Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Непреходна красота: какво трябва да включва ежедневната ни рутина в зряла възраст?

Снимка: Freepik

Когато навлизаме в зряла възраст, често започваме да се притесняваме, че изминалото време започва да си личи. Ако искаме да запазим своята красота, е изключително важно да възприемем навици, които подобряват цялостното ни благосъстояние. Интегрирането на балансирана диета, поддържането на добра хидратация, използването на подходящи продукти за грижа за кожата и косата, редовните физически упражнения и позитивните социални контакти са ключови компоненти на жизнения и здравословен живот.

Ето някои полезни съвети, които ще ви помогнат да включите тези елементи в ежедневието си.

  • Балансирано хранене: основата на доброто здраве

Храненето е основен източник на енергия и ценни вещества, които са необходими за всички жизнени функции в човешкото тяло. И макар в днешно време да съществуват различни видове хранителни добавки, които да подпомагат дефицитите, тези вещества все пак най-добре се усвояват посредством храната. Ето защо балансираният хранителен режим е ключов за доброто здраве не само на кожата, но и на цялото ни тяло.

  • Протеини

Протеините са градивните елементи на нашето тяло. Те играят жизненоважна роля в изграждането и възстановяването на кожните тъкани и косата, но също така са източник на енергия. Включете в диетата си нетлъсто месо, риба, яйца, млечни продукти, бобови растения и ядки, за да сте сигурни, че получавате достатъчно протеини.

  • Цинк

Цинкът подпомага заздравяването на увредените тъкани, което е от решаващо значение за поддържането на здрава кожа. Той също така поддържа структурата на космените фоликули, запазвайки целостта на вашата коса. Включете в менюто си богати на цинк храни като месо, морски дарове, бобови растения, пълнозърнести храни, семена, ядки, млечни продукти и черен шоколад.

  • Желязо

Желязото е неразделна част от дейността на антиоксидантите в кожните клетки, които предпазват от увреждане и поддържат здрава кожа. Добри източници на желязо са продукти като червено месо, пилешко, морски дарове, боб, спанак и обогатените с желязо зърнени храни.

  • Селен

Селенът играе роля за подобряване структурата на косата. По този начин тя става по-силна и не толкова склонна към накъсвания и цъфтеж. Бразилските орехи, морските дарове, яйцата и слънчогледовите семки са отлични източници на селен.

  • Витамини А, В, С и D

Тези витамини предотвратяват стареенето на кожата, допринасяйки за цялостното ѝ здраве, и подхранват космените фоликули. Витамин А се съдържа в морковите, сладките картофи и листните зеленчуци като спанак, лапад и кейл. Витамин В е в изобилие в пълнозърнестите храни, месото и млечните продукти. Цитрусовите плодове, ягодите и чушките са богати на витамин С, а витамин D се набавя предимно чрез излагане на пряка слънчева светлина и обогатени храни.

  • Хидратация: ключът към красивата кожа и коса

Вторият важен стълб на красотата в зряла възраст е добрата хидратация. Приемането на достатъчно количество вода всеки ден е от решаващо значение за поддържането на вътрешния баланс на кожата и функциите на тъканите. Освен това тя прави косата ви по-здрава и подпомага растежа ѝ. Стремете се да пиете поне между 6 и 8 чаши дневно, за да поддържате кожата си хидратирана, еластична и сияйна.

  • Подходяща грижа за кожата и косата

Следващата стъпка е подходящата ежедневна козметична грижа. Търсете продукти, които включват естествени антиоксиданти, често срещани в етеричните и растителните масла. Те помагат за неутрализиране на свободните радикали, като по този начин поддържат кожата млада и жизнена. Освен това предпазват косата от вредни въздействия и влиянието на околната среда. Неоспорими са ползите от приложението на био козметика за коса и тяло. Тя се произвежда от висококачествени суровини, отгледани по биологичен начин - без агресивни химикали и пестициди. Органичните продукти са отличен избор за зрялата кожа, тъй като предлагат нежна естествена грижа и същевременно не съдържат вредни синтетични съставки.

Включете в рутината си ревитализиращи продукти, които съдържат растителни и етерични масла. Те са богати на антиоксиданти и хранителни вещества, които помагат в борбата със свободните радикали и поддържат жизнеността на кожата. В същото време помагат за възстановяването на кожата и косата от оксидативния стрес, на който са подложени в ежедневието.

Други подходящи съставки, които можете да изпробвате са витамини А и Е, протеини, минерали и мастни киселини. Тези хранителни вещества поддържат здравето на кожата, стимулират производството на колаген и еластин и помагат за поддържане на младежкия вид.

  • Физическа активност за добро здраве

Може би този съвет е изненадващ в статия на тема красота. Истината обаче е, че редовната физическа активност е полезна не само за цялостното здраве, но и за кожата и косата. Упражненията засилват кръвообращението, което помага за подхранването на клетките в цялото тяло, като ги поддържа жизнени. Заложете на умерените физически упражнения, ходене, каране на колело или йога.

  • Богат социален живот и положителни емоции

За финал няма как да пропуснем факта, че положителните емоции оказват значително влияние върху външния вид и жизнеността ни. Упражнявайте дейности, които ви носят радост, независимо дали това е време, прекарано с любими хора, четене на хубава книга или друго любимо занимание.

Поддържането на активен социален живот и създаването на положителни преживявания са основополагащи за нашето психическо и емоционално благополучие. Общуването с хора, които намираме за интересни и приятни, както и здравословните взаимоотношения, осигуряват емоционална подкрепа и намаляват стреса. А това от своя страна се отразява благоприятно не само на качеството на живот, но също така би могло да сътвори чудеса за кожата и здравето ни.

И така, ако искате да запазите своята жизненост и красота в златните си години, не забравяйте, че те започват винаги от начина на живот. Включването на няколко малки навика в ежедневието може значително да подобри както начина, по който се чувствате, така и външния ви вид. Съсредоточете се върху балансирана диета, богата на основни хранителни вещества, поддържайте добра хидратация, избирайте подходящи продукти за грижа за кожата и косата, бъдете активни и поддържайте положителни социални контакти.

Тези практики не само допринасят за физическото здраве, но и насърчават психическото и емоционалното благополучие, което води до по-жизнен и пълноценен живот в зряла възраст. А какво по-хубаво от това да посрещнем изминаващото време с грация и оптимизъм!


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Малко Търново провеждат "Фестивал на обредния хляб в Странджа"

„Фестивал на обредния хляб в Странджа“ се провежда  в Малко Търново. Той се организира за първи път и е посветен на обредите и традициите, свързани с хляба на нашите предци. Проявата ще е два дни, петък и събота, 13 и 14 септември и се организира от Община Малко Търново и местния Исторически музей „Ал. Фол“. Ще има изложение и..

публикувано на 13.09.24 в 10:30

Приключиха археологическите разкопки в Русокастро за тази година

Приключиха разкопките на крепостта Русокастро за настоящият археологически сезон, съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.  Археолозите проучваха северозападната крепостна стена, при което откриха важни нови факти за фортификацията на средновековния град. Оказва се, че строителите на стената са използвали материковата скала, като са я..

публикувано на 11.09.24 в 12:19

Над 250 корабни модела на исторически и съвременни плавателни съдове в европейска надпревара в Бургас

От модели на действителни исторически кораби, на над хиляда години, до по-съвременни плавателни копия и съдове от Втората световна война се включват в 15-то издание на европейското първенство по корабомоделизъм в Бургас. Рекорден брой участници  от 10 страни с над 250 модела ще се състезават за големите отличия. Събитието се открива днес от 18.00..

обновено на 10.09.24 в 14:39

Хеликоптерът Ми-2 може да бъде разгледан отблизо в Авиомузея в Бургас

Месец септември в Авиомузей - Бургас е посветен на един специален експонат – хеликоптера Ми-2.  Неговият първи полет е осъществен на 22 септември 1961 г. Ми-2 е първият съветски хеликоптер с два газотурбинни двигателя. Той е произвеждан в СССР и Русия през периода 1965 – 1992 г. като за това време от заводите излизат над 5250 машини.  Явявайки се..

публикувано на 10.09.24 в 10:18

"Мери Бойс Бенд" открива новата учебна година в Бургас

"Мери Бойс Бенд" се завръща в родния Бургас, за да открие новата учебна година.  Концертът "Отива си лятото, идва есента" ще се проведе на сцена "Охлюва" на 16 септември.  Гости на "Мери Бойс Бенд" ще бъдат ученическите групи Oceansoul, Scarlet и Хидрофобия.  Концертът е от 11:30 часа. 

публикувано на 10.09.24 в 07:30

Кулинарни състезания на рибния фест в Царево

Традиционният Рибен фест, който Община Царево организира, е днес на пристанището в града и ще започне още по обяд. Кулинарни състезания за приготвяне на рибена чорба, атрактивно кулинарно шоу от Ути Бъчваров и страхотна музика за всеки вкус ще бъдат сред акцентите на фестивала. Разбира се - ще има и впечатляващо пиротехническо шоу, както и..

публикувано на 07.09.24 в 08:42

В Созопол канят на Фестивал на старите занаяти и изкуства

АРТ Изложба-базар „Старите занаяти и изкуства“ Созопол 2024  ще се проведе за седма година в морския град.  Фестивалът предоставя възможност на автори, фирми и творчески обединения да представят пред жителите и гостите на Созопол дизайнерски, ръчно изработени и уникални произведения от различните изкуства и занаяти. За първи път в събитието ще..

обновено на 05.09.24 в 10:19