Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистката

Диана Фъртунова обича да експериментира в рисуването и кулинарията

Тя прави всичко със страст и вдъхновение

Диана Фъртунова е родена в София, но от години живее в Бургас. Завършила е предучилищна педагогика и  логопедия. . Работила е във редица вестници и като журналист в телевизия СКАТ. Пише стихове още от ученическите си години. Член на Бургаския филиал на Съюза на свободните писатели в България и на Съюза на българските журналисти. Издала е няколко книги има множество литературни  награди. 

Тя се увлича и от рисуване, от декупаж и от кулинария.  

"Имам щастието, да имам художествено алелче в гена, защото моята баба рисуваше много хубаво, а майка ми беше архитект, а там се приема с рисуване, големият ми син наследи това. Той също завърши архитектура, в монета е дизайнер на компютърни игри, така че беше неизбежно и аз да посегна към четката. С рисуването и аз се занимавах в детството си, но после живота ми тръгна в друга посока и съвсем забравих за него. В края на миналата година се видях със свободно време и се чудих какво да правя и реших отново да опитам! Взех си платна и акрилни бои, с които преди не бях рисувала, тогава използвах темпера и акварел и ми стана забавно!"    

Диана разказа, че обича да рисува времето - като часовник, като бързане, бавене, като абстрактно понятие. А като човек, който живее край морето рисува и лодки, платноходки, риби. Тя обича да рисува и кулинарни риби – веяни, чирузи. 

повече може да чуете в звуковия файл: 



Кулинарията е другата й страст. За нея готвенето е предизвикателство и в него тя много обича да експериментира:  

"Винаги съм обичала да готвя и съм го правила с удоволствие. Открих кулинарията като изкуство. Аз не обичам да готвя по рецепти. Винаги добавям нови продукти, по друг начин презентирам храната. Дори една и съща гозба всеки път я правя по различен начин, в зависимост от това какво имам в хладилника!

Изпитани рецепти от журналистката Диана Фъртунова може да чуете в звуковия файл:



Как Диана Фъртунова приготвя разядка от Шопско може на видите във видеото на РИМ - Бургас: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулинарни състезания на рибния фест в Царево

Традиционният Рибен фест, който Община Царево организира, е днес на пристанището в града и ще започне още по обяд. Кулинарни състезания за приготвяне на рибена чорба, атрактивно кулинарно шоу от Ути Бъчваров и страхотна музика за всеки вкус ще бъдат сред акцентите на фестивала. Разбира се - ще има и впечатляващо пиротехническо шоу, както и..

публикувано на 07.09.24 в 08:42

В Созопол канят на Фестивал на старите занаяти и изкуства

АРТ Изложба-базар „Старите занаяти и изкуства“ Созопол 2024  ще се проведе за седма година в морския град.  Фестивалът предоставя възможност на автори, фирми и творчески обединения да представят пред жителите и гостите на Созопол дизайнерски, ръчно изработени и уникални произведения от различните изкуства и занаяти. За първи път в събитието ще..

обновено на 05.09.24 в 10:19

Фестивалът на рибата и виното събира музика и вкусове в навечерието на празника

Петото издание на Фестивала на рибата и виното започва днес в Морската градина на Бургас. Фестивалната зона ще бъде в района на експозиционния център "Флора" и ще посрещне над 200 артисти и участници. Продължаваме добре позната успешна линия със желанието да надграждаме и създаваме нови възможности за посетителите, каза пред БНР-Бургас Николай..

обновено на 05.09.24 в 10:07

Оперната прима Добрина Икономова: Много обичам морето, Южното Черноморие е моята страст

Добрина Икономова е водещ солист на Музикалния театър „Стефан Македонски”. Тя е дъщеря на Димитър Йосифов е първият български естраден певец, известен с песните си „Марина“ и „Бела Белинда“ през 50-те години. Той има записани около 100 италиански шлагера.  През миналата година Добрина Икономова чества 30 г. на сцената на..

публикувано на 01.09.24 в 14:00

Откриват паметника на цар Иван Александър до крепостта Русокастро

Монумент на цар Иван Александър ще бъде тържествено открит тази неделя до крепостта Русокастро. Това е първият паметник посветен на владетеля от Второто българско царство. Тук той печели победа срещу войските на византийския император Андроник III. Тя е и последната за Средновековна България преди падането й под турска власт. Паметникът..

публикувано на 01.09.24 в 08:30

Проучиха северозападната крепостна стена на Русокастро, откриха нова кула

Проучванията на крепостта Русокастро продължиха и през това лято. Усилията на археологическия екип ръководен от Милен Николов, директор на Бургаския музей бяха насочени към северозападната крепостна стена. Тя е локализирана през миналата година, разкрито е вътрешното й лице, а сега е проучена и от външна страна. „Напълно..

публикувано на 30.08.24 в 15:00

платена публикация
Най-новите тенденции в сватбената декорация

Сватбата е един от най-важните моменти в живота на всеки човек. С това важно събитие  идва необходимостта да създадете уникална и впечатляваща сватбена декорация, която  не само да отразява вашия стил, но и да следва най-новите тенденции. През последните години, тя претърпя значителни промени, като много от тях се  фокусират върху природни..

публикувано на 28.08.24 в 14:56