ходеч, ансамбъл "Искра" от Казанлък, състави от Попово, Паламарица и Тутракан. Това е вторият концерт от инициативата „Фолклорен форум”...

публикувано на 27.08.24 в 10:46